Aylık Rapor | Aralık 2020

 


Merhabalar!

Bu sefer yeni yıla girerken hepimizin dileği aşağı yukarı aynıydı sanıyorum: gelen yıl gideni aratmasın. Kutlamalarımız da gelen yıl için değil 2020'yi bir şekilde atlamış olduğumuz içindi aslında. Bu yıl umarım her şey yoluna girer, yeniden maskesiz bir şekilde rahat bir nefes alabiliriz. 

Aralık ayı nasıl geldi, nasıl geçti bitti anlamadım. Genel olarak zaman benim için çok hızlı geçiyor sanırım. Her rapora böyle başlar oldum çünkü. Hep aynı şeyleri yapında, günleri farklı anılarla doldurmayınca böyle oluyor sanırım. 

1 Aralık babamın, 1 Ocak da kız kardeşimin doğum günü (aslında 30 Aralık ama biz 1 Ocakta kutluyoruz), bu yüzden iki doğum günü arası hep hediye telaşıdır, kutlama hazırlığıdır öyle geçiyor. Belki de bu yüzden nasıl geçtiğini anlamıyorum. Nasıl geçtiğini anlamasam da bir şeyler yaptım elbette bu ay. 




Ne Okudum?

*Kızıl Harf - Damgalı Kadın / Nathaniel Hawthorne ⭐⭐⭐

*İnsanlar Maymun Muydu? / Hüseyin Rahmi Gürpınar ⭐⭐

*Büyücünün Yeğeni / C.S. Lewis #narnia1 ⭐⭐⭐⭐

*Aslan, Cadı ve Dolap / C.S. Lewis #narnia2 ⭐⭐⭐

*Tarihçi / Elizabeth Kostova ⭐⭐


Bu ay en keyif alarak okuduğum kitap Narnia serisinin birinci kitabı olan Büyücünün Yeğeni'ydi. Serinin devam kitabıyla biraz hayal kırıklığı oldu benim için, beklediğimi bulamadım ama elbette seriye devam edeceğim. İnsanlar Maymun Muydu ve Tarihçi de yine çok seveceğimi düşündüğüm ama okurken hayal kırıklığına uğradığım kitaplar oldular. Kızıl Harf de bana beklediğimi veremedi. Kısacası bu ay okuma açısından umutlarımın suya düştüğü bir ay oldu. Büyücünün Yeğeni dışında, okuduklarımdan istediğim kadar keyif alamadım. Önümüzdeki ay daha güzel kitaplar okurum inşallah diyor, bu defteri kapatıyorum :D


Ne İzledim?

*Prison Playbook ⭐⭐

*Doctor John ⭐⭐⭐⭐


Prison Playbook'u sonunda bitirdim, Allahım nihayet! Neredeyse üç ay sürdü diziyi bitirmem. Aslında üçüncü bölümde bırakacaktım izlemeyi ama izleyen birkaç arkadaşım mutlaka devam etmemi tavsiye ettiler. Genel anlamda sıkılarak izledim ve pek beğenmedim diziyi. Nedenlerinden ayrı bir yazıda bahsedeceğim. 

Daha sonra hemen, K-drama slump'a girmeyeyim diye (böyle bir tabir yoksa bile ben uydurmuş bulunuyorum) Doctor John'a başladım. Diziyi takip edip çok sevdiğim bir bookstagramda görüp listeme eklemiştim ama açıp izlemeye başlayana kadar izlemek gibi bir planım yoktu. Tamamen spontane verilmiş bir karardı yani. Pişman olmadım, çok sevdim, nasıl bitti anlamadım. Diziyle ilgili duygu ve düşüncelerimden ayrı bir yazıda bahsedeceğim. 


*The Princess Switch

*Knight Before Christmas

*Taşıyıcı Anne

*Sakın Dinleme

Bunlar izlemeye başlayıp ama sıkıldığım için bitiremediğim filmlerdi. İlk ikisinde Vanessa Hudgens oynuyor, kendisini High School Musical'dan çok severim aslında ama filmler çok saçmaydı, alınmaca yok :D İkisine de yarıya kadar katlanamadım, kapattım.

Taşıyıcı Anne aslında sıkıcı değildi, sadece tahmin edilebilir ilerlediği için merak duygusu yaratmıyordu, o yüzden bir noktada durdurdum, sonra filmi unuttum ve birkaç gün sonra izleme listemde kaldığını görünce hatırladım. Devam etmek için bir neden bulamadım, merak etmediğim için listemden çıkardım, işte bu kadar :D

Sakın Dinleme ise sıkıcıydı, gerçekten sıkıcı. Yarısına anca gelip kapattım. 



