Kitap Yorumlarım
Oz : Kansaslı Dorothy / Adam Fawer | Kitap Yorumu
Yazarı : Adam Fawer
Çevirmeni : Algan Sezgintüredi
Yayım Yılı : 2016
Puanım : 2/5
Çoğu kimse gözleri kapalıyken göremeyeceğini zannederdi ama aslında bakılabilirdi gözler kapalıyken. Gözler açıkken sahibini kandırır, önemsiz şeyleri de gösterirlerdi. Ama gözünü kapayan sadece önemli şeyleri görürdü.
Bu yılın ilk kitabının yorumuyla herkese yeniden merhaba!
Gönül isterdi ki bu yıla şöyle övgüler yağdıracağım, herkese şiddetle tavsiye edebileceğim ve okumaktan her saniye keyif aldığım bir kitapla girseydim. Ama olmadı. Olamadı. Bunu söyleyerek başlamak kitap hakkında neler düşündüğümü aşağı yukarı belli ediyor zaten sanırım.
Adam Fawer'ın diğer iki kitabını yani Olasılıksız ve Empati'yi lise yıllarımda okuyup fazlasıyla beğenmiştim. İkisini de aile bireylerime zorla okutacak kadar sevmiştim. Olasılıksız'ı tekrar okuma planları yaparken yazarın yeni bir kitap çıkaracağı haberiyle fena halde heyecanlanıp sevinmiştim. Kitabı dört gözle bekliyordum.
Üstüne bir de yazar yazdığı ön sözüyle bizi bir kez daha şaşırtıp heveslendirdi. Bu kitabı yazmasının sebebinin, kitaplarını çok seven Türk okuyucular olduğunu söylüyordu. Bu beni oldukça şaşırtmıştı açıkçası.
Kitap hakkında asıl söylemek istediklerime geçmeden önce konusundan bahsetmek gerekiyor önce.
Bilenler bilir Oz Büyücüsü ve Dorothy'nin öyküsünü. Ben hikayenin orijinalini ne yazık ki bilmiyorum fakat okuduğum yorumlar doğrultusunda anladım ki yazarımız hikayeyi değiştirmeden kendi üslubuyla farklı birkaç şey ekleyip değişik bir versiyonunu bizlere sunmuş. Ben gibi özgün öyküyü de bilmeyenler için konu şundan ibaret;
Anne-babasını kaybetmiş olan Dorothy adında, teyzesiyle birlikte Kansas'ta yaşayan Dorothy bir fırtına sonucunda sığındığı kulübeyle başka bir dünyaya adım atar. Burası Oz'dur ve burada dünyada geçerli olan tüm düzen ve kurallar tepetaklaktır. Dorothy'nin ise bu dünyada oldukça özel bir görevi vardır ve bunu başarmak için uzun bir maceraya atılmak zorundadır.
Kitaba iki yıldız verdim- hem de hiç vicdan azabı duymadan. Önce bu iki yıldızın sebebini vereyim.
Birincisi, kitabın akıcılığı. Kitabı final haftamda ders çalışmalarımın aralarında, toplu taşımada, durakta beklerken dahi okudum. Kitapta devamlı bir hareketlilik olması kendisini okutan en büyük etkendi benim için. Bir de yazar aksiyon sahnelerini iyi yazıyor gerçekten. Bir sahneyi film izliyormuş gibi değişik açılardan yazması hoşuma gidiyor; bunu diğer kitaplarında da sevmiştim.
İkincisi ise en en en sevdiğim karakter olan Seemore oldu. O olmasaydı kitap cidden çekilmez olurdu bence.

Ana karakteri sevmeyince olmuyor arkadaş, ben bunu çok iyi anladım bu kitapla. Dorothy 13 yaşlarında bir kız çocuğu, yanlış hatırlamıyorsam ve söyledikleri, yaptıkları, düşündükleri öyle abartılı, öyle saçma ki. Hele ergenlikle ilgili argümanları sinirlerimi bozup gülmeme sebep oldu. Özellikle iç sesini çoğu yerde boğazlayasım geldi.
