Zor Olsa Da Hayat Devam Ediyor / Rövşen Abdullaoğlu | Kitap Yorumu


Zor Olsa da Hayat Devam Ediyor

Yazar: Rövşen Abdullaoğlu

Tür: Kişisel Gelişim

Yayım Yılı: 2016


Okuduğum ilk kişisel gelişim kitabının yorumuyla herkese merhaba!

Türe karşı çok yabancıydım ve ne yalan söyleyeyim bazı tereddütlerim de vardı. Zor da Olsa Hayat Devam Ediyor tanıtım yazısıyla ilgimi çeken bir kitap oldu, aynı zamanda bu türde kitaplar okumak için iyi bir başlangıç olacağını düşündüm. Yanılmamışım.

Öncelikle kitabın yazarı Rövşen Abdullaoğlu'dan bahsetmek gerek çünkü söz konusu bu tür olunca yazarın arka planı, aldığı eğitim ve çalışma alanları bence çok önemli. Bir okur olarak da ilk merak ettiğim şey yazarla ilgili bu bilgiler oldu. 

Bir filozof, doğubilimci ve psikolog olan Rövşen Abdullaoğlu, çeşitli eğitim kurumlarında Arap ve Fars dillerinde teoloji, Arap edebiyatı, Doğu ve Batı felsefesi alanlarında eğitim almış. Bugüne dek motivasyon psikolojisi, irfan, felsefe, teoloji ve roman türünde tam yirmi altı eser ortaya koymuş. Bu  bilgilerin yanı sıra yazarın kitapta yer verilen biyografisinde ilgimi çeken ve hoşuma giden ifade şu olmuştu: "Motivasyon konulu kitaplarında yazar, sadece hayatında tecrübe ettiği gerçekleri kaleme almaktadır." Hoşuma gitti çünkü kişisel gelişim kitaplarında "şöyle yapmalısınız, böyle yapmalısınız," diyen insanların bunları sadece kitap yazmak için söylediklerinden şüphe ediyormuşum, bu cümleyi okuyana kadar farkında değildim. Kendi yaşamadığınız şeyler hakkında tavsiye vermek gerçekten kolaydır ve bu tavsiyelerin de içinin boş olduğu hemen anlaşılır aslında. Oysa kitaba daha başlamadan böyle bir şeyin belirtilmesi benim için iyi oldu ve diğer yandan kitap hakkındaki beklentimi de şekillendirdi.

Kitabı okurken beni en çok şaşırtan şey yazarın beni sıkan, üzen, kimi zamansa gerçekten içime dert olan konuların hepsine değinmiş olmasıydı. Yukarıda da dediğim gibi yazar bu konulardaki görüşlerini temelsiz, dahası ruhsuz ve sade bir  anlatımla aktarmıyor. Aksine verdiği tavsiyeler gerçekten mantıklı, makul ve insana hep "çok doğru," dedirten tavsiyeler. Kitabı okurken ben kendimi beni düşünen, benim iyi hissetmemi isteyen ve hayat kalitemi yükseltmemi sağlamaya çalışan bir arkadaşımla konuşuyormuş gibi hissettim. Tabii bu tek taraflı bir sohbet olmadı; okuduklarım üzerine sesli düşünmeyi tercih edince gerçekten de yazarla konuşuyormuşum gibi oldu ve bu da kitaptan elde ettiğim kazancı ikiye katladı. Aynı zamanda yazarın değindiği bazı noktaları, çok hoşuma giden noktaları aileme de okudum ve bu konular üzerine tartışmak yine anlatılan şeyin üzerimizdeki etkisini artırdı. Kısacası kitabı okurken bir arkadaşınızla samimi, kaliteli ve faydalı bir sohbet ediyor hissine kolayca kapılabilirsiniz.

Ayrıca belirtmem gerek, kitap yazarın bazı konularda verdiği tavsiyelerden oluşmuyor yalnızca. Yani yazar "bunu böyle yapmalısın," deyip bırakmıyor okuyucunun peşini. Verdiği bu tavsiyeyi destekleyecek, etkisini artıracak anlatımlar mevcut kitapta. Anlatmaya çalıştığı şeyi, varmaya çalıştığı noktayı okuyucunun daha iyi anlaması, kavraması ve hayatına uygulaması için yazar bu tavsiyelerini hikayeler, kıssalar, ayet ve hadisler, alıntılar ve gerçek yaşam öyküleriyle desteklemiş. Bu yüzden söz konusu tavsiye hakkında böyle destekleyici şeyler eklediği için bir manada okuru ikna etmek ve etkilemek konusunda oldukça başarılıydı bence yazar. 

Son olarak, kitabın başına eklenen "BU KİTAP NASIL OKUNMALI" kısmı da çok hoşuma gitti. Daha faydalı bir okuma olması için burada önerilen şeyleri de dikkate aldım ben. Yazarın bu kadar düşünceli olması da çok hoştu gerçekten.

Zor Olsa Da Hayat Devam Ediyor, okuyup rafa kaldırılacak bir kitap değil kesinlikle. Baş ucunuzda daima durması gereken, ne zaman bir sıkıntı yaşasanız açıp okumanız gereken bir kitap. İçinde anlatılan şeylerin, verilen tavsiye ve öğütlerin hayatınıza dokunmasına izin vermeniz gereken bir kitap. 

Okuduğum için çok mutluyum ve dediğim gibi okumaya da devam edeceğim.

Tavsiye ediyorum, mutlaka okuyun.

Sağlıcakla kalın.


Yorum Gönder

9 Yorumlar

  1. Kişisel gelişim kitaplarına tepkiliyim. Bunun bazı nedenlerine siz de değinmişsiniz yazınızda. İnsan kişiliğini çevre koşulları belirler. Kişisel gelişim psikolojiye eklemlenmiş bir Pollyanacılıktır bana göre. Bazen acı da olsa gerçekler pişirir, geliştirir insanı. Okudukların bir sabun köpüğü misali uçar gider aklından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette, insan en iyi yaşadıklarından, deneyimlediklerinden öğrenir. Yine de bence bu biraz öznel bir şey. Yani bazılarımız, buna ben de dahilim, aynı sıkıntıları yaşamış ve atlatmış kişileri dinleyip onların öğüdünü almayı da faydalı bulabilir. Bu kitabı okumak da öyleydi. Yazımda da bahsettim, yazar yalnızca kendi deneyimlerinden yola çıkarak vermiş tavsiyelerini. Bu benim için çok önemli bir şeydi mesela, boşa atıp tutmadığını gösteriyordu çünkü... Kitabı okurken de verilen tavsiyelerin tozpembe olduğunu, gerçek-dışı olduğunu ve fazla "Pollyannaca" olduğunu düşünmedim... Yorumunuz için çok teşekkür ederim :')

      Sil
  2. Yaa.. Kişisel gelişim kitaplarına bende pek olumlu bakamıyorum. Ama ismini okuduğum anda dikkatimi çekti. Sende öyle güzel anlatmışsın ki çok merak ettim. Elimde çok fazla okunacak kitap var ama yeni sipariş geçtiğimde bakacağım mutlaka :)
    Ellerine sağlık❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temin ettiğinde de yavaş yavaş okursun olmadı, ilgini çeken kısımlara öncelik verirsin. Beğeneceğini düşünüyorum. Çok teşekkür ederim :')

      Sil
  3. Listemde olan bir kitaptı zaten ama bu yazıyı okuyunca hemen başlamak istedim :)

    YanıtlaSil
  4. Son zamanlarda bloglarda çok sık görüyorum bu kitabı. Kişisel gelişim türüne karşı pek ilgim yok ama türünün başarılı bir örneğiyse şans vermek isterim.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar 😇
    İzninizle, sadeleşme üzerine kitap önerilerinden oluşan blog yazımı sizlerle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/sadelesme-uzerine-kitap-tavsiyeleri
    Keyifli okumalar dilerim.

    YanıtlaSil
  6. kişisel gelişim kitaplarının "tavsiye" boyutundaki müdahaleleri hoşuma gitmiyor. Ancak kitabın dilini beğendim. yazarın tevekkül dili de mücadele dili de, beni pek çok kişisel gelişim kitabı kadar rahatsız etmedi.

    YanıtlaSil