2021 Klasik Kitap Okuma Maratonu | Bu yılın raporu + 2021 okuma planı



Herkese merhaba!

2020'nin son haftasına girmeye birkaç gün kalmışken artık bu yıl okuduğum klasik kitapların raporunu yayınlama ve önümüzdeki yıl için hazırladığım okuma planını yazıp dökme zamanı geldi dedim. 

Geçen yılın sonunda bu yıl için kendime koyduğum hedef 20 tane klasik kitap okumaktı. Genel okuma hedefim de 50 kitap olduğundan klasikler açısından bu sayıyı hedeflemek mantıklı gelmişti bana. Bir önceki yıl okumuş olduğum klasiklerin sayısından pek memnun kalmamıştım. Geçen yılın yazısında şöyle demiştim hatta: "Bu yıl en az 20 tane klasik kitap okumazsam ve bunlardan en az 10 tanesi yerli klasik olmazsa bana da Okuyan Muggle demesinler.

Büyük lokma ye, büyük laf etme demişler ama neyse ki ben çok da zorlanmadan bu hedefime ulaştım, hatta biraz da hedefimin ötesine bu yıl. Toplamda yirmi sekiz tane klasik kitap okumuşum. Son dört yılın klasikler açısından en verimli yılı 2020 olmuş oldu böylece benim için. Geçen sene bu sayı on sekizdi ve beni çok üzmüştü. Şimdi bunun üzerine on tane daha klasik eklemiş olmak beni çok mutlu etti. 

Şimdi gelelim hangi kitapları okuduğuma... Yanlarındaki yıldızlardan hangilerini en çok sevdiğimi, hangilerini pek beğenmediğimi anlayabilirsiniz.

Yerli Klasikler

1.Vurun Kahpeye / Halide Edip Adıvar     ⭐⭐⭐⭐⭐
2. Sırça Köşk / Sabahattin Ali     ⭐⭐⭐⭐⭐
3. Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak / Ziya Gökalp     ⭐⭐⭐⭐⭐
4. Aşk-ı Memnu / Halit Ziya Uşaklıgil     ⭐⭐⭐⭐⭐
5. Değirmen / Reşat Nuri Güntekin     ⭐⭐⭐⭐
6. Genç Kız Kalbi / Mehmet Rauf     ⭐⭐⭐⭐
7. Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür / Hüseyin Rahmi Gürpınar⭐⭐⭐⭐
8. Keşanlı Ali Destanı / Haldun Taner     ⭐⭐⭐
9. Efsuncu Baba / Hüseyin Rahmi Gürpınar     ⭐⭐⭐
10. Dirilen İskelet / Hüseyin Rahmi Gürpınar     ⭐⭐⭐
11. İnsanlar Maymun Muydu? / Hüseyin Rahmi Gürpınar     ⭐⭐

Yabancı Klasikler

1. Sefiller / Victor Hugo      ⭐⭐⭐⭐⭐
2. Bir Yaz Gecesi Rüyası / William Shakespeare     ⭐⭐⭐⭐⭐
3. Midas'ın Müritleri / Jack London     ⭐⭐⭐⭐⭐
4. Yeşilin Kızı Anne (1) / L.M. Montgomery     ⭐⭐⭐⭐⭐
5. Vierundzwanzig Stunden aus dem Leben einer Frau / Stefan Zweig     ⭐⭐⭐⭐⭐
6. Kumarbaz / Dostoyevski     ⭐⭐⭐⭐
7. Drakula / Bram Stoker     ⭐⭐⭐⭐
8. Katip Bartleby / Herman Melville     ⭐⭐⭐⭐
9. Bir Yufka Yürekli / Dostoyevski     ⭐⭐⭐⭐
10. Deccal / Nietzsche     ⭐⭐⭐
11. Ecce Homo / Nietzsche     ⭐⭐⭐
12. Mutlu Hayaletler / D.H. Lawrence     ⭐⭐⭐
13. Kızıl Harf-Damgalı Kadın / Nathaniel Hawthorne     ⭐⭐⭐
14. Yüce Tanrı Pan / Arthur Machen     ⭐⭐
15. Böyle Dedi Zerdüşt / Nietzsche     ⭐⭐
16. Hayaletgören / Schiller     ⭐⭐
17. Yürek Burgusu / Henry James      ⭐

Gerçekten güzel kitaplar okudum. Sadece okuduğum klasik sayısı değil beni mutlu eden, okumuş olduğum kitapların kendisi... Sefiller gibi bir şaheseri okudum sonunda mesela! Öte yandan, yanında az sayıda yıldız olan kitapların bile bana bir şeyler kattığını hissediyorum. Bu yüzden hiçbirini okuduğum için pişman değilim (evet Yürek Burgusu'nu bile). Bu kitaplar en azından neyi neden beğenmediğimi sorgulamaya, bunu ifade etmeye çalışmaya itti beni. Yani hiçbir pişmanlığım yok, gerçekten memnun bitiriyorum bu yılın maratonunu. 

Bu yıl blogda az vakit geçirdiğimi düşünüyorum. Yazmaya kendimi zorlayarak vakit ayırabilsem de blog arkadaşlarımın yazılarını okuyamadım pek, okusam da yorum bırakamadım. Yorum bırakılmayınca okunmuş gibi olmuyor sanırım ama ben yine de arada sırada ilgimi çeken yazıları okumaya devam ediyorum. Bu yorum bırakma durumu bende de aynı etkiyi yaratıyor. Yazdıklarıma yorum gelmeyince kimse okumuyor galiba diyorum ama sonra aynı şeyi yaptığım zamanlar aklıma geliyor. Herkesin yorum bırakmaya vakti olmayabiliyor, anlıyorum. Neyse lafı çok uzattım, dolayısıyla yazılan klasik kitap yorumlarını gözden kaçırmış olabilirim. Birkaç yazı öncesine bir liste bırakmıştım, oraya #kom2020 kapsamında okunmuş ve yorumu yazılmış kitapları listelemeye çalıştım. Yazısını göremeyen olursa bana bildirmesi yeterli, hemen listeye eklerim. Listeye göz atmanızı tavsiye ediyorum, çok güzel kitaplara güzel yorumlar yazılmış. Belki çoktandır okumak istediğiniz ama elinizin gitmediği bir kitabın yorumuyla sonunda aradığını motivasyonu bulabilirsiniz. Ya da hiç aklınızda yokken güzel bir klasik kitap keşfedebilirsiniz!

Bu sene için kendime 24 kitaplık bir hedef koyuyorum. Her ay birer tane olmak üzere 12 yerli 12 yabancı klasik okumayı planlıyorum. Bu sayıyı geçersem ne mutlu bana ki aramızda kalsın asıl hedefim, içten içe arzuladığım yine bu hedefimin ötesine geçmek. 

Bu yıl bir farklılık da yapmak istiyorum. Bu kitapları önceden belirlemiş olmak performansımı nasıl etkileyecek görmek istiyorum. Bu yüzden yerli ve yabancı olmak üzere 12 kitaplık birer liste hazırladım. Aylara ayırmadım kitapları fakat elimden geldiğince sırasıyla gideceğim. Bu kitaplar mutlaka okumak istediklerim olacak, bunların yanında elbette plansız okumalar da yaparım. Bu listeyi de burada paylaşmak istiyorum, belki aranızda bana katılmak isteyenleriniz olur. Ya da herkes kendi listesini yapar. Liste yapmasanız da olur tabii, yeter ki klasik okuyalım, planlı ya da plansız. Önemli olan tek şey bu bence. 


🌟


Listelerde sizin de okumak istedikleriniz ve bu yıl okumayı düşündükleriniz varsa ortak okumalar yapabiliriz. 

Yıla Ömer'in Çocukluğu ve Dönüşüm ile başlamak istiyorum. Dönüşüm'ü ikinci okuyuşum olacak, bakalım bu sefer neler alacağım kitaptan. 

Bu yıl sadece bu maraton için bile olsa burada ve instagramda daha çok aktif olmak istiyorum ama hayat neler getirir bilemiyoruz elbette. 

Maraton kapsamında okuma yapıp bir de bu okuduklarınızı bloglarınızda yorumlarsanız başlıklarınıza #kom2021 etiketini eklemeyi unutmayın, böylece yazıları gözümden kaçırma ihtimalim azalır ve yine güzel bir liste oluşturabiliriz. 2020'de benimle birlikte klasik okuyan herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Birbirimizi heveslendiriyoruz ve bu güzel sonuçlar veriyor. 

2020 listesine ulaşmak için sizleri şöööyle alabiriz. Yazınızı listede göremiyorsanız lütfen yorum bırakın. 

Şule ablanın yazdığı maraton raporu için de buraya tıklayabilirsiniz, kendisi süper kitaplar okumuş, bir bakın derim!

Kağıttan Dünyam blogundan İlkay'ın okuduğu klasikler için tıklayınn!

Sağlıcakla kalın! 

Yorum Gönder

15 Yorumlar

  1. Hedefinden fazlasını gerçekleştirdiğin için tebrikler😍 Bu seneki hedef de güzel planlanmış. Umarım yine tahmininden çok okursun😎

    YanıtlaSil
  2. Plansız okumak candır :D Ama ben de bu sene daha planlı okumaya çalışacağım inşallah olur. (Planlı değil ama daha planlı :P ) Bu arada listeniz ve yanlarına koyduğunuz yıldızlar çok şahane. 28 kitap güzel bir sayı. Aslında sayı da değil, o sayının içinden ne kadarını aldığımız önemli olan. Onun için tebrik ediyorum. Ben de Henry James'ten bir kitap okuyordum tam bakalım kaderi Yürek Burgusu'yla benzer mi olacak?

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel kitaplar okumuşsunuz. Bu yıl okuduklarınızdan pek okuduğum yok ama 2021 için seçtiğiniz kitapların bazılarını okudum. Hepsi çok kaliteli kitaplar. Keyifli okumalar. Umarım verimli bir maraton olur bu sene ben de katılmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, katılımınız beni çok mutlu eder. Umarım hep birlikte muhteşem klasikler okuruz bu yıl :')

      Sil
  4. Yine katılırım tabiki, herkese iyi klasikler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, umarım hepimiz güzel klasikler okuruz bu yıl :')

      Sil
  5. Ben aralık ayı hedefimi daha gerçekleştiremedim. Bir hızlanmam gerek. Tüm yıl için heded koyucam bu sene

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedefler koymak okuma açısından epey motive ediyor insanı. Umarım sizin için de işe yarar. 2021'de hep güzel kitaplar okumak dileğimlee.. :')

      Sil
  6. Hedef koymak cok guzel, bunu paylasmakta cok cok guzel hemen kalkip hedef listedi hszirlama hevesi geldi. Tesekkurler🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahah ben de başkalarının listelerini görünce öyle oluyorum, ne güzel birbirimizi motive ediyoruz. Ben teşekkür ederim :')

      Sil
  7. Yeni yıl için şimdiden heyecanlıyım. Aslında iki ay önce ben de kendime klasik kitap maratonu için bir liste hazırlamıştım. aynı seninki gibi 12 Türk klasiği, 12 yabancı klasikti. Sonra canımın sıkkın olduğu bir anda yırttım ve içimden gelenleri okuyacağım dedim. Bu sene büyük ihtimalle liste yapmayacağım ama en azından 12-12 toplam 24 klasik okursam mutlu olacağım.

    Yorumlarda görüşmek üzere. Hepimize keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
  8. Ben genelde klasik daha çok okuduğum için mutluyum listene Suat Derviş al derim ben

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasikler çok nadir hayal kırıklığına uğratıyor.. Mutlaka alacağım, öneriniz için teşekkür ederim :')

      Sil
  9. Geç kalmışim ama 2020 de okuduğum klasiklerin listesini burdan yazayım

    Fareler ve insanlar - John Steinbeck
    Son Ada - Zülfü Livaneli
    Dünyalar Savaşı - H.G. Wells
    Yerdeniz Büyücüsü - Ursula K. L. Guin
    Atuan Mezarları - Ursula K. L. Guin
    En uzak sahil - Ursula K. L. Guin
    Tehanu - Ursula K. L. Guin
    Yerdeniz Öyküleri - Ursula K. L. Guin
    Öteki Rüzgar - Ursula K. L. Guin
    Var olmak - Nurettin Topçu
    Ruhun Dirilişi - Sezai Karakoç
    Göğü delen Adam - Erich Scheurmann
    Saatleri Ayarlama Enstitüsü- Ahmet Hamdi Tanpınar
    Duruşma - Kafka
    Venedikte Ölüm - Thomas Mann
    Aldanan Kadın - Thomas Mann
    Yeni Atlantis - Francis Bacon
    Beyaz Gemi- Cengiz Aytmatov
    Sokratesin Savunması - platon
    Duvar - Marlen haufhofer
    Kolera günlerinde Aşk - Gabriel Garcia Marquez
    Monte Cristo Kontu - Alexandre Dumas

    Bloğumda nerdeyse hepsinin yorumu mevcut. By sene de klasik okuyorum ama daha çok din ve tarih literaturüne daldığım icin bu sene daha az klasik okuyacağımı düşünüyorum.

    YanıtlaSil