Ne Yazdım?







Ne Dinledim?

Öncelikle Doctor John'un dizi müziklerini çokça dinledim, gerçekten çok güzellerdi. İçlerinden en en en sevdiklerim ise Look At, Just Go, Pain or Death ve Star oldu. Bunları diziyi izlemediğim zaman dilimlerinde de dinlemekten çok keyif aldım, sevdiğim sahneler gözümde canlandı hep, canlanmaya da devam ediyor. Bazı sahnelerle özdeşleşen şarkıları çok seviyorum, dinlemesi başka bir güzel oluyor. 

Bu ay JANNABI isimli müzik grubunu keşfettim, tamamen tesadüfi bir şekilde ki nasıl olduğunu bile hatırlayamıyorum şu an. Müzikleri bana çok hitap ediyor, bu yüzden bu keşfimden inanılmaz mutluyum. Bu ay en çok dinlediğim şarkıları ise A thought on an autumn night ve for lovers who hesitate oldu. Nasıl oluyor bilmiyorum ama bu şarkıları dinlerken çok güzel, samimi, sıcacık bir aşk hikayesi dinliyor gibi oluyorum. Güzel duygular uyandıran şarkıları var grubun. Önümüzdeki ay da çokça dinleyecek gibiyim.

Reply 1988 müziklerinden yakamı kurtaramadım hala, dizinin kendisinden de kurtaramadım zaten, hala açıp en sevdiğim bölümleri izliyorum. Dizi sayesinde tanıdığım Sanullim grubunu yine çok dinledim bu ay. Sanullim git gide en sevdiğim müzik grupları arasına girecek gibi, hatta girmiş bile olabilir. Bu ay Youth, Reminiscence ve The Meaning of You'nun yanında Likely Late Summer, Tea Cup ve Spread Silk on My Heart şarkılarını çokça dinledim. Özellikle sonuncusunu bana bizim Anadolu rock ezgilerini hatırlattığı için çok seviyorum. Hepsini büyük keyifle dinliyorum, bir kez daha iyi ki Reply 1988.

Ayın sonuna doğru Can Bonomo'nun yeni teklisi Yine Karşılaşırsak çıktı, ben de deli gibi dinlemeye başladım. Şarkı çok hoşuma gitti, doyamadım dinlemeye, hala da dinliyorum. 

Bir de Taylor Swift'in son albümünden (Evermore) willow'u epey dinledim. Albümü genel anlamda beğenmiştim zaten ama bu şarkı ilk dinlediğim zamanlarda çok ilgimi çekmemişti, beğenilere bile eklememişim. Sonra albümü karışık çalmada dinlerken denk geldim ve tekrar tekrar açmaya başladım. Şarkının farklı versiyonları var: lonely witch version, dancing witch version ve moonlit witch version. Ben hepsini çok sevdim :D Şarkıyı gerçekten takıntı haline getirdim, mütemadiyen dinliyorum, dinleyemiyorsam mırıldanıyorum, fırsat buldukça yüksek sesle söylüyorum. Çok sevdim, şaşırtıcı şekilde...


Harry'nin (Styles) Jingle Ball performansını da döndürüp döndürüp dinledim, zaten Fine Line'ı dinlemekten sıkılmadım bir türlü, sıkılır mıyım onu da bilmiyorum ya... Albüm gerçekten çok güzel, her raporda bahsediyorum zaten :D

Sırada Ne Var?

Gotik Edebiyat Kulübümüz Karanlık Şato'nun 2021 okumalarını aralık ayında belirledik. Bununla birlikte bir de yakın arkadaşımla kurduğumuz BTBS Kitap Kulübünün belli kitapları da var. Bir de benim Klasik Kitap Okuma Maratonum var, bu maratonda okuyacağım kitapları da bu sefer belirledim. Dolayısıyla bu yıl hep planlı okumalar yapacağım gibi görünüyor.

Karanlık Şato'nun ocak ayı okuması Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum. Sanırım film uyarlaması da var, filmi beğenenler çok. Bu yüzden kitaptan biraz beklentim var. Heyecanla okumayı bekliyorum.

BTBS Kitap Kulübümüzün ocak ayı kitabı Shakespeare'den Kış Masalı. Shakespeare okumayalı epey oldu. En son yaz aylarında filan Bir Yaz Gecesi Rüyasını yeniden okumuştum. Yeni bir Shakespeare okumak iyi gelecek. Bunun yanında kulübün bir de kış temalı bonus kitabı var: Jules Verne'den Buzullar Arasında Bir Kış. Bunu okumayı da dört gözle bekliyorum, Jules Verne pişman etmez diye düşünüyorum, bakalım...

