Dizi Önerisi : Roots


ROOTS


Mini Dizi

Türü : Dram, Tarihi

Yapım Yılı : 2016

IMDB Puanı : 7.8


KONUSU

Amerika'ya satılan Afrikalı bir kölenin hikayesini anlatan "Kökler" Alex Haley'nin aynı isimli romanından uyarlanmıştır.


FRAGMAN


Your name is your spirit. Your name is your shield.



Herkese merhaba!

Bir mini dizi önerisiyle daha karşınızdayım. Yine tarihi bir yapım ve her bölümü bir film tadında. 

Bu diziyle bir gerçeğin farkına vardım; bir insanın başına gelip gelebilecek en kötü şey özgürlüğünün elinden alınması. 

"Kökler" bana göre insanlık tarihinin en kara lekesi olan köleliğe en etkileyici bir biçimde ayna tutan bir eser. Alex Haley'nin yazdığı bu kitap önce 1977'de bir televizyon dizisine uyarlanmış. 

Bu yıl da History Channel "Kökler"i yeniden izleyicilerle buluşturdu. 


Dizinin eski versiyonunu da izlemiştim ama bu kadar derin bir etkisi olmamıştı üzerimde. Tabii ki yaşanan olayların dehşet verici olması ve bu izlediklerimin nasıl gerçek olabileceğinin şokunu yaşamıştım ama bu yıl çekilen "Kökler" bana daha çok dokundu. 

Bir kere oyunculuklar daha gerçekçi ve daha samimi geldi bana. Her bir oyuncu rolünün hakkını vermiş, karakterlerin hislerini çok güzel aktardıklarını düşünüyorum. 


Hikayenin işleniş biçimi, olayların zincirleme ilerlemesi ekrana kilitliyor insanı ve izledikçe hayrete düşüp inanamıyorsunuz. Karakterlerdeki o umutsuzluğu hissediyorsunuz ve bir saniyeliğine dahi olsun onlarla aranızda kurduğunuz empati boğazınızın düğümlenmesine sebep oluyor. 

Sadece diziyi izlerken değil, gün boyunca da aklımdan çıkmadı işlenen konu. İnsan kendi kendisine sinirleniyor; bir insanı vatanından, ailesinden koparıp okyanusun ötesinde bir ülkeye sürükleyip, onu zincire vurup köle yapmaya ne hakları vardı? 

Dillerini, dinlerini, geleneklerini asimile etmeye, onları sindirmeye çalışmaya, kendilerini olmalarına izin vermemeye, isimlerini bile ellerinden almaya ne hakları vardı?

İzlediğim şeylerin kaç insanın başına geldiğini, kaç ailenin darmadağın olduğunu ve bu yolda kaç insanın canını verdiğini, kaç insanın vahşice katledildiğini düşündükçe tüylerim diken diken oluyor. 

Dizide çok fazla vurucu sahne vardı ve izlerken gözyaşlarımı tutamadım. Ne çok acılar yaşanmış insanın inanası gelmiyor. 


Adın kalkanındır.


Dizi boyunca kullandıkları bir arka plan müziği vardı ki beni benden aldı her seferinde. Ne yazık ki dizinin bir Soundtrack albümü yayınlanmamış henüz, ama History'e bu konuda mesajlar gidiyor gördüğüm kadarıyla. Özellikle Kunta'nın annesinin şarkısını ve daha birkaç müziği derlenmiş bir halde dinlemek istiyorum. 

Bahsettiğim müzik harika bir beste gerçekten, beni çok duygulandırdı. Çok kısa sürse de o iki dakikada sizi hüzünlendirmeyi başarıyor bence. 



Herkesin izlemesi, izletmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle ileride çocuklarım olursa kesinlikle onlara izleteceğim ya da okutacağım öykülerin başında geliyor Kökler. 



Behold! That's the only thing greater than yourself! - İşte! Senden daha büyük olan tek şey!



Hiç vakit kaybetmeden izlemenizi şiddetle öneriyorum. Verilen mesaj, alınması gereken ders  çok çok güzel. Daha fazla böyle yapımlara ihtiyacımız var. 

Bölümlerin sonunda çalan şu iki güzel şarkıyı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Siz de dinleyin!





Siz Roots'u izlediniz mi?

Hakkında neler düşünüyorsunuz?

Benimle paylaşın! 








Yorum Gönder

11 Yorumlar

  1. sondan ikinci mahnını çox bəyəndim. Tam izlənəsi serialdır. Sadəcə ağır olar mövzusu deyə bir az gec izləyərəm hər halda . Sən bənzər seriallar tapdıqca paylaş bizlə ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet konusu ağır dediğin gibi bir de bölümler çok uzun.. O yüzden kafan rahat olduğunda izle ama izle mutlaka :') Paylaşırım tabisii ^.^

      Sil
  2. neyse ki günümüzde kölelik diye bişi kalmadı.. bu tür filmler izleyince tüyler diken diken oluyor..bu diziyi ilkkez duydum.. İzlemek lazım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka izlenmeli bence de, umarım beğenirsiniz.. İyi seyirler :')

      Sil
  3. Gozde!,,, konusu çok hoş ama duygusal, dram çok etkileniyorum ki uzak duruyorum genelde, senin can alıcı soruların yetti ki zaten 😐😐😐
    Görüntü kalitesi de hoş, müziklere bayıldım dram olan çok etkileyici, diken diken oldu tüylerim, son olanı daha bi sevdim 😉
    Çok güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler 😙😙😙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok etkileniyorsan uzak durman daha akıllıca aslında, yoksa mahveder vallahi -_- Rica ederim, en azından müzik keşfetmiş oldun :')

      Sil
  4. Bu eski versiyonu Kunta Kinte denilen dizi mi? Ben o zamanlara yetişemesem de zamanında Türkiye'de çok izlenen bir diziymiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, evet. Eski versiyonunun adı da Kökler ama herkes ana karakterin adı çok akılda kalıcı olduğundan "Kunta Kinte" diye biliyor diziyi. Anne-babamın nesli söyleyince hemen anlıyor, gerçekten çok popülermiş... Yeni versiyonunu tavsiye ediyorum ama ben yine de :')

      Sil
  5. Blogunuzu büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Paylaşımlarınız ve tasarımınız harika. Yayın hayatınızda başarılar dilerim.

    Bu arada birbirinden güzel yerli diziler için online dizi sitemize bekleriz. Türkiye'nin en sevilen tv programlarını ücretsiz yayınlıyoruz. Tek parça dizi videoları izlemek için lütfen web sitemizi ziyaret ediniz.

    ▶ canlidizihdizle.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  6. bende izledim çok müthiş bir eser. Oynayanın da senaryoyu yazanın da eline sağlık

    YanıtlaSil