2017 Ganimetleri ve 2018 Dilekleri


-Şimdiye kadar yaptığım en güzel şeylerden biri-

Bu yazıyı yazmayı hiç istemiyorum aslında, çünkü içi olumsuzluklarla, ulaşılamayan hedeflerle ve gerçekleştirilemeyen hayallerle dolu olacak!

Yine de herkese merhaba!

Goodreads bu yılın dökümünü ne zaman hazırlayacak derken birden ansızın, hiç beklemediğim bir anda bildirimi gördüm ve şok oldum. Bu kadar erken mi? Ama neden? Ben gerçeklerle yüzleşmeye henüz hazır değildim! 

Geçen yaz tutulduğum reading slumpdan ötürü okuma hedefimin çok çok arkasında kalmıştım. Akademik dönemin başlamasıyla, okul sayesinde hayatım düzene girdiğinde kitap okuma konusunda da toparlanır gibi oldum; tam okuma rutinimi yoluna koymuştum ki kasım ayı geldi çattı. Vizeler ve sonrasında nasıl geldiğini bilemediğim finaller yüzünden yine istediğim kadar çok kitap okuyamadım.

Oysa sonbahar, okumayı en çok sevdiğim aydır. 

Kısacası bu yıl okuma açısından son iki yılın en verimsiz yılıydı.

Her yıl kendime, bir önceki yıl okuduğum kitap sayısını hedef koyuyorum. 2015 hedefim 50 kitaptı, fakat o yıl tam 70 kitap okumuştum. Bu yüzden 2016 hedefim 70 kitaptı. O yıl da hefefimi aşıp 75 kitap okumuştum. Dolayısıyla bu yılın hedefi 75 kitaptı.

İki yıl hedefime ulaşmakla kalmayıp belirlediğim sayıyı aşmama rağmen bu yıl hedefimin tam 15 kitap gerisinde kaldım. 2017'de ne yazık ki yalnızca 60 kitap okuyabildim. 

Bu da demek oluyor ki Okuyan Muggle'ın 2018 okuma hedefi : 60 kitap.



Geçen seneye oranla 15 kitap / 5.000 sayfa daha az okumuşum. Okuyan bir muggle olarak ne kadar üzgün olduğumu tahmin ediyorsunuzdur. Ayrıca beni üzen yalnızca geçen seneye oranla az kitap okumuş olmak değil; geçen sene okuduğum kitaplara bakınca bu yıl istediğim kitapları okuyamadığımı, geçen yılki gibi çok sevdiğim kitaplar okuyamamış olmamdı.

*Bu yüzden 2018 için ilk hedefim canım ne istiyorsa onu okuma politikasına daha çok bağlı kalmaya çalışmak olacak. Maratonlar ya da okuma listeleri için okumak istemediğim kitapları okumayacağım. 

Ayrıca, bu yıl hiç bir seri okumamışım. Bu yıl içinde başladığım üç seri vardı : Bayan Peregrine, Otostopçunun Galaksi Rehberi ve Duman ve Kemiğin Kızı. Bunlardan ikisi üçleme olmasına rağmen, sadece üçer kitaptan oluşmalarına rağmen onları bile bitirecek heves ve azimden yoksunmuşum anlaşılan. 

*Anlayacağınız üzere 2018'de daha fazla seri okumak istiyorum. Okumak istediğim ama nedense hep ertelediğim serilere el atmak istiyorum. Bir dahaki yıla başlamış olduğum tüm serileri bitirerek girmek istiyorum. En azından üçleme olanları. 



Geçen seneki gibi değerlendirmelerinin birinde Harry Potter görmek beni mutlu etti. Kendisi hem okuduğum en uzun kitap, hem de en popüler kitap olmuş. Şaşırtmadı. 

Okuduğum en kısa kitap da tahmin ettiğim üzere bir Zweig kitabı. Kendisi bir novella yazarı olsa da anlattıkları, anlatış şekli yüzlerce sayfalar romanlara bedel bana göre. 2017 ile ilgili memnun olduğum şeylerden biri daha çok Stefan Zweig okumuş olmam sanırım. Olumlu bir gerçek bulduğum için çok mutluyum. 

Okuduğum ortalama sayfa ise 250. Bir önceki sene de bu 255 sayfaydı. Hep gerileme, hep gerileme. 




Güzel kitaplar okumadığımdan yakındım az önce ama okuduğum kitaplara verdiğim puanların (5 üzerinden) ortalaması da 4.1 miş. Ya ben çok insaflı davranıyorum ya da ne okuduğumu unutmuş bir vefasızım.

Okuduğum kitaplar içinde en çok oy alanı ise bir manga. Şaşırdım, onun da Harry Potter olmasını beklerdim ama Akatsuki No Yona da çok mantıksız gelmiyor.

*2018'de okumaktan çok zevk aldığım bu manganın güncel bölümlerini yakalamak istiyorum.

Blogumu takip edenler iki senedir daha çok klasik okumak adına bir klasik kitap okuma maratonu yaptığımı biliyordur. Bu maraton çerçevesinde 2017'de 4 tanesi modern klasik olmak üzere 9 tane yabancı klasik, 4 tane de yerli klasik okumuşum. Bunlar;

- Beyaz Geceler / Dostoyevski

- Devlet / Plüton

- Demir Ökçe / Jack London

- Aya Yolculuk / Jules Verne

- Zaman Makinesi / H.G Wells

- Amok Koşucusu / Stefan Zweig

- Bir Çöküşün Öyküsü / Stefan Zweig

- Olağanüstü Bir Gece / Stefan Zweig

- Bir Kadının Yaşamından 24 Saat / Stefan Zweig

- Ağrıdağı Efsanesi / Yaşar Kemal

- Yılanı Öldürseler / Yaşar Kemal

- Zübük / Aziz Nesin

- Ankara / Yakup Kadri Karaosmanoğlu

2016'da istediğim hedefe ulaşamayınca, hayal kırıklığına uğramamak adına bu yılki hedefimi toplam 10 klasik olarak belirlemiştim ve bu hedefi birkaç kitapla da olsa aşmış olmak sevindirici. Yalnızca yine yabancı klasikleri ağırlıkta görmek biraz üzüyor beni. Bizim edebiyatımızda da çok güzel, klasikleşmiş eserler var.

Bu yıl yine klasik hedefimi 10 kitap olarak belirledim. Mutlaka okumak istediğim klasikler ise;

- İnce Memed Serisi / Yaşar Kemal

- Karamazov Kardeşler / Dostoyevski

Bu ikisi zaten çok uzun eserler, sadece bunları okuyabilirsem bile çok ama çok mutlu olacağım. Bunun yanında yine modern klasiklerden okuyup hedefime ulaşabileceğimi umuyorum. Okunmayı bekleyen çok klasik var ama her yıl listeyi elimden geldiğince eritmeye çalışıyorum. Bu yıl maratona çok asılamadım, bloga her okuduğum klasiğin yorumunu giremedim - ki maratona yorum yazmak da dahil - fakat bu yıl buna daha çok dikkat etmek istiyorum. Klasiklere olan önyargımı birkaç sene önce Jane Eyre ile yıkmıştım ve klasik sevmeyen insanların doğru yazarı, türü ya da kitabı bulamadığı kanaatindeyim. Bu yüzden yorumlara biraz daha titizlik göstermek istiyorum.

Birbirimizi motive etmek adına bu maratona siz de katılabilirsiniz.


Son olarak bu yıl olan güzel şeylerden de bir bahsetmek, okuduğum en güzel kitapları sizlerle paylaşmak istiyorum.

*En sevdiğim yazarlardan biri olan İhsan Oktay Anar ile bu yıl tanıştım.

*Hayatımda okuduğum en güzel kitaplardan biri olan, hatta başı çeken Yüzyıllık Yalnızlık kitabını bu yıl okudum.

*Edebiyatımızın kıymetli yazarlarından Yaşar Kemal ve Aziz Nesin'in kalemiyle bu yıl tanıştım.

*Birinci sınıftan beri iple çektiğim İngilizce Edebiyat Çevirisi dersini aldım ve beklediğimden bile daha güzel bir dönem geçirdim. İlk kez bu kadar uzun bir çeviri süreci geçirdim, bu süreçte çok şey öğrendim. Grup çalışmasını deneyimleyip eksi ve artı yönlerini kendim görmüş oldum. Ayrıca ortaya harika da bir iş çıktı. Bir dönem boyunca yaptığım çalışmaların ve emeklerin karşılığını böyle somut bir ürünle görmek beni çok ama çok mutlu etti.


*Uzun süredir üzerine çalıştığım bir hikayeyi bu yıl noktaladım; geriye düzenlemesi kaldı.

*2017 ilk kez yurt dışına çıktığım yıl oldu. 

