Aylık Rapor | Şubat 2021

Ne Okudum?

*Oblomov / Ivan Gonçarov

Obmomov, kitabı okumamış olanların dahi bir yerlerden duyduğu "oblomovluk" ile, yani doğuya, doğululara özgü bir tembellik, bir isteksizlik, bir hevessizlikle alakalı. Gonçarov, doğunun bu özelliğini Oblomov karakteri ile somutlaştırmış. Öyle ki karşımızda yaklaşık iki-yüz sayfa yataktan kalkmayan bir karakter var. Kitap boyunca Oblomov'un bu miskinliği etrafındaki insanları bırakın satırlardan taşıp okuru bile bunaltmaya yetiyor. Hayretle karışık bir bunalma oluyor bu, çünkü Oblomov'un tembelliğinin arkasında yaşadığı çocukluktan başka bir neden yok. Yetiştirilme tarzı elbette insanın yaşayış şeklini belirleyen en önemli unsurlardan biri; yine de ben bu "oblomovluğun" arkasında farklı birkaç motivasyon daha görmeyi, hissetmeyi istedim okurken. Oblomov okuduğum en akıcı Rus klasiklerinden biri, diyalog açısından zengin bir kitap, ayrıca çoğu da keyifle okunan sahneler. Yine de  dediği gibi daha kısa da olabilirmiş roman, anlatmak istediğini pekala birkaç yüz sayfa eksik hacimli bir kitapla da anlatabilirmiş. Biraz uzatılmış hissini ben de yaşadım kısacası. Her şeye rağmen Oblomov okuduğuma memnun olduğum bir kitap oldu, özellikle önsözü okuduktan sonra. Önsöz dediğine bakmayın, siz onu yine kitabı bitirdikten sonra okuyun. Önsöz gerçekten de kitapta anlatılanları daha anlamlı kılar nitelikte, karakterleri, hikayeyi kafanızda oturtmak için güzel bir bakış açısı sunuyor. İçimizdeki en küçük oblomovdan bile bir gün kurtulmak dileğiyle...


*Siyah Gözler / Cemil Süleyman

*Adolphe / Benjamin Constant


*İzlediklerimi not etmemişim şoktayım ama...

Tenet ve Malcolm&Marie'yi izlediğimi hatırlıyorum. İkisi de fena değildi.

Ajin ve Sex and the City'i bitirdim, bundan eminim. Sex and the City gerçekten çok sevdiğim diziler arasına girdi, çabucak tükettiğim için üzgünüm biraz. Geri dönüp yeniden ve yeniden izleyeceğime ise eminim.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Sex and the City merak ettiğim dizilerden biri. Sadece eski olduğu için izlerken sıkılır mıyım, günümüzde güncelliğini korur mu diye endişelerim vardı. Yorumunu okuyunca geçti :-)

    YanıtlaSil