Aile Çay Bahçesi / Yekta Kopan | Kitap Yorumu


Aile Çay Bahçesi

Yekta Kopan

2013


Herkese merhaba, bugün güzel bir gün : derslerim bitiyor. Finallere bir adım daha yaklaşmış olsam da hala mutluyum. 

Aile Çay Bahçesi hiç aklımda yokken kütüphanede görüp bir an heves edip aldığım bir kitaptı. Adını sanını da daha önce hiç duymamıştım. Sadece Yekta Kopan'ın bir kitabıyla başlamak istiyordum yazarı okumaya o kadar. Gözüme takılınca da neden olmasın dedim ve aldım Aile Çay Bahçesi'ni. 

Aslında kitap hakkında ne söyleyeceğimi bilmiyordum ve yorum yazısı yazmak da planlarımda yoktu. Fakat okumamın üzerinden neredeyse beş-altı gün geçmişken hala aklımda olması beni düşüncelerimi yazmaya zorladı. 

Kitap, Müzeyyen isimli kadın karakterimizin gözlerinden anlatılıyor ve bir nevi onun çocukluğuna dönüş hikayelerini okuyoruz genel olarak. Aldığı bir haber üzerine çocukluğunda yazlarını geçirdiği eve doğru yola çıkmasıyla ana kurgu başlıyor aslında. Anılarıyla süslediği bu hikaye beklenmedik şekilde gelişiyor ve okuyucuda merak duygusu uyandırıyor. 

Roman gerçekten çok karamsar ve melankolikti, bu kadar olmasını beklemiyordum ne yalan söyleyeyim. Ben mizah yüklü, esprisi bol bir hikaye okumayı bekliyordum nedense. Böyle olunca bir tokat yemiş gibi hissettim. 

Müzeyyen kardeşini sevmeyen, hatta sevmemek az kalır, nefret eden bir kadın. Hele hele annesinin ölümünden sonra herkesten, her şeyden tiksinir hale gelmiş. İçinde öyle bir nefret, öyle bir kin var ki yer yer hayret ettim. Kardeşine olan nefreti beni kimi zaman çok rahatsız etti, bu kadar da olmaz dedirtti. 

Kitabı iyi ki böyle ruh halimin iyi olduğu bir dönemde okumuşum, aksi takdirde ben de arabeske bağlayabilirdim. Meyilliyimdir de zaten. Bir de kitabı okuduğum sırada kardeşimi ne kadar sevdiğimi fark ettim, karakterin duyguları o kadar yabancı o kadar uzak geldi ki bana inandırıcı olmaktan da çıktı benim için. 

Kitabın artısı, bölümlerin kısalığı ve kendini hızlı okutmasıydı. Çocukluk hatıralarını okumayı, ana hikayeyi okumaktan daha çok sevdim. Sonu ise çok şaşırtıcı ve bir o kadar da sarsıcıydı. Ucu açıktı evet ama biraz. Ne olduğu, ne olacağı da belliydi zaten. 

Kısacası Aile Çay Bahçesi, beklediğim gibi bir kitap değildi ve belki de bu yüzden okurken istediğim kadar keyif alamadım. Keşke yazara başka bir kitabıyla başlasaydım, birinden tavsiye alsaydım diyorum.


Siz Aile Çay Bahçesi'ni okudunuz mu?

Hakkında neler düşünüyorsunuz?

Benimle paylaşın!

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. gözdecim son kitabını "sakın oraya gitme" alacaktım, ilk onunla başlamak isteyince arkadaşım aile çay bahçesiyle yekta kopan'a başlayabilirsin demişti, yorumundan sonra kararsızım yani...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya bilmiyorum, bence başlamak için iyi bir kitap değil, ben de diğer kitaplarını okuma isteğini oluşturmadı. Belki sende farklı bir izlenim yaratır. Arkadaşın daha fazla kitabını okuduysa onun tavsiyesine uymak daha doğru olur bence ama :D

      Sil
  2. Kitap güzele benziyor. Kitabın adını ve konusunu beğendim. Ve kitapyurdunda sepete ekledim ^^

    YanıtlaSil
  3. Yekta kopanın önce AŞK MUTFAĞINDAN YALNIZLIK TARİFLERİ isimli öykü kitabını okudum bir kaç öyküsü özellikle öyle tat bıraktı ki, AİLE ÇAY BAHÇESİ ne o hevesle başladım. Hızlı ve keyifle ve aynı tad ile okudum. Şu an tüm kitaplarını alıp okumak istiyorum. Nasıl bir duygu aktarımı ve ılık... tüm bu bende kalanlar için teşekkür ederim YEKTA KOPAN :))

    YanıtlaSil