Ağaç Ev Sohbetleri #3 : Altın Güneş Orda Sırmalar Saçar!


Bazı yoğunluklar yüzünden bir hafta on gündür bloga yazı yazamıyorum, bu yüzden yazı dizisinin ikinci konusu hakkında da bir iki kelam edemedim. Ama olsun, kaldığım yerden devam ediyorum. Sohbetimizin bu haftaki konusu şöyle: Yaşadığınız şehrin sevdiğiniz ve sizi oraya bağlayan özellikleri nelerdir? Şehrinizde gitmeyi tercih ettiğiniz yerleri, meşhur yemekleri ve bir gün uğrarsak bize önerebileceğiniz aktiviteleri tanıtır mısınız?

Yani yaşadığımız şehirle ilgili çene çalacağız, en sevdiğimmm!

Başlıktan da anlamışsınızdır mutlaka, ben İzmir'de yaşıyorum. Aslen İzmirli değilim, doğma büyüme Kütahyalıyım ama fikren ve ruhen kendimi hiç oraya ait hissetmiyordum. Orada bana hitap eden neredeyse hiçbir şey yoktu. Üniversiteyi kazanmamla birlikte ailem de bunu fırsat bilip benimle İzmir'e yerleşti. Geri dönmeye hiç niyetimiz yok. İzmir'i çok sevdik, çok benimsedik. Sonunda ait olduğumuz yeri bulduk sanki. Beş yıldır İzmir'deyiz, çok mutluyuz, Allah bozmasın. 

Kısacası ben hala İzmir'i keşfetme aşamasındayım ve aslında bu keşif sürecinin bir son bulacağından da şüpheliyim. İzmir bana göre içinde saklı cehverler barındıran bir şehir, hiç ummadığınız anda karşınıza tam da ihtiyacınız olan şeyi çıkaran bir mucize kutusu! İşte bu yüzden bu şehri bütünüyle tanımak, bilmek bence mümkün değil. Bakan gözlerin de etkisi büyük, neresinden, nasıl baktığınıza da bağlı biraz. Keşfetmek isteyene çok şeyler sunduğu gibi, bakıp geçmek isteyenlere sıradan bir şehir gibi de görünebilir İzmir. 

İzmir benim fikirlerime ve ruhuma hitap eden bir şehir, İzmir benim evimde hissettiğim tek şehir. İzmir benim yuvam. İzmir'in benim için ne anlama geldiğini az çok belirttiğime göre sorunun ikinci kısmına cevap vermekte sıra!

Gitmeyi, zaman geçirmeyi çok sevdiğim ve İzmir'e gelenlerin de mutlaka bir uğraması gerektiğini düşündüğüm yerleri, mekanları dört kategoriye ayırdım. Aşağıda sıralayacağım öneriler son derece kişisel, öznel öneriler olacak. İzmir'e görülecek yerler diye googleda aratırsanız karşınıza bir sürü liste çıkar zaten. İzmir'in tarihi ve kültürel mekanlarını burada gereksiz yere bir kez daha listelemek istemedim. Ben daha çok benim hoşuma giden yerleri önereceğim sizlere. Başlayalım...


Manzara

*Konak İskele, Alsancak Unlu Mamülleri
*Balçova, Teleferik
*Karşıyaka, Bostanlı Gün Batımı Terası
*Buca, Şahintepesi

Konak İskele'de kayalıkların yanında, denizin dibinde gevrek&çayla kahvaltı yaparak güne başlamak harika olur mesela. Balçova Teleferik'de ön taraf körfez, arka taraf yeşillik manzarası... Mangal da yapılabiliyor, mis. Gün Batımı Terası'nda, gün batımı manzarasında kitap okumak anlatılmaz yaşanır türden bir keyif. Buca Şahintepesi aslında akşamcıların yeri. Ama araçla şöyle bir uğrayabilir, İzmir manzarasına hayran kalabilirsiniz. Hatta ordan Bornova'ya inen bir yol var, İzmir resmen ayaklarınızın altında...

Kitap

*Buca, Kitapçı Yavuz
*Karşıyaka, Anka Sahaf
*Alsancak, Kabuk Kitapevi
*Alsancak, Sevgi Yolu

Buca'da yaşadığım için favori kitapçım, Kitapçı Yavuz. Hem normal, bildiğimiz kitapçı, hem de ikinci el kitapların satıldığı ayrı bir dükkanları var. Ben ikinci el kısmında takılıyorum çoğu zaman, elim boş çıktığım hiç olmuyor. Anka, yeni keşfettiğim bir sahaf ve tam bir sahaf! İçeriye girer girmez başka bir dünyaya adım atıyorsunuz. Gözünüzün değdiği her yer kitap! O kitap yığınları arasında bulunan bir kitabın değeri paha biçilmez oluyor, daha özel oluyor. Kabuk bir kitap-cafe. Ambiyansı muh-te-şem. Arka fonda çalan klasik müzikler, ev yapımı kurabiyeler, kitaplarla dolu duvarlar... Sevgi Yolu iki yanı kitapçılarla dolu bir yol. İkinci el olduğu gibi normal kitap satışı da yapıyorlar. Aradığınızı bir dükkanda değilse öbüründe mutlaka bulursunuz. 

Yemek

*Buca, Çorbacı Engin
*Buca, Köfteci Haydar
*İnciraltı, Serkan&Hamza

Çorba dendiğinde Çorbacı Engin'i tek geçerim. Köfte deyince de Köfteci Haydar'ı. Midye&balık deyince de Serkan&Hamza'yı. 


Cafe

*Alsancak, Doğa Cafe
*Alsancak, Tenten
*Alsancak, Çelebi Unlu Mamülleri
*Buca, 5:18

İlk üçü Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden. Burada vakit geçirmeyi çok seviyorum, yukarıda gitmenizi önerdiği Kabuk Kitapevi'de burada. Doğa Cafe'deki o Yunan ezgilerini duymak başka bir yerdeymiş hissi veriyor insana. Mekan değişikliği de iyi geliyor tabii. Makarnaları enfes. Tenten çok orijinal bir mekan, sandviçleri, tatlıları çok güzel. Bunun dışında ortam da sizi kendine bağlıyor, oturdukça oturasınız geliyor. Çelebi, İzmir'de bomba yenecek en iyi yer. Çelebi bombası dışındakiler bana yeterince iyi gelmiyor. Bomba'yı biliyorsunuzdur mutlaka, sosyal medyadan filan. İzmir'e gelmişseniz bomba yemeden gitmeyin! Ve bombayı  Çelebi'de yiyin! 5:18, bu sene keşfettiğim bir cafe. Buca'daki cafelerin hepsi birbirine benziyor bence, hepsi gayet sıradan, düz cafe. Ama burası çok farklı, çok özel bir yer. Ufacık bir yer, bu yüzden de çok sıcak, çok samimi. Menü de diğer cafelerinkinden daha dikkat çekici. Çok seviyorum...


Gezmelik&Görmelik

*Konak, Kiralık Düşler Dükkanı
*Konak, Kızlarağası Hanı
*Seferihisar, Sığacık Kaleiçi
*Karataş, Tarihi Asansör

Buralarda da hediyelik, takı vb şeyler bulabilirsiniz. Kiralık Düşler Dükkanı, ufacık ama içi çok dolu ve çok sıcak. Kızlarağası Hanı'nda soluklanmak için bir kahve içebilirsiniz, avlusu müthiş. Osmanlı'dan kalma bir yer, değişik bir atmosferi var. İzmir'e yazın gelirseniz ve yüzmek isterseniz, Seferihisar plajlarını önerebilirim. Hem Çeşme'deki plajlar kadar kalabalık olmuyorlar hem de suları buzzz gibi! Soğuk suda yüzmeyi daha çok sevdiğim için Seferihisar'ın denizini çok seviyorum. Özellikle Seferihisar sınırları içindeki Sığacık ilçesi, gerçekten çok sevdiğim bir yer. Kaleiçi birbirinden şirin butik otellerle, cafelerle ve hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu! O taraflara giderseniz mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Tarihi Asansör ise yazımın başında bahsettiğim o meşhur listelerde görebileceğiniz bir adres. Ben yine de yer vermek istedim çünkü gerçekten çok hoşuma giden yerlerden biri. Manzarası ayrı güzel, tarihi ve yapısı ayrı... Ayrıca yukarı çıkınca sizi karşılayan sokaklar da gezmeye doyulamayacak türden. Burada da girmeden edemeyeceğiniz sahaflar göreceksiniz. 


Naçizane önerilerim bunlardı, aklıma ilk gelenleri sıralayıverdim. İzmir'de gezilecek çok yer var ama mutlaka görülmesi gereken yerleri gördükten sonra, vaktiniz kalırsa ve canınız isterse bu mekanları da mutlaka ziyaret edin derim. 

Kalın sağlıcakla!


Yorum Gönder

13 Yorumlar

  1. İzmir hakkındaki düşünceleriniz beni sevindirdi. Buca da çok gelişti. Şahin Tepesi'ni bilmiyorum. Bahsettiğiniz diğer yerlerin hepsi yaşanası yerler:)

    YanıtlaSil
  2. İleride yerleşmeyi düşündüğüm yerlerden birtanesi de İzmir. Elinize sağlık güzel bir özet olmuş

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar 🤗 İkinci el olarak satılan ancak yenisinden hiçbir farkı olmayan kitaplar için faydalı olabileceğini düşündüğüm bir site paylaşmak istiyorum sizinle: www.tarz2.com 💚 Aynı zamanda siz de artık okumadığınız kitaplarınızı bu site aracılığıyla satışa çıkarabilirsiniz. 🙏 Çok sevgiler 🎈

    YanıtlaSil
  4. İzmir görmek istediğim şehirlerden biri. Geldiğimde bu dediğiniz yerlere muhakkak bakacağım teşekkürler bu güzel bilgiler için :)

    YanıtlaSil
  5. heeey urlaaa, karaburuuun :) buca kitapçı ve köfteci aklımda olsuun :) bucada bi de bergama köftecisi hatırlıyoooom :) süfeer :)

    YanıtlaSil
  6. Alsancak Doğa kafe , sürekli gittiğim, öğrencilerin çok sık takıldığı güzel bir mekan.

    YanıtlaSil
  7. Bu yaz askerlik için İzmir'deydim kısa bir süre için. Sıcak yüzünden sadece sahilde turlayabildik ve o da çok uzun süremedi açıkçası :) Tıktık kendimizi eve ve Behzat Ç. izledik :D

    YanıtlaSil
  8. Canım İzmir.. Güzel paylaşım olmuş, tebrikler :)

    YanıtlaSil
  9. ÇOK GÜZEL VE KAPSAMLI BİR YAZI OLMUŞ, TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  10. Güzel bir yazı olmuş, tebrikler :)

    YanıtlaSil
  11. ayrıntılı bir gezi yazısı olmuş sevdim :))
    seni takibe aldım bana da beklerim :))

    YanıtlaSil
  12. İzmir hiç görmediğim ama çok merak ettiğim bir şehir. Eğer bir gün yolum düşerse önerilerini dikkate alacağım Gözde :-)

    YanıtlaSil
  13. Bilgilendirme için çok teşekkürler. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil