Selma ve Gölgesi / Peyami Safa | Kitap Yorumu


SELMA VE GÖLGESİ

Yazarı : Peyami Safa

Türü : Polisiye / Gizem

Yayım Yılı : 1941

Puanım : 3/5



Sizin de son vapurunuz varsa hemen gidiniz. Ben karşımda saatin ve dünyanın unutulmasını istiyorum.

Herkese merhaba!

Hatırlar mısınız bilmem ama ben bu yılın başında, klasik kitap okuma maratonu yapmaya çok hevesliydim. Listemi de büyük heyecanla hazırlamıştım. Yaz aylarında çok kitap okurum diye bol keseden atmıştım ama bu hevesim ne yazık ki okul dönemi kapanınca söndü gitti. 

Neden ben de bilmiyorum ama özellikle klasikler yaz ayında hiç okunmuyor, size de öyle geliyor mu? 

Neyse, eylül ayının gelmesiyle kendimi yenilenmiş hissediyorum. En azından klasikleri yeniden okuyabildiğimi fark ettim; özellikle de yerli klasiklerimizi.

Peyami Safa'nın Server Bedi takma ismiyle yazmış olduğu Selma ve Gölgesi bir arkadaşımın hediyesiydi. Adını daha önce hiç duymamıştım. Yazarın birçok kitabı kitaplığımda bulunuyor, kitaplar bana değil, anneme ait olsa da onun sayesinde yazara aşinayım. 

Yazarın polisiye türünde eserler verdiğini biliyordum, lisedeki edebiyat derslerimizden. Özellikle Cingöz Recai serisiyle fazlasıyla ünlü biri Peyami Safa. Fakat ben daha önce hiç bu türde verdiği eserleri okumadım.

İlk kez bir Server Bedi polisiyesi okumama rağmen şunu söyleyebilirim ki, Peyami Safa bu türün de hakkını vermiş bence. Kitabı yazmış olduğu dönemler de göz önüne alındığında ne denli başarılı yapıtlar ortaya koyduğu gün gibi ortada. Kendisine bir kez daha hayran oldum ve bu türde verdiği eserleri de okumak istiyorum. 

Selma ve Gölgesi, bir adamın ölüm korkusuyla başlıyor, aşık olduğu kadından gelecek bir ölümün korkusuyla. Kitap boyunca bu duygu öylesine baskın ki diğer romanlarına nazaran çok yoğun ruhsal çözümlemeler kullanmamasına karşın bunu açık seçik hissedebiliyor okuyucu. Olayların akış hızı, karakterlerin iç dünyasının anlatımı, gerilimin dozu öylesine yerindeydi ki kitabı okurken hiç sıkılmadım. 

Sanırım bu, okuduğum en akıcı Peyami Safa kitabıydı. Yazarı daha önce okuduysanız bilirsiniz, okuyucuyu genellikle anlatımıyla esir alan, üslubuyla etkileyen bir yazardır kendisi. Kitapta süslü bir anlatım yok. Yazar kesinlikle sanat, edebiyat kaygısı içinde değil. Buna rağmen yine de onun kaleminin hissiyatını satırlar arasında ayırt edebiliyorsunuz. 

Dediğim gibi kitaba baskın tema ölüm korkusu. Bunun için oluşturulan gizemli karakter karanlık, kapanık ve buna rağmen insanı çeken bir kadın. 

Kitabın en sevdiğim yeri sonu oldu. Olayların çözümlenişi, nedenleri, arka planı beni gerçekten tatmin etti. Polisiye bir romanın bitmesi gereken şekilde bitti.

Sadece kitabı bitirip kendi kendime düşünürken bu konuyu Gabo'nun eline versek, nasıl bir öykü çıkardı diye sormadan edemedim. Özellikle o sonu Marquez'in kaleminden okusam, okurken deli gibi ağlar, günlerce de aklımdan çıkaramazdım. 

Aynı etkiyi Peyami Safa yaratamaz demiyorum. Türünden dolayı yazarın amacı duygusal bir etki yaratmak değil zaten. 

Sadece bir düşündüm ve öykünün büyülü gerçekçilikle daha etkileyici olabileceğine kanaat getirdim. Eğer kitabı okuduysanız ve Marquez'in kalemini de seviyorsanız, sizin fikrinizi de merak ediyorum bu konuda. Sadece ben mi böyle düşünüyorum?

Gizem türünde kitaplar okumayı seviyorsanız bence bu kitaba da şans vermelisiniz. Özellikle kurgulanan kadın karakter çok ilginç bir tipti bence. Ölüm ve aşk hakkındaki fikirleri beni düşündürmedi değil. 

Peyami Safa'yı seviyorsanız, zaten kesinlikle okumalısınız!

