Dünyaya Orman Denir / Ursula K. Le Guin | Kitap Yorumu


Müthiş bir insanlık eleştirisi Dünyaya Orman Denir. Kurgu olsa da o kadar da kurgu değil sanki. Yani metinde ara sıra başka gezegenlerden, gezegen birliğinden, uzay gemilerinden bahsedilmese bu olaylar yalnızca birinin hayalinde olup bitmiş ve yazıya aktarılmış demezsiniz. Gayet gerçek şeyler çünkü olanlar, öyle gerçek ki bildiğiniz şeylere tekrar şahit oluyor gibi hissediyorsunuz okurken. Sadece bu sefer başka bir gezegendeyiz, sömüren ve sömürülen arasındaki tek fark da farklı evrim sürecinden geçmiş farklı iki insan türü olmaları. Aynı hikâye, aynı nedenler, aynı sonuçlar, aynı insanlar, aynı çaba ve aynı acı.


Akıcı olmasının yanında bu gerçekçi yönüyle insanın kolay hazmederek okuyabileceği bir kitap değil.

Basit demek istemiyorum ama çok da sıra dışı olmayan bir hikâye, aslında duymaya, görmeye ve okumaya artık alışmış olduğumuz çok hazin bir hikâye anlatıyor kitap. Ee, o zaman kitabı neden bu kadar çok beğendin diye sorabilirsiniz; sebebi kitabın sömürgeci zihniyeti çok güzel yansıtıyor olması. Ursula ne yapmış etmiş, o pislik Davidson karakterinin ruhuna girmiş, içini okumuş, adamın içindeki o kiri, pisliği, karanlığı olduğu gibi okurun önüne sermiş. Aslında bir karakterden ziyade bir tip Davidson, hepimizin iğrendiği… Türcü, ırkçı, cinsiyetçi, faşist, doğa düşmanı, yobaz. Hepsi mi derseniz, evet hepsi. Hatta daha fazlası, onu da okuyunca görün.

Kitabın en kilit karakteri Athsheli Selver. İnsanları ona "sha'ab", yani tanrı diyor. Bu kelimenin başka bir anlamı daha var: çevirmen. Ona neden böyle dediklerini, kelimenin iki anlamı arasındaki bağlantıyı ise Ursula öyle güzel açıklıyor ki, bu açıklamayı doğuran düşünüş tarzına hayran kalmamak elde değil. O da saklı kalsın, kitabı okuyarak siz bulun, siz de hayran olun.

Kısacası benim çok beğendiğim bir kitap oldu. Okurken gerçekten çok öfkelendim, üzüldüm, umutsuzluğa düştüm. Buna keyifle okumak denmez, elbette, ama kitabın beni çok ama çok etkilediği, bana çok şey düşündürdüğü ve hissettirdiği kesin.

Muggle öneriyor ❤️

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Yaziniz için teşekkürler. Ben de aynı yazarın yerdeniz serisini okuduktan sonra yazarın dilini oldukça beğenmiştim. Isim de çok ironik olmuş, hızla ormanlarını yok ettiğimiz gezegenin temel belirleyici karakterinin ormanlar olması!!!...

    YanıtlaSil
  2. Ursula'ya hayranım, aklına, kitaplarına.... Ve bu kitapta listemde o yüzden detayları fazla okumadım...

    YanıtlaSil
  3. Ursula kalp ben. Okumaya henüz fırsat bulamadıklarımdan.

    YanıtlaSil