Gurur ve Önyargı / Jane Austen | Kitap Yorumu




Gurur ve Önyargı
Yazarı : Jane Austen
Yayım Yılı : 1813
Çevirmeni : Hamdi Koç
Puanım : 3/5







2016 Klasik Kitap Okuma Maratonu (Yabancı
> 4/15

...

"Onun gururunu ben de kolaylıkla hoş görebilirdim.. Benim gururuma dokunmamış olsaydı."



Bu kitabı okurken hem çok mutlu anlar hem de çok mutsuz anlar yaşadım. Belki de bu yüzden kitabı bitirmem bu kadar uzun sürdü- neredeyse bir haftadan fazla sürdü bitmesi..

Çok hevesliydim Gurur ve Önyargı'yı okumak için. Hatta yemekten sonra yenecek tatlının insanın içinde oluşturduğu heyecanı yaratıyordu bende düşündükçe.





Ama olmadı, olamadı. Neden böyle oldu anlamıyorum, sorun bende mi bilmiyorum gerçekten. Bir klasiğe üç puan vermek benim için acı verici bir durum aslında ama aslına bakarsanız ben klasikleri değerlendirirken onları birbirleriyle karşılaştırıyorum. Ne kadar doğru bilmiyorum ama bu istemeden, otomatik olarak yaptığım bir şey, kendimi şartlamıyorum yani bunun için...

Gurur ve Önyargı'yı bitirip Goodreads'te puanlama aşamasına geldiğimde bir düşündüm.. Bu kitabı ne yazık ki Jane Eyre kadar, Villette kadar beğenmediğimi fark ettim. Halbuki Gurur ve Önyargı çevremdekilerin ve çoğu insanın çok çok sevdiği bir klasik. Hatta okumadan önce ben de çok seveceğime adım gibi emindim. 




Yüksek beklenti olayından bahsetmeyeceğim artık ama bu sefer beklentilerimin hiçbir etkisi yok bana göre. Çok olumlu düşüncelerle başladım kitaba ama en başından beğenmediğim şey, Elizabeth karakteriyle yakınlık kuramam oldu. Anlatım ilahi bakış açısı olunca karakterle aramda bir soğukluk, bir mesafe var gibi hissettim.. Bu da beni dışlanmış, olayların dışında bırakılmış hissettirdi. 

Normalde ilahi anlatımla bir derdim yoktur, her ne kadar tercih etmesem de.. Ama bu sefer nedense olayların içine giremedim ya, bir tuhaf oldu.. Yine de Jane ve Elizabeth ikilisini çok sevdim, abla kardeş ilişkilerine çok özendim açıkçası :D

Herkes Mr. Darcy'e öylesine aşık ki! Ve ben de aşık olmaya öyle hazırdım ki! Acaba filmin ve karakteri oynayan oyuncunun bir etkisi mi bu diye düşünmeye itiyor beni bu hayal kırıklığı..

Sevmedim değil, gerçekten hoş adam bu Darcy ama ne bileyim, öyle çok aşık olamadım yani. :/  ( Kısacası Rochester > Darcy )



En sevdiğim karakter Bay Bennet oldu ki onun kısımları geldiğinde deli gibi seviniyor, diyalogları bitince hüzünleniyordum. 

Bu arada verdiği mesaj çok güzel ve çok doğru ki zaten klasiklerin verdikleri mesajlar hiçbir zaman öylesine olmuyor bence. Gurur ve Önyargı... İnsanın ayağına dolanıp onu doğru yoldan alıkoyan, doğru kararlar vermesinin önündeki taş, engel değil midir gerçekten de? İkisi de gözlerimizi kör eden, düşüncelerimizi karartan özellikler değiller mi?

İkisi de birbirinden kötü nitelikler. Kitaptaki ana karakterlerimizin bu kötü özellikleri nasıl aştıklarını görüyoruz ve bu açıdan çok beğendim kitabı. Yani bir takım olayın sonucunda gururdan ve önyargıdan kurtulmuş oluyorlar. 

Kendim adına, gururlu değilimdir, burnum büyük değildir yani ama önyargı konusunda çok kötüyüm. Gerçekten herkese, her şeye önyargıyla yaklaşıyorum ve bu beni bir anlamda yoruyor. Neden böyle olduğumu bilmiyorum ama son zamanlarda bu tarafımı bastırmaya çalışıyorum. Umarım olumlu sonuçlar alırım...

Bu arada bu Mr. ve Mrs. şeysi neden çevrilmiyor ki? Ya da çeviri arasında bu yabancı unsurları okumak sadece beni mi rahatsız ediyor? Sanırım Felsefe Taşı'nda da durum böyleydi ve ben onu okurken daha küçüktüm, oradan kalma bir antipati mi bu acaba?  Babamböylepastayapmayınerdenöğrendi? -_-

Filmi yıllar önce izlemiştim ama tek hatırladığım Elizabeth rolünde Keira Knightley'nin oynadığıydı. Hem okurken de aklımda o canlandı hep. Yeniden izleyeceğim, belki filmi daha çok severim kitaptan, pek sanmıyorum ama. Çok nadir oluyor o durum benim için çünkü.

Bir de Gurur ve Önyargı ve Zombiler'de şansımı denemek istiyorum. Aslında çok saçma olduğunu duymuştum ama kim bilir, belki hoşuma gider. Filme bile uyarladılar ayol! :D



Kapağına baktıkça gülesim geliyor, gülüyorum :D

...

Siz Gurur ve Önyargı'yı okudunuz mu?
Hakkında neler düşünüyorsunuz?
Benimle paylaşın!


Yorum Gönder

16 Yorumlar

  1. Ben filmini izlemiştim ve beğenmiştim. Kitabını okumadım ama çevremdekiler çok beğenmişlerdi. Belki ruh halinle de alakalı olabilir. Bende de oluyor bazen. Öyle bir anına geliyor ki kitaba bildiğin ilaç muamelesi yapıyorsun. Bu seferde böyle olmuş :)
    Belki ilerde tekrar okursun ve bu sefer çok beğenirsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya evet herkes çok beğeniyor ama neden böyle oldu anlamadım.. Belki de dediğin gibi yanlış bir zamana denk geldi bu kitap.. İleride okuduğumda beğenirim umarım.. :')

      Sil
  2. Öncelikle yazında kullandığın görsellere bayıldım ve hemen bilgisayarıma indirdim :-)

    İçimden bir ses senin bu kitabı çok beğenmeyeceğini söylemişti çünkü herkes bu kitabı sana çok övdü. Başta ben. Bu yüzden beklentinin arttığını düşünüyorum. Her seferinde bir kitabı kimseye övmeyeceğim diyorum ama yine de kendimi tutamıyorum.

    Ben de Elizabeth karakterini çok severim ve kendimle özdeştiririm. Neyse belki filmini seversin diyelim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım öyle oldu ya, zaten yüksek olan beklentilerim tavan yapmış olabilir :/ Ama ben de öyleyim aslında, bir şeyi çok beğendiysem herkese övüyorum, belki de biraz abartarak hatta :D Mesela Kırmızı Pazartesi'yi çook övdüm hem burada hem de yakın çevremde ama benim tavsiyeme uyup okuyanlar o kadar etkilenmedi sonra :D Film için bayağı umutluyum, bakalım.. :')

      Sil
  3. Darcy aşkım filmdeki karakterle başladı benim de :) gerçi öncesinde de Darcy'nin mektubunu okuyunca bi kıvılcım oluşmadı değil :) Aşk ve Gurur ve Zombilerin Domingo yayınlarında harika bi baskısı var. Filmi de eğlenceliydi bence. Jane Eyre kitabını her gördüğümde aklıma sen geliyorsun zaten okuycam onu aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşk ve Gurur ve Zombileri fuardan kapmıştım ama sonra bir sürü kötü yorum okudum :D Ama şevkim kırılmadı hala, kapağı çok komik ya nefret edemiyorum, edemem :D

      Sil
  4. Klasikleri ben yakmıştım Gözde! senin başlattığın mimdi sanki :)) Nostalji gibi oldu yazın.. Görsellerle sen daha da katlanmışsın, kalemine emeğine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neeeeyy yaktın mı o.O esseve rin başlatmıştı aslında ^.^ Nasıl görmedim ben senin o mim yazını ya, hemen bakıyorum ne yaktın acabaaa :D Teşekkürler bu arada ^,^

      Sil
    2. evet evet yaktım gitti, kül oldu... küllerinden doğar belki ahahahaa :)))

      Sil
  5. Bende filmini izleyip, kitabını okumayanlardanım. Kitap listemde ama ne zaman sıra gelir kim bilir. Herkes klasikleri sevemez ya da herkese hitap etmez. Seninki o anki ruh halin olabilir ya da kitap sana hitap etmemiştir. :)) Ama başka bir zaman okuduğunda daha farklı olabilir durum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, bu kadar çok beğenilen bir kitabı beğenmeyince ben de böyle düşünmeye başladım artık.. Hele de söz konusu "sevilen bir klasik" olunca.. Filmi çok beğendim ama neyse ki ^.^

      Sil
  6. Klassik əsərlərin hər zaman hər kəs tərəfindən sevilməli olacağına inanmıram. Mənim də sevmədiyim məşhur yazıçıların məşhur əsərləri var. Hətta son mimimdə bunun haqqında da yazacam (hazır olan kimi yayımlayacam :D)) Filmini çoxdan izləmişəm. Bəyənmişdim. Ancaq yaxın zamanlarda sənə haqqında danışdığım Jane Austenin əsərləri (adı beləydi səhv etmirəmsə) filmi vardı, bir grup yazıçının kitablarını oxuyub toplaşıb müzakirə edirdi. O filmi də sevməmişdim. :) Xüsusilə bu dediyin zombilərə mən də güldüm. :D Yazını çox bəyəndim. ;) İlk rəsm və filmdən olan rəsm ən sevdiklərim ! ;) bu arada 1984-ü başlamısan gördüm blogda, necə gedir? dediyim kimi var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, katılıyorum ya her zaman dediğimiz gibi insanların zevkleri farklı sonuçta.. Klasik diye çok sevilecek değil sonuçta.. 1984 iyi gidiyor daha 1/3ünü okudum ama bir hareketlilik bekliyorum açıkçası :D

      Sil
  7. Çok sevdiğim kitap, sevilmeyince üzülüyorum :(( Kitabı ben filmi izlemeden okumuştum ve kitapta da Darcy'i severdim. Elizabeth'le de benzediğimizi düşünüyorum. :D
    Mr. ve Mrs. çevirilince daha kötü oluyor bence, bu hallerini seviyorum. :D Sanırım kitabı her şeyiyle seviyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa üzülme :/ Senin gibi bir arkadaşım var kitabı da filmi de her şeyiyle seven, ona söyleyemedim bile :D Ya bence okuduğum zamanla çok büyük ilişkisi var düşündüklerimin, çok kötü bir zamana denk geldi ve kitabı her gördüğümde aldığım o kötü haberi hatırlıyorum artık.. Umarım zamanla kitabı bu dönemde okuduğumu unuturum ve bana kötü şeyler hatırlatmadan bir kez daha okuyabilirim :')

      Sil
  8. 1995 te 8 bölümlük mini bir dizisi vardi.Ortaokuldayken TRT de izlemiştim. Bayılmıştım. Müzikleri karakterlerı muhteşemdi. Alt yazılı olarak izleyebilirsiniz internette. Dizisi bende hayranlık uyandırdığı için kitabını da çok sevmiştim. Filmi dizisi kadar etki bırakmadı. Dizide daha ayrıntı vardı belki ondan belki de karakterlerı canlandıran oyunculardan bilemiyorum. En sevdiğim klasiklerden biridir uzun lafın kısası.

    YanıtlaSil