Unutmadan, eğer yazardan hiç kitap okumadıysanız ve bir yerlerden başlamak istiyorsanız çok iyi bir başlangıç kitabı olabilir Selma ve Gölgesi. Yazarın dram ve yalnızlığı işlediği diğer yoğun romanlarından başlamak belki ağır gelebilir. Söyleyeyim dedim :')


...

Siz Selma ve Gölgesi'ni okudunuz mu?

Hakkında neler düşünüyorsunuz?

Benimle paylaşın.

Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Bende bu aralar klasiklerden gidiyorum ve sanırım haklısın. Yazın kitap okumak çok zor. Klasikler dahada zor :) Ama bu aralar iyi gidiyorum. Peyami Safa'nın bu kitabı bende de var. Sanırım okumaya başlamalıyım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hala duraksama dönemindeyim sanırım, elimde Neil Gaiman var ve ben yavaş okuyorum o.O Neyse, açılırım herhalde ya :D

      Sil
  2. Bu aralar bende de bir şey var yine :/ Aynen, hiç okumadıysan bu çok iyi bir tercih olur :')

    YanıtlaSil
  3. Dediğin gibi klasikler yazın pek çekilmiyor :( Ben yazarın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ve Fatih Harbiye (neyse ki dizisi çıkmadan çok önce okudum) kitaplarını okumuştum. Yazdıklarını beğenmiş olsam da kullandığı çoğu kelime günümüz Türkçesinde pek kullanılmadığı için okumakta zorlandığımı hatırlıyorum. O yüzden bir daha yanaşamadım başka bir eserini okumaya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, o konuda katılıyorum. Eski Türkçe yüzünden insanın okuma hevesi kaçıyor ama bu kitabı basan yayınevi sayfanın altında o kelimelerin güncel karşılığını da vermiş. O açıdan yayınevi büyük ölçüde etkili kısacası :')

      Sil
  4. Hiç okumadığım ve sırada bekleyen yazarlardan benim için Peyami Safa. Lisedeki edebiyat derslerinden aşinayım bende. Başlangıç kitabı önerin iyi oldu bu anlamda. Yazın klasikler de dahil pek kitap okunmuyor bana göre, sonbahar ve kış bunun için ideal mevsimler. :) Polisiye romanları severim zaten, daha önce hakkında okuduklarım ve bu anlatımdan sonra da beğenmeyeceğim türde bir yazar olduğunu düşünmüyorum Peyami Safa'nın. Marquez'in diline aşinayım biraz ama şimdi bu kitabı okumadığım için pek bir kıyaslama yapamayacağım. Yine de çok vurucu bir dili var, insanı yakalıyor ve duygulandırıyor gerçekten. Bunu söyleyebilirim. Kalemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de sen seversin Peyami Safa'yı. Zaten bir önyargın yok belli ki, o yüzden keyif alırsın yazarın kaleminden. Teşekkür ederim :')

      Sil
  5. Peyami Safa'nın Server Bedi takma adıyla yazdığı kitaplarından ben de edinmek istiyorum. Klasik kitaplarını okuyup sevmiştim, Selma ve Gölgesi'ni de severim sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo önceden okuyup sevdiysen bu kitabı da çok hoşuna gider bence :D

      Sil
  6. Merhaba, Blog Atlası'nda blog sayfanızdan kısaca bahsettim. Bilgi vermek istedim. Bu adresten ulaşabilirsiniz: http://blog-atlasi.blogspot.com.tr/2016/09/okuyan-muggle.html

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  7. Peyami Safa'dan Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ve Fatih Harbiye'yi okudum ama bana pek hitap etmedi. Allah'ın hakkı 3'tür diyerek bir kitabını da okurum. onu da çok sevmezsem Peyami Safa defterini kapatırım herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi bu kitabı okuduğum diğer romanlarından çok daha farklıydı, ayrıca daha akıcıydı. Ben bahsettiğin iki kitabı beğenmiştim, yine de yazarın herkese hitap etmediği de bir gerçek. Belki Selma ve Gölgesi'ni beğenirsin Şule abla, bir de ona şans ver :')

      Sil
  8. Merhabalar,

    Peyami Safa‘nın kaleme aldığı romanları içinde en fazla beğendiğini ifade ettiği, anlatım tekniği ve olay örgüsü bakımından bütün eleştirmenlerce Türk edebiyatının en ciddi psikolojik romanı olarak kabul edilen “Matmazel Noraliya’nın Koltuğu” kitabından en çok beğendiğim 17 alıntıyı sizinle de paylaşmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/peyami-safa-matmazel-noraliyanin-koltugu-romanindan-hafizama-kazinan-17-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    Edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil