Monte Cristo Kontu I. Cilt / Alexandre Dumas | Kitap Yorumu #kom2019

18.01.2019

Yılın ilk kitap yorumuyla merhaba!

Monte Cristo Kontu hep okumak isteyip iç geçirdiğim ama okumak için hiç eyleme geçmediğim kitaplardan biriydi. Geçen aylarda kitapyurdunun indirimini kaçırmamak adına aldığım İş Bankası klasiklerinden biriydi Monte Cristo Kontu da. Boyutlarından dolayı tatil zamanına denk getirmek istiyordum ama bir anlık bir kararla yeni yılda okuyacağım ilk kitabın bu olmasına karar verdik (babam ve ben). 

Okuduğum klasiklerin çoğunluğu İngiliz ve Amerikan edebiyatı eserleri ve benim en yabancı olduğum edebiyatlardan biri Fransız edebiyatı. Mesafemiz uzak olduğundan Fransız klasiklerine karşı biraz çekingen olduğumu takdir edersiniz. Yine de şu bahsi geçen indirimden aldığım diğer klasiklerden biri yine Fransız bir yazara ait: Sefiller. 

İkisini de babamın tavsiyesiyle aldım, kendisinin klasik kitap zevkine güveniyorum ama yine de kendimi ağır bir anlatım, süslü püslü kelimeler ve dolambaçlı betimlemelere hazırlamıştım. 

Yanılmışım. Monte Cristo Kontu sizi ilk sayfasından yakalayıp içine çeken, bir sonraki cümleyi okumak  için sabırsızlanmanıza, bu yüzden kelimeleri kaçırmanıza neden olan ve kimi yerlerinde hayretten size yüksek sesle tepkiler verdiren bir eser.

Öyle ki okurken dudaklarımı kemirdim, çok kıymetli uykuumdan feragat edip bir bölüm daha okumak için uykusuz kaldım. Sınavlarımdan önce notlarımı bir kez daha gözden geçirmek yerine birkaç sayfa daha ilerleyeyim diye kitabı elimden bırakamadım. Yazarın anlatımına, üslubuna, çizdiği karakterlere ve ustaca işlediği olay örgüsüne hayran kaldım. 

Kitabı okurken çok heyecanlı, kendine bağlayan, devamlı bir sonraki bölümünü merak ettiğim bir dizi izliyor hissine kapıldım; fakat bir yandan da gerçekten usta bir kalemden çıkmış harika bir kitap okuduğumun farkındaydım. Monte Cristo Kontu okuyucuya, tadı damakta kalacak bir okuma deneyimi  ve aynı zamanda okuyucuyu büyüleyen bir seyir keyfi sunuyor. 

Konusunu az çok biliyorsunuzdur; denizci Edmond Dantes bir iftiraya uğrar ve bunun sonucunda özgürlüğünü, sevdiği kadını, yaşlı babasını kaybeder. Korkunç bir hapishanede tam on dört yıl tutsak kalır. Oradan kurtulduğunda düşündüğü tek şey ise adaletin yerini bulmasını sağlamaktır. 

Kısacası Monte Cristo Kontu bir intikam hikayesini anlatıyor.

Okumadan önce ben de bu kadarını biliyordum. Yazar iki cilt, yani yaklaşık 1500 sayfa boyunca anlatılacak kadar uzun bir hikayeyi nasıl kurguladı merak ediyordum. İlk sayfadan bu endişemi yok etti yazar ve hikayenin içinde buldum kendimi. Olaylar o kadar güzel, olması gerektiği hızda ilerledi ki sıkıldığım tek bir yer dahi olmadı. Merakım devamlı canlı kaldı, okuma isteğim asla körelmedi ki kitabın 760 sayfa olduğunu düşünürsek bu mucize gibi bir şey. 

Karakter sayısı oldukça fazla, bir de isimler Fransızca olunca ilk başlarda bunları ikişer kez okuyup aklımda tutmak için birazcık çaba gösteriyordum ama sonra her şey yerli yerine oturdu, karakterlere alıştım, gittikçe daha tanıdık gelmeye başladılar. Ayrıca bir noktadan sonra kitap başka bir hikaye anlatmaya başlıyor gibi oldu. Başka karakterler üzerinden farklı bir çizgide ilerliyor sandım ama çok geçmeden noktalar birleşti ve kurgu harika bir yönde seyretmeye başladı. Bahsettiğim kısımda kafanız karışır da 'Ne oldu, ne anlatıyor bu yazar' filan diye düşünürseniz sakın okumayı bırakmayın, aksatmayın. Sakince okumaya devam ederseniz her şey kendiliğinden açıklığa kavuşacak. Siz sadece isimleri aklınızda tutmaya bakın ;)

Birinci cilt çok can alıcı bir yerde bitti bana göre, tam hızımı almıştım oysa. İkinci cildi hemen okumak isterdim fakat okumam gereken başka kitaplar da var sömestr tatilinde. Bir ara vermek de iyi olabilir, böyle güzel bir klasiği hemen okuyuvermek de istemem açıkçası.

Söylemeden geçmek de istemiyorum, Edmond Dantes şimdiye dek okuduğum en karizmatik kurgu karakterlerden biri. İnternette dolaşırken bir de animesi olduğunu öğrendim ve sevinçten neredeyse bir çığlık atacaktım. 

Klasik okumaya önyargılıysanız bu kitap size klasikleri sevdirebilir, klasikler hakkındaki önyargılarınızı kolayca yerle bir edebilir. 

Zaten bir klasik okuyucusuysanız ve hala Monte Cristo Kontu'nu okumadıysanız çok şey kaybediyorsunuz. Vakit kaybetmeden, mutlaka ama mutlaka kitabı okumalısınız! 



*Bu kitap #kom2019 kapsamında okunmuştur. Etkinliğin detayları için şu yazıya göz atabilir, diğer katılımcıların bu etkinlik kapsamında yazdıkları yorumlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Franz Kafka / Dönüşüm | Bize Her Yer Okul

Mark Twain / Seçme Öyküler | Bize Her Yer Okul

Mark Twain / Tom Sawyer ve Huck Berry'nin Maceraları | Bize Her Yer Okul

Miguel De Cervantes / Yüce Sultan | Bize Her Yer Okul

Yorum Gönder

20 Yorumlar

  1. Klasikler her zaman harikadır.Teşekkürler öneri için

    YanıtlaSil
  2. Ben de henüz okumadım.... klasiklere onyargili olanların varlığını bilmiyordum. Ben olsam 2. Cildi okumadan duramazdım heralde :) iyi okumalar... Ben de şimdiden 8. Klâsiğinme başladım bu ay .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo çok iyi, hızlısınız :') Size de iyi okumalar :)

      Sil
  3. Çok şey kaybetmeden alıp okuyayım :D Klasik kitapları okumayı çok seviyorum ama hiç aklımda olmayan bir kitaptı. Tanıtım yazınız çok güzel olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik okumayı seviyorsanız bu kitabı da keyifle okursunuz bence :') Ben teşekkür ederim :')

      Sil
  4. Ben de netflixin YOU adlı dizisinden sonra aklıma Monte Cristo Kontu'nu okumayı koymuştum ve bu sene içerisinde de okumayı düşünüyordum.Ama senin yorumunla Gözde sanırım daha fazla bekleyemeyip,internetten sipariş vericem ve en kısa zamanda da başlıyıcam!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi ben alırken indirimdeydi, belki hala bitmemiştir sen de yakalayabilirsin :D Beğenceğinden eminim, umarım keyifle okursun Ecrin ^.^

      Sil
  5. Küçükken Sefiller'in kısaltılmış versiyonunu okumuş ve çok sevmiştim, umarım orijinal metni de sıkılmadan, keyifle okurum, okuruz :') Monte Cristo Kontu'nu seveceğini düşünüyorum :')

    YanıtlaSil
  6. Klasik kitapları seviyorum, öneri için teşekkür ederim, sitenizi takibe aldım... İnsana davet sitesine de beklerim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasikleri seviyorsanız bu kitabı da keyifle okursunuz bence. Teşekkür ederim, sitenizi ziyaret edeceğim :')

      Sil
  7. Bende İthaki'nin tek cilt baskısı var. Filmini izlediğim için hikayeyi az çok biliyorum. Çok okumak istediğim bir kitap ama kitabın cüssesinden dolayı yıllardır erteliyordum. Yorumundan sonra daha erken okumaya karar verdim :-)

    Bu arada Sefiller benim en sevdiğim klasiklerden biridir. Bence onu da çok seveceksin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin bir fuar alışverişi yazında görmüştüm sanırım bahsettiğin tek cilt baskıyı. O zaman görünce çok heveslenmiştim zaten :D Tek cilt okumak daha mantıklı sanki, konu bölünmez filan. Şimdi ben konuya yeniden adapte olmaya çalışıyorum. Sen kesin seversin bence, bir solukta okursun hatta. Sefiller için çok heyecanlıyım ^.^

      Sil
  8. Bu kitabı okumamıştım. Aklımda olsun. Teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik seviyorsanız mutlaka okumalısınız. Ben teşekkür ederim :')

      Sil
  9. Yorumunuz çok güzel en iyileri okuyunca biraz altta kalanlar pekte tatmin etmiyor bunca güzel kitaba ömür yeter mi? Bilinmez ☺️

    YanıtlaSil
  10. Merhaba ben kitabi şu sirada okuyorum ama kafam biryerde karıştı.Bertuccio villefort u öldürdü ama ileride bir bay villefort daha var sanırım kurguyu kacirdim yardimci olabilir misin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlerleyince kafa karışıklığın gidecektir aslında ama yine de istiyorsan söyleyeyim :D

      Sil
  11. Biraz daha devam edeyim bari 😅

    YanıtlaSil