Acımak / Reşat Nuri Güntekin #kom2018


Acımak

Reşat Nuri Güntekin

Yayım Yılı: 1928


Herkes Reşat Nuri Güntekin'i Çalıkuşuyla tanır. Biraz daha ilgili olanlar Yaprak Dökümü'nü, Dudaktan Kalbe'yi sayarlar eserleri arasında. Acımak ise akıllara genellikle sonra gelir.

Acımak benim yazardan okuduğum üçüncü kitap.

Sorsalar ilk sırada söyleyeceğim, karşımdakini okuması için ikna etmeye çalışacağım ve bu sırada kitabın bana yaşattığı duyguları anlatamamaktan büyük üzüntü duyacağım bir kitap artık Acımak.

Aslında okuyalı çok oldu ama okuduktan sonra hissettiğim, düşündüğüm şeylerde hiçbir değişiklik olmadığını görüyorum şimdi. Bu da kitabın üzerinizde bıraktığı tesirin geçici olmadığını, zamana karşı eskimeyen, azalmayan bir etkisi olduğunu gösteriyor, öyle değil mi?

Kitap, kısaca söylemek gerekirse, acıma duygusundan yoksun, hisleriyle değil, mantığıyla hareket eden Zehra öğretmen ile çok nefret ettiği babasının öyküsünü anlatıyor.

Reşat Nuri okumuşsanız bilirsiniz, dili oldukça sade ve anlaşılırdır. Akıcı bir üslubu vardır, okuyucuyu çok yormaz. Uzun betimlemelere de yer vermez kitaplarında. Okuduğum üç kitabından yola çıkarak, onun yapıtlarında asıl olanın karakterlerin iç dünyasının başarılı bir şekilde aktarımı, ustaca yapılmış ruh tahlilleri ve psikolojik çözümlemeler olduğunu söyleyebilirim. Kısacası yazım yılına bakarak yazarın kalemi ağdalı diye düşünmeyin. Bilinmeyen kelimeler konusunda yayınevi zaten yardımda bulunuyor; öyle çok anlaşılmayacak şeyler yok yani. 

Anlatımı bir yana, hikayesi itibariyle çok etkileyici bir kitap Acımak. Vermek istediği mesaj çok anlamlı; zamanla ya da mekanla sınırlı değil. Her zaman her yerde genel geçer bir teması var. Bahsetmek istemiyorum, çünkü bu, okuma keyfini kaçırabilecek bir detay.

Kısa bir yorum oldu ama bu kitap hakkında daha fazla şey söylemek yersiz. Sadece gidin ve okuyun. Mutlaka okuyun.

Bu kesinlikle bakış açınızı değiştirecek o kitaplardan...



*Bu kitap #kom2018 kapsamında okunmuştur. Etkinliğin detayları için şu yazıya göz atabilir, diğer katılımcıların bu etkinlik kapsamında yazdıkları yorumlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.



























Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Reşat Nuri Güntekin'den okuduğum tek kitap ve en beğendiğim Türk klasiklerinden.

    YanıtlaSil
  2. En sevdiğim klasiklerden. En sevdiğim Reşat Nuri kitaplarından. İyi ki okumuşum diyorum. Okuyalı on beş seneden fazla oldu. Mutlaka bir gün tekrar okumak istiyorum.

    YanıtlaSil