Diyaloglar, espriler öylesine zorlamaydı ki cidden göz devirmekten yoruldum okurken. Bir noktadan sonra bitsin diye okuduğumu fark ettim hatta. Hep Seemore hatırına çevirdim sayfaları.
Sanki yazar hatır kırmamak için aceleyle kurgulamış ve birden yazıvermiş gibiydi kitabı, bilemedim çok şey eksikti. Aslında kitabın yorumunu orijinal hikayeyi de okuyup öyle yazmayı düşünüyordum ama henüz düşüncelerim tazeyken yazıya dökmek istedim.
Hikayenin kendisini de okuduğumda karşılaştırmayı daha sağlıklı yapabilirim diye düşünüyorum. Buraya bir güncelleme ekleyebilirim umarım.
Kitabın kapağına neden kocaman Olasılıksız ve Empati'nin Yazarından ibaresinin eklendiğini anlamak pek de zor değil. Zaten bence alıp okuyan herkes - beğensin ya da beğenmesin - bu iki kitap ya da yazarın hatırına alıp okudu.
İkincisi de gelecekmiş diye duydum fakat okur muyum hiç bilmiyorum.
En azından gerçek hikayeyi okuma hevesi kazandırdı kitap bana. Yine de kesinlikle birine tavsiye edebileceğim bir kitap olmadı ne yazık ki Oz.
Siz Oz'u okudunuz mu?
Hakkında neler düşünüyorsunuz?
Benimle paylaşın!
Yorum Gönder
21 Yorumlar
Ben de diğer iki kitabı keyifle okudum. Oz Büyücüsü nü ve Adam Fawer ı seviyorum :)
YanıtlaSilMerak ettim okuyunca ben ne düşüneceğimi :))
Oz Büyücüsü'nü okumuş biri belki daha farklı düşünebilir :D
SilMrhba bn gokhan okumuş biri olarak hayal gücüne hitap eden bir roman karakterler ayni spoiler olmasin ama hikayede kahramandan çok yapay zeka iris e hologram a daha cok yer verilmiş puzzle sonunda cozuluyor etkilenmedim ama hafizada kalici bir kitap da değil hergün okuyum da bitsin heyecan verici tarzda degil umarim anlatabilmisimdir
SilZaten romanin arka kapaginda yaziyor bir turk arkadasi zorlamis zorla yazilan birsey sizi icine almasi beklenemez
SilOlasılıksız ve Empati okunmaya değer. Ben zevkle okumuştum.
YanıtlaSilEvet, ikisi de çok güzel kitaplardı.. Ben de keyifle okumuştum :')
SilAh ah bende seninle aynı fikirdeyim Gözde.
YanıtlaSilZorlama ve abartılmış bir kitaptı Oz benim için.Sanırsam ben OZ'un yorumunu yazdığımda da konuşmuştuk bunu seninle.
Tam anlamıyla yorumunu okumak hoştu.
Hah bir de Dorothy'nin orjinal versiyonunu okumuş ve bir sürü filmini izlemiş (ayrıca şimdi dizisi de çekiliyor farklı bir formatta Emerald City diye yanlış hatırlamıyorsam) orjinalinin daha iyi olduğunu ve hayal gücünü daha çok çalıştıran yanları olduğunu savunabilirim ben de seninle birlikte.
