Okuyan Bir Muggle Olmanın Zorlukları #1 | Sahip olmak ya da olmamak



" Kitaplara para yetiştirememek. "


Özellikle de öğrenciyseniz. Yeni çıkan çağdaş romanların fiyatlarının ne denli uçuk olduğunu da türün okuyucuları çok iyi bilir. Ne yani, bizim yeni çıkan romanları okuyup kafa dağıtmaya hakkımız yok mu? 

Her şey bir yana aslında ben kitaba verdiğim paraya hiç acımam. Harcadığım zaman tabii. Genelde başka ihtiyaçlarımı düşünmek zorunda kalıyorum ve almak istediğim kitapların fiyatının düşmesini bekliyorum. Ya da sahafları dolaşıp kitap keşfine çıkıyorum. Ya da o kitabı merak ettiğimi unutturacak başka şeyler yapıyorum. Başka kitaplar okuyorum mesela. 

Fakat genel olarak benim bu problemle başa çıkma yöntemim çok basit : kütüphane. 

Kütüphaneler iyi ki var. Bence kütüphaneler gerçekten birer ihtiyaç merkezi. Özellikle klasikleri her zaman bulabileceğiniz bir yer bir kere. Ben de klasikleri okumaya önem verdiğim için cebim yanmadan bunu yapabiliyorum. 

Kütüphaneden kitap almayı, kütüphaneyi kullanmayı tercih etmeyen hatta sevmeyen insanlar da var. Okudukları kitabın kendi kitaplıklarında durmasını istiyorlar. Bir zamanlar bu takıntı - ya da tercih mi demeliyim - bende de vardı. Sonunda kitap için para biriktirmenin stresli olduğu kanısına vardım, en azından benim için.  Yani, görece çok kitap okuyorsanız, öğrenciyseniz, geliriniz, bursunuz mursunuz da yoksa okuduğunuz o kadar kitaba para yetiştirmeniz imkansız. Dolayısıyla benim için kütüphaneyi kullanmak kaçınılmaz. Aksi takdirde okumayı azaltmam bile gerekebilir Allah korusun. 

Ben de düşündüm ve taşındım. Benim için bir kitabı okumanın, ona sahip olmaktan daha önemli olduğuna karar verdim. 

İşte, kütüphaneyle olan sevgi dolu ilişkim böyle başladı. Kendi kitaplığımı zenginleştirme hayalim hala var, mesleğimi elime alınca harika bir kitaplık sahibi olma hedefim de hala geçerli. 

Sadece ya o zamanları göremeden ölüp gidersem, okumak istediğim kitapları sırf benim olsunlar diye bekleyip okuyamadan ölürsem diye düşünmeden edemiyorum ve benim olmalarını bekleyemiyorum. 

Kısacası kitapların benim olup olmaması önemli değil. 

(Ödünç verme konusunda bu bakımdan kendimle çelişsem de.)


Yorum Gönder

15 Yorumlar

  1. Ben de bu yüzden okuduğum kitapları tutmuyorum, mutlaka birilerine veriyorum. Çünkü dediğin gibi kitabın amacı okunmaktır. Ne kadar fazla kişiye ulaşırsa o kadar yapmış olur görevini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel düşünüyorsunuz, keşke herkes sizin kadar duyarlı olsa.. 🙂

      Sil
  2. Bende çoğu zaman okumak istediğim bir kitabı alamayınca,başka ucuz bir kitabı tercih ediyorum o kitapta aklım kalmıyor değil tabi sahafta filan denk gelirim belki diyip teselli ediyorum kendimi :) Kütüphaneler gerçekten çok güzel bende sık sık ziyaret ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de aklım hep alamadığım kitaplar da kalıyor ama napalım :D Neyse ki okunacak bir sürü başka kitap var 😇

      Sil
  3. Çok haklısın, özellikle de bir kitabı okumanın ona sahip olmaktan daha önemli olduğu konusunda. Hem kütüphanelerin insanı iyi hissettiren spesifik bir ambiyansı da var. ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle, hele bazılarından hiç çıkası gelmiyor insanin. Hemfikir olmamıza sevindim 🙂

      Sil
  4. Evimin yakınlarında bir kütüphane olmayışının sıkıntısını çok fazla çekiyorum keşke olsaa
    Emeğine sağlık
    Sevgileer :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de oturduğum yerin yakınlarında yok ama neyse ki fakültem okulun merkez kütüphanesine çok yakın. Teşekkür ederimm 😊😊

      Sil
  5. herkesin büyük bir kitaplık, hayali; ama günümüz şartlarında maalesef zor görünüyor ama kütüphaneler iyi ki varlar.Bir kitabı okumak sahip olmaktan çok daha önemli okuyunca illa elimde olmalı diyorsa insan bütçesini ayarlayıp fırsatı olduğunda da alabilir....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de klasikler için aynı şeyi düşünüyorum, şimdi kütüphaneden okuyorum ama kendi paramı kazanmaya başlayınca kütüphanemde de görmek istiyorum.. Ama şu an için önceliğim onları satın almak değil, okumak 🙂

      Sil
  6. Evet bence de öyle daha bir değerli oluyorlar. Aslında bu çoğu şey için geçerli. Aynı duyguları paylaşmamız şaşırtmadı ama mutlu etti 😊😇

    YanıtlaSil
  7. Kitapların son zamanlarda oldukça pahalı olduğuna katılıyorum, bu yüzden ben de toplu halde internetten alıyorum aralıklarla :) Kütüphanenin nimetlerinden faydalanmak çok doğru ve keyifli bir şey. Birkaç sene önce saatlerce kütüphanede vakit geçirirdim ve sık sık kitap ödünç alırdım ancak artık okul saatlerim evime yakın kütüphanenin saatleriyle uyuşmuyor. Senin gitmen bence harika :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternetten alisveris bana da daha uygun geliyor. Ama kütüphaneler iyi ki var 😃

      Sil
  8. Kitaplar konusunda insanın fikirleri zamanla değişiyor. Eskiden kitaba sahip olmalıyım takıntısı bende de vardı. Bir arkadaşım "bu kitap çok güzel." dediğinde onun kitabını almaz; gider kitabı satın alır, okurdum :-) Çalıştığım için kitap satın alma konusunda çok şükür sıkıntı yaşamıyorum. Bende de şöyle bir durum oldu. Son iki yılda o kadar çok kitap almışım ki elimde okunmayı bekleyen çok fazla kitap birikmiş. Hep en son aldığım kitapları okumuşum, senelerdir kitaplığımda duran kitaplar okunmadan duruyor. O yüzden kitap almaya son verdim. Ocak ayına kadar dayanabilirsem hiç kitap almayacağım. elimdeki kitapları bitirmeye çalışacağım, bitmeyeceklerini bilsem de. En çok imrendiğim insanlar bu ay kitap alıp hepsini bitirdikten sonra tekrar kitap alan insanlar. Hedef 2018'de öyle biri olmaz :-)

    Sen de doğru bir karar almışsın. Kendi işin ve kendi evin olana kadar çok kitap almasan da olur :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de bir hevesle alıp hala okunmayı bekleyen kitaplarım var, insan öyle olunca vicdan yapıyor bir de :D İnşallah ben de senin gibi mesleğimi elime alırım da hayırlısıyla, gönlümce bir kütüphane oluştururum kendimee :')

      Sil