2018 Klasik Kitap Okuma Maratonu #kom2018



Herkse merhaba,

Bu maraton artık neredeyse bir gelenek haline geldi - en azından benim için, bu yüzden çok ama çok mutluyum.

Üç yıl önce, blogumu açtığım sene kendi kendime klasik okumayı sevdirmenin yollarını arıyordum. Bunda bir hocamın sözleri çok etkili olmuştu. İlerleyen ülkelerin ilerlemelerinin, medeniyetlerini geliştirmelerinin nedeninin insanların klasikleri okuması, demişti ve üzerine düşününce ben de bu düşünceyi mantıklı buldum ve benimsedim. Kişinin klasikleşmiş eserlerden çok şey öğreneceğini, bu eserlerle kendisini geliştireceğini ve olgunlaştıracağını, entelektüel açıdan zenginleştireceğini düşünüyorum.

Tabii ki herkes klasik kitap okumak, okumaktan keyif almak zorunda değil. Bu benim kendi kişisel düşüncem tamamen. Ben de bir zamanlar klasik okumaktan pek haz etmezdim. Bunun nedeni çoğu insanda olduğu gibi lisede dayatılarak okutulan kitaplardı. Bu yöntemin herkeste ters etki ettiğini bile bile neden bu yaklaşıma devam ediyorlar anlamış değilim. 

Ben kitap okumayı çok sevip de klasik kitaplardan uzak duran, o kitaplara ön yargısı olan ve keyif almayacağını düşünen insanların doğru kitabı bulamadığını düşünüyorum. 

Neyse, bu yıl okuduğum klasiklerden şu yazımda bahsetmiştim. Geçen sene kendime koyduğum 10 kitaplık hedefi 3 kitapla aşıp 13 klasik kitap okumuşum. Çok değil biliyorum fakat kendimi bilip doğru bir hedef koyduğuma memnun oldum. 

Yine abartmıyorum ve bu sene de kendime 12 kitaplık bir hedef koyuyorum. Demek oluyor ki her ay en az bir tane yerli ya da yabancı klasik kitap okumak istiyorum. 

Klasik kitap okuma konusunda kütüphaneden oldukça faydalansam da bu sene elimde olup da okunmayı bekleyen klasik kitaplarıma öncelik vermek istiyorum. Kendi kitaplığımda okunmamış kitaplar dururken yenilerini almak, kütüphaneden başka kitaplar ödünç almak artık onları kırıyor gibi hissettiriyor bana. Yani bu yıl okumak istediğim klasikler öncelikli olarak şöyle;

*Karamazov Kardeşler / Dostoyevski

*İki Şehrin Hikayesi / Charles Dickens

*Dorian Gray'in Portresi / Oscar Wilde

*Tom Sawyer / Mark Twain

*Hikayeler / Ahmet Hamdi Tanpınar

*Atatürk / Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Bir de henüz elimde olmasa da alıp okumak istediğim öncelikli klasikler var. Onlar da;

*İnce Memed / Yaşar Kemal

*Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali

*Sodom ve Gomore / Yakup Kadri Karaosmanoğlu

*Memleket Hikayeleri / Refik Halit Karay

Bu listeye bağlı kalır mıyım hiç bilmiyorum ama bu sene için klasik okuma tasarılarım bu şekilde. Bu kitaplar içinde yalnızca Karamazov Kardeşler ve İnce Memed'i okusam bile yıl sonunda çok mutlu olurum. Bitiremesem bile ikisinden de birer cilt okumayı çok istiyorum. 

2017'de maraton kapsamında okuduğum her kitabın yorumunu bloga yazamadım. Yeni yılda bu konuda daha disiplinli olmayı planlıyorum. Maratonun amaçlarından biri klasikler hakkında görüşlerimizi paylaşıp insanların bu klasikleri tanımasını sağlamak sonuçta.

Ben kişisel olarak bu maratonun faydasını çok görüyorum. Benim için itici bir güç oluyor. Ayrıca katılan arkadaşların yorumlarını, okudukları klasikleri de görünce iyice hevesleniyorum. 

Umarım geçen yıllarda benimle birlikte klasik okuma maratonu yapan arkadaşlarım da bunun faydasını görüp maratondan keyif almıştır. 

Kısacası,

Üçüncü Klasik Kitap Okuma Maratonuna davetlisiniz!

Bir kez daha belirtmeliyim; bu maratonun amacı hep birlikte klasik okuyup birbirimizin okuduklarından heveslenmemiz. Ayrıca paylaşacağımız klasik kitap yorumlarıyla birlikte güzel klasiklerin daha fazla kişi tarafından okunmasını sağlayabiliriz.

Listenizi ya da hedefinizi belirlediğiniz bir yazı yazıp katıldığınızı bana bildirebilirsiniz. Bu seneki maratonda her ay katılımcıların o ay okudukları kitap yorumlarını da paylaştığım bir aylık rapor tutmayı planlıyorum. Bunun için katılımcılar bu maraton bağlamında paylaştıkları klasik kitap yorumlarına #kom2018 etiketini iliştirirse harika olur.

Yani katılırsanız bana haber vermeyi sakın unutmayın! 



Yorum Gönder

24 Yorumlar

  1. İnstagramda görünce çok sevindim , hemen koşup geldimm .. En kısa zamanda listemi oluşturup paylaşıcamm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılacağına çok sevindim. Listeni merakla bekliyorum :')

      Sil
  2. Ayyy bu sefer çok heyecanlıyım bu maraton için. Geçen yıl okuduklarım klasik bakımından çok ama çok yetersizmiş. Yıl sonunda bakınca üzülerek fark ettim bunu :( 2018'de KOM sayesinde bunu telafi edeceğim inşallah :))
    Tebrik ederim bu arada güzel bir sonuç elde etmişsin klasikler konusunda :')) Bu seneki listen zorlayıcı görünüyor ama yapabileceğine inanıyorum<3 Ben biraz daha rahat okunacaklarını düşündüğüm klasiklere kaçacağım :D
    Keyifli okumalar diliyorum kuzum^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi bu sene sadece Karamazov Kardeşleri bile bitirsem benim için büyük başarı olacak :D İşin en eğlenceli kısımlarından biri liste yapmak değil mi zaten? Senin listenden ve yorumladıklarından da ilham alacağım gibi geliyor bana :')

      Sil
  3. Bu yazın bana klasik kitapları okumak üzerine bişeyler karalamak için ilham verdi :D
    Sevgili Buffym, sana hayranım bunu bilmen gerek :D
    Her yaşın kitapları olur ya hani klasikler de benim için biraz yetişkin sınırında kalıyor. Çocukken okuduğum klasiklerin alt metnini tam olarak kavrayamadım. (doğal olarak) Ana konu ve düşünce dışında ne dönemi ne de giydikleri kıyafetlerin altında yatan anlamları çözebilmiştim. Çoğunlukla orjinal metinden çok çook kısaltmış versiyonlardı zaten.

    Biliyorum bir gün bu klasikleri elimizden düşüremeyeceğiz. En ilgimizi çekenden başlayarak yavaş yavaş sindirerek tadını almaya bakmamız gerek sadece. Acele etme, her şey sırayla ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de küçükken klasiklerin kısaltılmış basımlarını okumadığım için memnunum, tam da bu yüzden. Dediğin gibi klasikleri anlamak, tam anlamıyla çözümlemek ve okumaktan keyif almak için biraz entelektüel birikim gerekiyor. Bu da çabuk elde edilecek bir şey değil. Her yeni kitapla kendimize bir şeyler katıp bu yolda bir adım daha ilerliyoruz. Yine ilgimizi çekenden başlamak konusunda söylediğine de katılıyorum, maratonun amacı da bu zaten.

      Belki de oralarda bir yerlerde bizim damak tadımıza göre bir klasik var, yalnızca bizim onu keşfetmemizi bekliyor.

      Ben de sana hayranım bu arada çiçeğim ^.^

      Sil
  4. Listemi oluşturdum sonunda . İşte listem ; https://izeltolu.blogspot.com.tr/2018/01/etkinlik-2018-klasik-kitap-okuma.html

    YanıtlaSil
  5. Blogunuzu simdi kesfettim.Coook sevdim. Neredeyse hep ayni kitaplari okumusuz ve begenmisiz. O yuzden Kurk Mantolu Madonna' ya bayilacaginizi dusunuyorum. Herhalde ulkemizde bu kadar populer olan ama gercekte de bu populerligi hak eden tek sey bu roman. :) Henuz okumamis oldugunuz icin cok sanslisiniz. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz önyargılıydım o popüleritesi yüzünden ama hiç olumsuz yorum da görmedim. O yüzden okumanın zamanı geldi diye düşündüm :') Ortak kitap zevklerimiz olması beni mutlu etti, çok teşekkür ediyorum :')

      Sil
  6. Blogunuzu simdi kesfettim.Coook sevdim. Neredeyse hep ayni kitaplari okumusuz ve begenmisiz. O yuzden Kurk Mantolu Madonna' ya bayilacaginizi dusunuyorum. Herhalde ulkemizde bu kadar populer olan ama gercekte de bu populerligi hak eden tek sey bu roman. :) Henuz okumamis oldugunuz icin cok sanslisiniz. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için teşekkür ederim çünkü Kürk Mantolu Madonna için biraz teşvike ihtiyacım vardı :') Blogumu beğenmeniz beni çok mutlu etti, ortak zevklerimiz olmasına sevindim. Sevgiler :')

      Sil
  7. Tabii ki katılıyorum. Hatta blogumda listemi de yazdım ama senin yazına yorum yazmayı unutmuşum :-)

    Dorian Gray'in Portresi en sevdiğim klasiklerdendir. Senin de seveceğini umuyorum.

    İnce Memed okumak çok güzel bir serüven. Seni uzun ve doyurucu bir yolculuğa çıkaracak. Favorim üçüncü kitap.

    Kürk Mantolu Madonna'yı yıllar önce okuduğum ve hiçbir şey hatırlamadığım için bir ara tekrar okumak istiyorum.

    O zaman hepimizi iyi maratonlar. Bu sene çok ve güzel klasik kitaplar okuyalım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Hırsızı'ndan sonra sırada Dorian Gray var. Sen sevdim diyorsan beklentim yükseliyor Şule abla :') İnce Memed için de aynı şey geçerli tabii, beni o seriyi okumaya sen heveslendirdin zaten, haberin olsun :D Yoksa cesaret edemez, uzun bir süre daha yanaşmazdım okumaya galiba. :D

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Tam da klasikleri okuma kararı almış olmamın üzerine, böyle bir etkinliğin karşıma çıkagelmesi çok güzel oldu. O halde ben de katılıyorum, okuma listemi de en kısa süre paylaşacağım. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma listem burada.

      https://kitaptanbayan.blogspot.com.tr/2018/01/okuma-etkinligi-2018-klasik-kitap-okuma_21.html

      Sil
    2. Zamanlamanın iyi olmasına çok sevindim. Umarım bu maraton sayesinde çok güzel klasikler okuruz :')

      Sil
  10. Karamazov Kardeşler ve İnce Memed'i okumak bayağı yürek ister.Tebrik ederim seni Gözde ^^
    Ben de katılmak istiyorum aslında,fakat mart ayında Türkiye'ye dönücem ve o zamandan sonra kitaplarla daha içli dışlı olabileceğimi düşünüyorum.Sence marttan sonra bu etkiliğe hala katılabilir miyim o.o
    Yalnız şu anda sayende ben de gaza geldim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım o yüreği ne zaman bulabileceğim :D Tabii ki istediğin zaman katılabilirsin, katılırsan çok sevinirim hatta! :')

      Sil
  11. Merhaba! Etkinlik vasıtasıyla blogunu keşfettim. Ben de hemen katıldım. Uzun zamandır böyle bir klasik okumak için kendime gaz vermeye çalışıyordum zaten. Harika zamanlama oldu! Umarım listelerimizin hepsini tamamlayabiliriz. Buraya da benim linki bırakıp okumaya kaçıyorum :)
    http://kitapsayfalarii.blogspot.com.tr/2018/01/2018-klasik-okuma-maratonu-kom2018.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılmana çok sevindim! Bol okumalı, keyifli maratonlaar :')

      Sil
  12. Merhaba
    2018 Klasik Kitap Okuma Maratonu'na ben de katılmak istiyorum. Okuma listemi oluşturdum. Gerçekten çok güzel bir etkinlik.

    https://miskinlady.blogspot.com.tr/2018/02/2018-klasik-kitap-okuma-maratonu-kom2018.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin o halde aramıza! Adını hemen listeye ekliyor ve belirlediğin kitaplara bakıyorum :')

      Sil