Orjinalini okuman için sabırsızlanıyorum ^^
İşte daha fazla kan ve şiddet ekleyince farklı olacağını sanmış ama ı-ıh.. Şimdi yazarın yazdı mı dibine kadar harika yazdığını bildiğimden fazla da kötüleyemiyorum, vicdanım sızlıyor ama bu kitap cidden olmamış :D Orijinalini Almanca olarak okumaya başladım, iyi gidiyor bakalım :D Umarım bitirebilirim :D
SilOz hakkında bir olumsuz yorum daha :D Bu okuduğum tüm olumsuz yorumlar bende ters etki yaptı. Artık bu nasıl bir kitaptır ki bir beğeneni bile yok merakımdan okuyacağım sanırım :D
YanıtlaSilYıla kötü bir başlangıç yapmış olsan da umarım ilerleyen günlerde o kadar güzel kitaplar okursun ki bunu telafi eder :')
Biliyo musun, bende de o etkiyi yapmıştı, daha çok merak etmiştim. Beklentilerim de azalmıştı ama az beklentiyle okumama rağmen beğenmedim :D Sen ne düşüneceksin cidden çok merak ediyorum. Umarım, bu uğursuzluğu üzerimden atmak için Ölüm Yadigarları'na başladım :D
SilHoşgeldiniz ve teşekkür ederim! Blogunuzu mutlaka ziyaret edeceğim :')
YanıtlaSilBen kitabın çıktığını duyunca sevinip blogda tanıtım yazısı yazmıştım, sonra yazının altına yorum yazan herkes çok kötü okuma sakın diye yazınca okumaktan vazgeçmiştim. Adam Fawer aklımda güzel kitaplarıyla kalsın istediğim için okumayı düşünmüyorum ben açıkçası.
YanıtlaSilNe yalan söyleyeyim, güzel düşünmüşsün :D En azından ben tavsiye edemiyorum gönül rahatlığıyla :D
SilKararsız kalıyorum bu kitaba karşı. Adam Fewer bana okumayı sevdiren yazarlardan. Sırf bunun için bile alınır mı acaba? :')
YanıtlaSilBir kere şunu belirteyim, ben bu kitabı yazarını bilmeden okusaydım, Adam Fawer ismi aklımın ucundan bile geçmezdi. Kısacası bence üslubun Fawer ile alakası yok. Fakat bence yine kendin karar vermelisin, ben de tüm kötü yorumlara rağmen Fawer sevgimden dolayı okuyup kendim görmek istedim. Ne kaybedersin ki? :')
SilYazarın Olasılıksız'ını okumuştum ama Empati bende olmasına rağmen hala okumadım. Oz'u da sipariş verdiğimiz site, belli bir miktarın üzerinde bedava yolluyordu, öyle edinmiştik :)) Bu kadar sevdiğine göre Empati'ye öncelik vermeliyim :))
YanıtlaSilAynen, Empati çok çok çok güzeldi, ben fazlasıyla beğenmiştim. Onu oku hemen :D
SilBu kitapla ilgili hiç olumlu bir yorum okumadım. Normalde bu eleştiriler karşısında kitabı okumaktan vazgeçerim ama Adam Fawer'ın bende kredisi çok. Beklentimi en aza indirip okuyacağım.
YanıtlaSilBende de öyle oldu ablacım, okuduğum olumsuz şeyler daha da merak etmeme neden oldu hatta.. Bakalım sen ne düşüneceksin :')
SilEmpati ve olasılıksız çok güzel iki seriydi. Oz’u okuduğumda hikaye benim çok hoşuma gitmişti. İnternette bir araştırayım dedim kitabı yerden yere vuranlar o kadar fazlaydı ki cidden şaşırdım. Bu kitap için hayal kırıklığı diyen bile olmuş. Ben okurken bunu hiç düşünmedim. Zaten adam fawer okuyanlar bilir güzel bir anlatım tarzı var hemen çekiyor okuyucuyu içine. Yani kitabı okurken “Ne kadar hayali ve gerçekdışı” demek yerine kendimizi karakterin yerine koyarsak daha iyi anlayabileceğimizi düşünüyorum. Ben bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Hiç de pişman değilim okuduğuma.
YanıtlaSilHerkes kötü demiş bari ben iyi diyeyimde yazar kırılmasın 😀😀
YanıtlaSil