Charlie und die Schokoladenfabrik / Roald Dahl | Kitap Yorumu


CHARLİE UND DİE SCHOKOLADENFABRİK

Yazarı : Roald Dahl

Türü : Çocuk Kitabı

Yayım Yılı : 1964

Puanım : 4/5


Şöyle bir baktım da en son kitap yorumumu Kasım ayının başında, Yaban kitabına yazmışım. Ayıpladım kendimi, utandım çok. Okuyan muggle olacağım bir de.

Bu süre içinde kitap okumuyor değilim ama yorumlarını yazmaya fırsatım olmadı filan.

En son okuduğum kitap olan Charlie und die Schokoladenfabrik 'i de yorumlamayacaktım aslında ama internette gezerken karşılaştığım görseller beni gaza getirdi.

Ayrıca kitabın benim için özel bir anlam ve önemi var. Kitabı Almanca okudum ki bu kadar uzun sürede bitirmemin sebebi de bu. Sanırım kitaba eylülde başlamıştım, bir dönem ara verdim, vizelerden sonra elime aldım ve bitirdim nihayet.

Kitabı okumamın en büyük sebebi yaz ayında körelen Almancamı tazelemekti açıkçası. Arka planını bildiğim bir hikayeyi okumak istedim fazla zorlanmamak için. - Ki bu da yabancı dilini geliştirmek isteyen herkese verebileceğim büyük bir tavsiyedir.

Kitap, Charlie adında küçük bir çocuğun, yaşadığı şehirdeki ünlü çikolata fabrikasını ziyaret etmek için bir altın bilet kazanmasıyla başlıyor. Hayal edebileceğiniz her türlü şekerleme ve çikolatanın üretildiği bu fabrika kimsenin daha önce görmediği, oldukça sıra dışı bir adam olan Willy Wonka'ya aittir. Charlie, altın bilet kazanan dört çocukla beraber bu fabrikayı gezme ve Bay Wonka ile bizzat tanışma fırsatını yakalayacaktır. 


Charlie'nin Çikolata Fabrikası'nı önceden izlediğim için olayı genel hatlarıyla biliyordum. Bu yüzden ilk etapta bilmediğim kelimelere dikkat edip onları öğrenmeye, cümle kalıplarını not etmeye filan odaklanmıştım. 

Fakat daha sonra normal bir kitabı okuyormuşum gibi okumaya devam ettiğimi fark ettim ve böyle daha keyif aldım kitaptan. 

Her ne kadar filmden aklımda kalanlar olsa da hikayeye bir kez de okuyarak şahit olmak çok güzeldi ne yalan söyleyeyim. 

Zaten önceki "çocuk kitabı" yorumlarımda da söylediğim gibi bu tür kitlesi öncelikli olarak çocuklar olan kitapları ben daha çok seviyorum. Küçüklere verilecek o ahlaki mesajı hikayeye öylesine güzel yediriyordu ki yazarlar, kitap farkında olmadan alınan bir vitamin gibi geliyor insana. Böyle okuyucunun ki bu durumda çoğunlukla çocuk okur oluyor bu, gözüne gözüne sokmadan, yine de zihninde yer edecek bir şekilde servis ediliyor. 

Kitapta çocuklara anlatılmak istenen kötü davranışlar karakterler üzerinden verilmiş. Kısacası karakterler birer kötü davranışın beden bulmuş hali, hepsi birer tip aslında. 


Augustus Glupsch aç gözlü bir çocuktur ve devamlı abur cuburla sağlıksız bir şekilde beslenir. 

Veruschka Salz zengin bir ailenin çocuğudur ve lüks içinde yaşamaktadır. Ailesi ona ne isterse alıp onu iyice şımartmıştır. Bu yüzden istediği her şeyi elde etmek ister.

Violetta Beauregarde aşırı hırslı bir çocuktur. İşin sonunda ödül varsa, onu kazanmak için her şeyi yapar. Eylemlerin saçma olmasına bile aldırmaz.

Micky Schießer  tüm gün televizyon karşısında oturup oyuncak silahlarını yanında taşır, çünkü bir kovboy gibi görünmek hoşuna gider. Kısacası asosyal bir tiptir.

Çocukların bu olumsuz özellikleri yüzünden başlarına gelen şeyleri okurken fena eğlendim, hem de filmi izlediğim halde. Kitabı hiçbir şey bilmeden okusaydım herhalde çoğu yerde kahkaha bile atabilirdim. 

Willy Wonka gerçekten çok kendine has bir karakterdi ve kitabı okurken devamlı Johnny Depp'in bu karakteri canlandırmada ne denli başarılı olduğunu düşünüp durdum. 

En çok güldüklerim de yine Wonka'nın tepkileri ya da söyledikleri oldu.

İtiraf etmek gerekirse Umpa-Lumpaların şarkı söyledikleri kısımları okumadım. Filmde de sevmemiştim zaten, atlamak gelmişti içimden. Buna rağmen hikayeyle alakalı sözler olduğunu biliyorum. Umuyorum çok şey kaçırmamışımdır. 

Bir de filmdeki gibi Wonka'nın geçmişinden sahneler okumak için can attım resmen ama o kısımlar kitapta yoktu. Filmdeki o ayrıntı çok hoşuma gitmişti oysa, kitapta olmaması beni üzdü biraz. 

Hala okumayanlarınız ya da izlemeyenleriniz varsa kesinlikle öneriyorum, çok eğlenceli bir okumaydı!





Siz Charlie ve Çikolata Fabrikası'nı okudunuz mu?

Hakkında neler düşünüyorsunuz?


Not : Bu arada kitabın Türkçe basımındaki adı - Charlie'nin Çikolata Fabrikası - sizce de spoiler içermiyor mu? Hem de fazlaca! :D


Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. filmini izlemiştim bende :) İlk önce kitabını okusaydım çok daha iyi olurdu sanırım :)

    YanıtlaSil
  2. Almancasını okuman ne kadar güzel :)) Ben de Kero'nun kitapları arasında bulup, çevirisini okumuştum. Ardından Charlie'nin Büyük Cam Asansörü'nü de bitirmiştim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük Cam Asansörü bilmiyordum ben, bunu bitirdikten sonra öğrendim. Merak ediyorum, onu da okuyacağım ama ne zaman bakalım :D

      Sil
  3. Yazardan okuduğum ilk kitaptı ama Goodreads'te rastgeldiğim kitaplarını merak etmeye başladım. Okumayı isterim diğer eserlerini de zira hayal gücü bana bayağı hitap ediyor :D Teşekkür ederim ve neden olmasın :')

    YanıtlaSil
  4. Bu sene bulunduğumuz ilçede okuma şenliği yapılıyor. Bu kitap da 6.sınıf öğrencileri için seçildi. Ben kitabı okumadım ama senin güzel yorumlarını okuyunca doğru bir kitap seçmişiz diye sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çok sevecekleri bir kitap seçmişsinizz!! :')

      Sil
  5. filmini severim, depp sonuçta =)) Alamanca hııımmm, çok iyi gözde ;)
    bende de harry potter serisi var ingilizce ki kör resmen şu an =))
    türkçelerini okuyalı oh ooo filmler de öyle nasıl yapsam bilemedim =(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başla sen Harry Potter'ı ingilizce okumaya. Ben de dördüncü kitaba kadar ingilizcelerini okudum, çok çok daha keyifliydi emin olabilirsin. Aradan biraz zaman geçsin onları ingilizce okumaya da devam edeceğim, beraber okuruz hatta :D

      Sil
    2. ben 4 ü bitiresiye sen başa sarabilirsin de =)))

      Sil