*Her ne kadar şikayet etsem de bu yıl okuduğum çok güzel kitaplar oldu;

- Yüzyıllık Yalnızlık / Gabriel Garcia Marquez

- Puslu Kıtalar Atlası / İhsan Oktay Anar

- Suskunlar / İhsan Oktay Anar

- Amat / İhsan Oktay Anar

- Kitab-ül Hiyel / İhsan Oktay Anar

- Demir Ökçe / Jack London

- İskambil Kağıtlarının Esrarı / Jostein Gaarder

- Görünmez Canavarlar / Chuck Palahniuk

- Vincent Spinetti'nin Tuhaf Kariyeri / Joey Goebel


Her şey bir yana 2017 benim için gerçekten güzel bir yıldı. Güzel anılarla hatırlayacağım bir yıl olacak.

2018'ın hepimiz için bol okumalı,sevdiklerimizle birlikte sağlıklı ve huzurlu geçmesini diliyorum.


Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Gayet iyi bir yıl geçirmişsin bence. Çok güzel kitaplar okumuşsun. Çeviri yapmışsın. Yurtdışına gitmişsin ne güzel :)) Umarım bu yıl daha da iyi geçer hedeflerine ulaşırsın^^ Beğendiğin kitapları aklıma aldım. Aziz nesin ortaokulda çok severdim. Çok eğlenceli kitapları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ve mutlu yıllar dilerim :')

      Sil
  2. Klasik kitap okuma maratonuna katılmayı çok isterim :)
    2018 hedeflerini gerçekleştirdiğin bir yıl olur umarım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılırsan çok sevinirim! :') İyi dileğin için teşekkürler, mutlu yıllaaaar ^.^

      Sil
  3. Benim okuduğum en ince kitap da Zweig'den Mecburiyet kitabı :-) 2017'de 9 Zweig kitabı okuduğum için mutluyum.

    Seri kitap etkinliğini haftaya yazayım. Bu sene bütün bloglar seri okuyalım. Benim okumak istediğim, başladığım ya da başlamak istediğim ondan fazla seri var.

    2017 benim en çok okuduğum yıl oldu. Ben de buna güvenerek senin yaptığın gibi okuma sayımı yeni yıl hedefi olarak koydum. Bu sene de bu kadar okur muyum bilmiyorum ama okusam ne güzel olur.

    2018 hepimiz için daha çok okumalı ve daha güzel bir yıl olur umarım. İyi seneler Gözde :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri kitap etkinliğini dört gözle bekliyorum ablacım :D Umarım hepimiz hedeflerimize ulaşırız bu yıl. Çok teşekkürler ve mutlu yıllar ^.^

      Sil
  4. Bazen hedefe ulaşmaktan çok hedefe giden yol daha değerlidir. Sende 2017'de hedefine ulaşamasan da bu yolda güzel vakit geçirmiş ve çok değerli yazarlarla tanışıp, değerli kitaplar okumuşsun. 2017 yılının güzel geçmiş olmasına sevindim. Umarım bu yılda senin için güzel geçer ve hedeflerine ulaşabilirsin. Ulaşamazsanda sıkma canını bu yolda iyi kitaplar okuyacağına eminim. 😘 Sevgiyle kal... 💙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın aslında, geriye bakıp okuduğum birbirinden güzel kitapları anımsadıkça sayının pek de bir önemi olmadığını düşünüyorum :') İyi dileklerin için çok teşekkür ederim Ebrar'cığım. Bu yıl senin için de hayallerini gerçekleştirdiğin ve mutluluklarla geçen bir yıl olur umarım :')

      Sil
  5. Otostopçunun Galaksi Rehberi'nin ilk iki kitabını okudum, üçe başlayıp bıraktım. İlk ikisi kadar sarmamıştı ama bitirmek istiyorum yine de seriyi. Umarım sende de böyle bir etki bırakmaz ve her kitaptan aynı keyfi alabilirsin :D Sınavında başarılar diliyorum, umarım hedeflerine ulaşır, hayallerini gerçekleştirebilirsin. Bende de sevgiler, öpücükleer ^.^ Mutlu yıllaar :')

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık yazını sıkılmadan büyük bir keyifle okudum.Umarım 2018 daha güzel olur bol bol okursun,yarım kalmış serileri bitirip yeni serilere başlaman dileğiyle :) Mutlu Yıllar **

    YanıtlaSil