FRANZ KAFKA'NIN DÖNÜŞÜMLERİ / CLAUDE THIEBAUT


Franz Kafka'nın Dönüşümleri
Yazarı : Claude Thiebaut
Türü : Biyografi
Puanım : 4/5


Herkese merhaba!

Normalde kurgu olmayan edebiyat eserlerini, anı olsun biyografi olsun okumayı hiç sevmem ben. Ama kütüphanede bu kitaba denk gelince bir durup düşündüm. Kafka hakkında hiçbir şey bilmediğimi fark ettim. Sadece Almanca edebiyat alanında büyük bir isim olduğunu biliyordum o kadar. Haa, bir de Yahudi olduğunu.

Kafka'dan bu güne kadar sadece Dönüşüm'ü okudum, onu da 2015'in sonlarına doğru okumuştum sanırım. Sadece bu eserini okumak bile aslında içinizde yazara karşı bir hayranlık oluşturmaya yeterdi bence.





Kafka okumayı zaten aklıma koymuştum ama bu biyografiyi görünce dedim ki önce onu tanıyayım. Yaşantısını, düşüncelerini, yaptıklarını, yazma serüvenlerini bilip öyle okuyayım kitaplarını. Okurken, eserlerinden alıntıları görünce, acaba kitaplarını okuduktan sonra mı yaşam öyküsünü okusaydım dedim ama iyi ki önceden okumuşum. Çünkü şimdi, bu kitabı okuduktan sonra onun hikayelerini okumak daha anlamlı olacakmış gibi hissediyorum.

Bir biyografiyi yorumlamak nasıl olur bilmiyorum ama bu daha çok bir tanıtım yazısı niteliğinde olacak sanırım.





Öncelikle kitaptaki görsellerin çok hoşuma gittiğini belirtmeliyim. Kafka'nın mektuplarındaki el yazıları özellikle çok dikkatimi çekti. Ayrıca bahsedilen kişi, yer ve zamanlarla ilgili sayfanın kenarında yer verilen anektotlar da fazlasıyla bilgilendiriciydi ve konuya daha çok hakim olmanızı kolaylaştırıyordu.

Yaşam öyküsünü okumadan önce sanki Franz Kafka okumak benim için olması gereken bir şeymiş, bir yükümlülükmüş gibi hissetsem de, şimdi, onun hissiyatına birazcık aşinalık kazanmış halimle yazdıklarını okumak için daha çok can atıyorum.




Öğrendiklerim arasında beni en çok şaşırtan, vasiyetinde tüm yazdıklarının yakılmasını, yok edilmesini istemiş olmasıydı. Birkaç istisnanın kalmasını ama onların da bir daha basılmamasını, gelecek nesle aktarılmamasını istiyor arkadaşı Max'den.

Buna rağmen ölümünün ardından Max onun bu dileğini yerine getirmez ve eserleri bastırır.

Bilemiyorum, bir insanın son isteği, hele ki bu en yakın arkadaşınızsa, yerine getirilmeli. Sonuçta tüm o şeyleri Kafka yazdı ve onları üzerindeki söz hakkı sadece kendisine ait.

Diğer yandan eğer Max, tabir yerindeyse, Kafka'nın isteğine ihanet edip o eserleri bastırmasaydı belki de şu anda Kafka adını kimse bilmiyor olacaktı. Belki değil hatta, büyük olasılıkla.




Yine de sanırım yazarın bu vasiyetini biliyor olduğum için, kitaplarını okurken içim burkulacak ister istemez. Birinin özeline burnumu sokuyor, iznim olmadan duygularına tanık oluyor gibi hissedeceğim.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, merak ediyorum.


Kısacası Franz Kafka'yı biraz da olsa tanımak çok güzeldi. Böyle insanların öldükten sonra değerlerinin anlaşılmasına çok 
üzülüyorum.  



ALINTILAR

"Bir taş gibiyim adeta, kendi mezar taşımdan geri kalır yanım yok." -F.Kafka

"Oyun oynasın diye bırakılan bir çocuk kim bilir nasıl bir  görülmedik tırmanışla bir koltuğa tırmanır da bütünüyle unutulan baba yine de onu izler, her şey göründüğünden daha güvenli görünür hani, işte bu düşünceyi kafasından atamıyor insan." -F.Kafka


"Hiçbir yerin uyruklusu olmayan biri onun yapıtında her yerde olabilir." -Marthe Robert.

