Bu Şehirde Kimse Yok Mu? / Rövşen Abdullaoğlu | Kitap Yorumu


Bu Şehirde Kimse Yok Mu? 

Yazar: Rövşen Abdullaoğlu

Çeviren: Aynur Sultanova Kahraman

Yayım Yılı: 2016 (Destek Yayınları Mayıs 2020)

Tür: Psikolojik Roman


İnsan gözünü kapalı kapılara dikip açık kapıları göremeyen bir varlıktır. 


Geçen yıl, yanılmıyorsam yine bu zamanlar yazarın "Zor Olsa Da Hayat Devam Ediyor" kitabını okumuş ve blogumda yorumlamıştım. Motivasyon psikolojisi türünde yazılmış bu kitap sıkıntılı bir zamanıma denk gelmiş ve işlevini tam olarak yerine getirmişti. Bu Şehirde Kimse Yok Mu'yu  da okumak için doğru bir zaman seçmişim. Acı, ani bir kayıp yaşadığım şu günlerde bu hikayeyle adeta dertleştim. 

Öncelikle yine yazardan biraz bahsedeyim; 

Bir filozof, doğubilimci ve psikolog olan Rövşen Abdullaoğlu, çeşitli eğitim kurumlarında Arap ve Fars dillerinde teoloji, Arap edebiyatı, Doğu ve Batı felsefesi alanlarında eğitim almış. Bugüne dek motivasyon psikolojisi, irfan, felsefe, teoloji ve roman türünde tam yirmi altı eser ortaya koymuş. Bu  bilgilerin yanı sıra yazarın kitapta yer verilen biyografisinde ilgimi çeken ve hoşuma giden ifade şu olmuştu: "Motivasyon konulu kitaplarında yazar, sadece hayatında tecrübe ettiği gerçekleri kaleme almaktadır." Hoşuma gitti çünkü kişisel gelişim kitaplarında "şöyle yapmalısınız, böyle yapmalısınız," diyen insanların bunları sadece kitap yazmak için söylediklerinden şüphe ediyormuşum, bu cümleyi okuyana kadar farkında değildim. Kendi yaşamadığınız şeyler hakkında tavsiye vermek gerçekten kolaydır ve bu tavsiyelerin de içinin boş olduğu hemen anlaşılır aslında. Diğer kitabında da bu endişemin boş olduğunu kanıtlayan yazarın ülkemizde yeni çıkan bu kitabını okumak konusunda, bu yüzden hiç tereddüt etmedim. 

Dediğim gibi kitap yine iç sıkıntısı çektiğim bir zamanda imdadıma yetişti sanki.

Dinlendirici, yürek burkan ama aynı zamanda insana umut olan, ders olan bir hikâye, aslında hikâyeler, anlatıyor Bu Şehirde Kimse Yok Mu?. Hayır bilinende şer, şer bilinende hayır olduğunu hatırlatıyor. Farklı karakterler üzerinden farklı hikâyeler, fakat nihayetinde, bir noktada birleşen hayatlar okumak öğretici bir deneyim oldu benim için. Herkesin bir hikâyesi var ve kimsenin içinde neler taşıdığını bilemeyiz. Bunları bilmeden de birini tanımak imkansızdır ve insanları bu halde yargılamak, olumlu ya da olumsuz değerlendirmek hiç doğru değildir. Herkese bu bilinçle yaklaşmak lazım, buz dağının altında koca bir yaşanmışlık olduğunun farkında olarak... 

Kitabın yalın, sade ve anlaşılır bir üslubu, akıcı, karakterlerle kolayca empati kurabileceğiniz etkileyici bir anlatımı var. Kitap aslında, gerçek olaylardan esinlenilmiş, kurgusal bir hikayeyle harmanlanmış bir kişisel gelişim kitabı.Karamsarlığa düştüğüm, önümü göremediğim şu dönemde bana ilaç gibi geldi. Türü okumaktan hoşlanıyorsanız mutlaka öneririm. 

Arka Kapak Yazısı

Eskiden başarılı bir sporcuydu Willy... Şimdilerdeyse köşesine çekilmiş bir temizlik görevlisi. Ölümcül bir hastalıkla mücadele etmekte olan Lübnanlı bir göçmenle tanışır çalıştığı yerde. Günden güne ölüme bir adım daha yaklaşan Wisman'ın her şeye rağmen yaşama sımsıkı ve sevgiyle tutunmayı başarabiliyor olması, etrafındaki herkesi, hayatı ve ölümü yeniden sorgulamaya iter. 
Willy ve Wisman arasındaki arkadaşlık, insanın anlam arayışına yepyeni bir pencere açacaktır.
Azerbaycan'da iki yıl boyunca çok satanlar listesinde yer bulan Bu Şehirde Kimse Yok Mu? umuda, hayata ve anlama dair nahif ama güçlü bir hikâye...

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. merhaba gözde hanım, nasılsınız?

    YanıtlaSil
  2. Zor Olsa Da Hayat Devam Ediyor kitabını severek okumuştum ben de, bu kitapta son zamanlarda merak ettiklerimden :)

    YanıtlaSil
  3. çok güzel anlatmışsınız kitabı gerçekten, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil