2018 Ganimetleri & 2019 Dilekleri


Herkese mutlu yıllar!

Bu rapor yazılarını aslında yeni yıla girmeden yazmak istiyordum ama vakit ayıramadım. Hala da ayıracak lüksüm yok ama yılın ilk günü kendime izin vereyim biraz dedim. Son zamanlarda blogumla hiç ilgilenemiyorum, canım sıkılıyor bu duruma. Bugün biraz hasret gidereyim istedim.

Değerlendirmeme kitaplarla başlamak istiyorum çünkü sonuçta ben burada her şeyden önce okuyan bir muggleım. 

Şöyle bir utanç tablom var:



Her yıl kendime bir önceki yıl okuduğum kitap kadar hedef koyuyorum. Bu sayı yıl geçtikçe düşüyor ve beni de endişelendirmeye başlıyor. 2016'da 75, 2017'de 60 kitap okumuştum. Bu yıl ise bu sayı 50'ye düştü. Yoğunluğuma vereyim diyorum ama bu asla bir bahane olmamalı. 

Yazları hiç istediğim kadar kitap okuyamıyorum. Hele bu yaz staj filan derken üç beş kitap anca okudum. Koskoca yaz ayı böyle geçince hedefime de ulaşamadım doğal olarak. Şu tablo beni gerçekten çok üzdü, çok!


Geçen yıl neredeyse 15,000 sayfa kitap okumuşken, şimdi bu rakamın yaklaşık 1,500 sayfa gerisine düştüğümü görmek de beni hayal kırıklığına uğrattı. Her şeyden öte, blogumdan utanıyorum.




Okuduğum en kısa kitap Şair Evlenmesi, en uzunu ise Göçebe. Kısa olmasına rağmen Şair Evlenmesi'ni Göçebe'den daha çok beğendim. 

Okuduklarım arasından en popüler olan Çavdar Tarlasında Çocuklar olmuş, en az bilineni ise Ferhad ve Şirin. Bana garip geldi, ama yabancı kullanıcıları da göz önüne alırsak çok doğal tabii.  Her iki kitabı da beğenmiştim, ama Ferhad ile Şirin daha güzeldi bence, okurken daha çok keyif almıştım. 


Okuduğum kitaplar arasınd Goodreads'te en çok oy olan kitap ise Kürk Mantolu Madonna olmuş, şaşırmadım. Okuyup da beğenmeyen çok nadir galiba, ben hiç rastlamadım. Yine de bir kez daha söylüyorum, bence Kuyucaklı Yusuf, Kürk Mantolu Madonna'dan daha güzel.

İstatistiklerim bu şekilde, özetle, 50 kitap okumuş ve 60 kitaplık hedefime ulaşamamışım. 


Bu yılın getirdiklerine bir bakalım;
► 2018 güz döneminde Almanca Edebiyat Çevirisi dersi aldım ve bu ders için verilen ödevlerden birinde şiir çevirisinden inanılmaz keyif aldığımı keşfettim. Bu benim için büyük bir keşifti çünkü öncesinde şiir çevirisi konusunda olumlu şeyler düşünmüyor; şiirin çevrilemez olduğunu savunuyordum. Bunu kendim tecrübe edince aslında zor olduğu kadar keyifli olduğunu da anladım. 
► Bu yaz zorunlu stajımı yapıp tamamladım. Stajım keyifli geçti, ayrıca çok güzel arkadaşlar da edindim. Bu yılın bana kazandırdığı en değerli şeylerden biri bu.
► Bu yıl Sabahattin Ali'nin kalemiyle tanıştım, bugüne kadar okumamış olmaktan üzüntü duydum. 
► Sonlarına doğru denk gelse de bu yıl ilk defa bir kitap kulübüne dahil oldum. Henüz ilk toplantımızı yapmış olsak da inanılmaz keyif aldığım bir ortam oldu.
► Bu yıl ilk kez öğretmenliği tattım. Farklı yaş gruplarından iki sınıfa İngilizce öğretmeye bu yıl başladım, hala devam ediyorum. Bu bana müthiş bir tecrübe sağladı, sağlıyor ve bu dönemin anılarını hayatım boyunca hatırlayacağım.
► Çok istediğim işi aldım ve kütüphanede çalışmaya başladım. Yalnızca bir buçuk ay sürmüş olsa da hevesimi aldığımı düşünüyorum. O ortamda çalışmak harika bir duyguydu, asla unutmayacağım. 
► Bu yıl korkumu yenip sonunda Silmarillion'u okudum. İyi ki okumuşum! Bu yılın en en güzel şeylerinden biriydi.

Geçmişi geride bırakıp önüme bakmam gerek diyor ve bu sene için neler hedeflediğime geliyorum;

🌠 Her sene yaptığım gibi bu sene de okuduğum kitap kadar bir hedef koyuyorum kendime: 2019'da en az 50 kitap okumayı hedefliyorum. 
🌠 Bunlardan en az 15 tanesinin klasik olmasını istiyorum.
🌠 Okuma konusunda hedeflediğim bir başka şey ise alan kitapları. Alanımda yüksek lisans yapmak istediğim için çeviribilim alanında yazılmış kitapları, hepsini olamasa da, okumak istiyorum. Yaz ayımı tamamen buna ayırmak istiyorum. 



Yorum Gönder

5 Yorumlar

  1. Challenge larını ve en uzun en kısa kitaplarını takip ettiğin şey bir uygulama mı acaba paylaşabilir misin çok hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goodreads isimli, yıllık hedef belirlediğin, okuduğun, okumakta olduğun ve okuyacağın kitapları belirleyebildiğin, başkalarının listelerini görüp yorumlar yapabildiğin çok güzel bir uygulama!

      Sil
  2. Çok güzel hedefler koymuşsun kendine. Umarım 2019 hedeflerini gerçekleştirdiğin bir sene olur. Takipteyim Okuyan Muggle. sevgiler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım hepimiz dileklerimizi, hedeflerimizi gerçekleştirebiliriz! Çok teşekkürler ablacım ^.^

      Sil
  3. İnan bana Gözde ben de sürekli olarak blogumda ilgilenemiyorum.Sanırım çok fazla kişi bunu yapamıyor.Sınavlar,tez,çalışma derken insan okumaya zar zor vakit buluyor.Demem o ki vakit buldukça yaz,içinden geldikçe yoksa kendini zorlama ^^ Biz her halükarda seni sonradan tekrar ziyaret edip okuma fırsatını buluyoruz.
    Onun dışında hedeflerin çok güzel ve bence başarabilirsin 50 kitap okumayı! Arkandayıız!
    Umarım 2019 hepimiz için 2018den güzel geçer ^^

    YanıtlaSil