"Arkadaşından çok farklı olan Kafka şeylere, olaylara uzun uzun bakmaya yayımlamadan önce yazdıklarını olgunlaştırmaya gereksinim duyar. İşte bu gereksiniminden ötürü de az yazı yayımlamıştır."

"Kafamın içindeki muntazam dünya. Ama kırıp parçalamadan nasıl kendimi, nasıl bu dünyayı esenliğe çıkarabilirim. Onu kendimde alıkoymaktan ya da içime gömmektense kırıp parçalamam bin kat daha iyidir." -F.Kafka





Yorum Gönder

16 Yorumlar

  1. Merak uyandıran bir yazı olmuş en ilginç tanı gerçektwn eserlerinin yok edilmesini istemesi olmuş.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginizi çektiyse ne mutlu :') Teşekkür ederimm ^^

      Sil
  2. Bir Kafka manyağı ve hatta önceki hayatımda Kafka olduğumu düşünen ben onu yani aslında beni tanımandan gurur duydum :) bence de eserlerimden önce biyografimi okuman daha iyi olmuş, artık beni daha iyi anlayabileceksin. Yakılma konusuna gelince, belki de Max'in onları yakmayacağını bilerek söylemişimdir kim bilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy bunu hiç düşünmemiştim ama niye böyle bir şey yapsın ki ya, niye blöf yapıp riske girsin yani bilemedim. :D Şimdi hemen kitaplarına saldırmak istiyorum ama vizeler kapıya dayandı, beni benden alacaklar -_-

      Sil
    2. Kafka bu her şey olabilir :D

      Sil
  3. vizelerde başarılar. bak, kurucunun kızı ve devrimin kızı da güzel, okudum ikisini de, bir de geçen hafta yeni çıktı bir tane daha deX romanı, amerikayla birlikte aynı anda, "kusurlu" onu da haftasonu yazdım. o da iyi. üçü de iyi kitap yanee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurucunun Kızı cidden kafa dağıtmalık geliyor bana, okumasam da daha okuyanlardan edindiğim izlenimler kadarıyla :D Ama seriler tamamlanmadan başlamıyorum yoksa unutuyorum kitapları devamlarını beklerken ve yeniden de okuyamıyorum. Çok sinir bozucu bi durum -_- Bu arada teşekkürler ^,^

      Sil
  4. ayy okunurmuş ama bu kitap yaaa. bir de bizim kafka var. oğuz atay yaneeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğuz Atay'a henüz bulaşmadım, biraz daha beklemem gerektiğini düşünüyorum ya :D Bu kitap çok güzeldi evet, tavsiye ederim :')

      Sil
  5. Çok güzel bir yazı olmuş, blogunuzu takibe aldım bana da beklerim sevgiler :)
    Tasarım Evinden

    YanıtlaSil
  6. Kafka yazdıklarının neden yakılmasını istemiş? Kitapta bunun sebebi var mı? Belki kötü bir yazar olduğunu düşünüyordur. Bazı yazarlar ne kadar iyi yazsalar da bir türlü kendi yazdıklarını beğenmezler ya. Eğer sebep buysa kitaplarının basılması bence doğru karar. Böyle büyük bir yazarı tanımamak okuyucular için kayıp olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım sebebi yoktu kitapta.. Anladığım kadarıyla son zamanları buhranlı biraz, kim bilir belki de Poşet'in dediği gibi yakılmayacağını bilerek söyledi.. Şu an onu okuyabiliyorsak arkadaşının bu kararı sayesinde aslında, doğru ya da yanlış.. :')

      Sil
  7. Çok farklı anlatmissin kafkayi. Bilinmeyenin içinde çok bildiğimiz bir yani var kafkanın, okudukça çözüyorsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.. :) Bence de Kafka derinliği olan bir yazar :')

      Sil
  8. Kafkanı mən də çox araşdırmışdım. Haqqında oxuduqlarım isə onun kitablarını oxumağa sövq etdi. Kafkanı daha çox tanımaq istərdim. Onunla söhbət etmək çox daha maraqlı olardı :)) Kitablarını oxumaq da bu səbəbdən iki qat daha yaxşıdır.

    YanıtlaSil
  9. Kafka'yı çok sevenlerdenim. Kitapları kesinlikle ufkumu genişletiyor

    YanıtlaSil