Klasik okuma maratonum için iki kitabım belliydi zaten bu ay için: Dönüşüm ve Ömer'in Çocukluğu. Dönüşüm'ü yıllar önce okumuştum, kitabı kütüphaneden ödünç aldığım için kitaplığımda yoktu. Hem kitaplığıma eklemek hem de yeniden okumak istedim kitabı. Bakalım bu sefer ne anlayacağım kitaptan... 

Bir arkadaşımla da Narnia okuyoruz, seriye üçüncü kitap olan At ve Çocuk ile devam edeceğiz (bugün ayın üçü, kitaba başladık bile..). Bunun için bir planımız yok ama okuyabildiğimiz kadar okuyoruz, kim bilir belki seriyi bu ay bitiriveririz :D

Bir de son olarak, Tolkien Maratonu yapmayı planladım bu yıl için. Her aya kitaplığımda bulunan bir Tolkien kitabını yazdım, tam 12 ay boyunca her ay bir Tolkien kitabı okuyacağım gibi görünüyor, plana göre. Yani bir aksilik olmazsa. Ocakta Hobbit ile başlıyorum. En son 2012'de yani sekiz yıl önce okumuşum. O zaman da çok sevmiştim zaten, yeniden okuma zamanım gelmiş. 

Okuma planım böyle, umarım plana uygun gidebilirim.

Yeni bir kore dizisine başlamak istiyorum ama şu an gözleme aşamasındayım. Her an hiç aklımda olmayan bir diziye başlayabilirim :D Önerilerinizi de alırım tabii. Dün de bir animeye başladım, adı Ajin. İnanılmaz sardı dizi, normalde ben çok yavaş izleyen bir insanım ama bir anda altı bölüm izledim dün gece+bu sabah. Çizimleri kötü bence ama konusu çok ilginç, kurgusu sürükleyici. Bu ay onu izlerim, zaten iki sezon, anca biter gibi. 

Bu ay çoğunlukla film izlemek istiyorum aslında. Hiç film izleyemez oldum, film izlemeyi özledim. Çoktandır merak ettiğim filmleri izlemek istiyorum yavaş yavaş. 


Siz bu ay neler yaptınız?
Neler okuyup neler izlediniz? 
Ocak ayı planlarınız neler?
Benimle paylaşın!

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Benim içinde çok hızlı geçti ama sizin genel olarak dolu dolu geçirmenize sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hızlı geçiyor gibi hisseden bir ben değilim demek :D Çok teşekkür ederim :') Ocak ayımız daha mutlu, daha verimli geçer umarım :')

      Sil
  2. Baya verimli bir ayı geride bırakmışsin. Tolkien'in uclemesini bende bu yıl içinde tekrar okumak istiyorum açıkçası ama ne olur bilmiyorum.
    Yeni gelen yıl, yeni gelen ay senin adına daha güzel geçer umarım. Mutlu yillar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hobbitle başlayayım da gerisi gelir dedim ben de :D Umarım sen de okuyabilirsin üçlemeyi tekrardan. İyi dileklerin için çok teşekkür ederim, umarım hepimize güzellikler getiren bir yıl olur 2021 :')

      Sil
  3. Ben de bu aralar dizi izlemek istiyorum. Geçen sene çok güzel diziler izleyince dizileri ne kadar sevdiğimi hatırladım. Bu yüzden filmler yerine dizilere öncelik vereceğim. Community'ye başladım, 2.sezona geldim. Çok hoşuma gitti. Değişik bir komedi anlayışı var. Ben çok sevdim, devamını izlemek için sabırsızlanıyorum.

    Okuma etkinlikleri güzel oluyor. Seni okuyunca saydım, ben de dört etkinliğe katılmışım. Benimkiler daha serbest oluyor. Çoğunlukla içimden geleni okuyup kategori ya da etkinliklere uyduruyorum :-) Öbür türlü sıkılıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Okuma planlarına ve kitap seçimlerine bayıldım ben de bu yıl daha fazla kitap okumak istiyorum böyle yazılar beni de motive ediyor valla :) müzikler de çok hoş :) Reply 1988 yıllardır aklımda izleyeceğim diye ama hala izlemedim çok merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Can Bonomo bir dönemler sık sık dinlediğim şarkıcıydı, fark ettim de uzun süredir müzikten uzak kalmışım.

    YanıtlaSil
  6. Bol okumalar dilerim. Ben de bir Swift hayranıyım 2012 yılından beri. Evermore çok güzeldi. Ama ben daha çok KUTSAL REPUTATION albümünü daha çok seviyorum. Belki benzer bir albüm yapabilir....

    YanıtlaSil