Dizi Önerisi : Remember


리멤버

Remember

Tür : Dram

Yayın Yılı : 2015/16

Yönetmen : Lee Chang-Min

Senarist : Yoon Hyun-Ho

Konusu 

Jin Woo hipertimezi hastalığına sahip bir gençtir ve bu hastalığı dolayısıyla günlük hayattaki en küçük ayrıntıları dahi hatırlayabilmektedir. Babası işlemediği bir suçtan idama mahkum edildiğinde onun masumiyetini kanıtlamak için avukat olacaktır. 


Çoktandır dizi/film önerisi yapmıyordum. Aslında çok şey birikti ama bu dizinin öneri yazısını diziyi bitir bitirmez, sıcağı sıcağına yapmak istedim. 

En son beni böylesine etkileyen bir kore dizisi izlememin üzerinden aylar geçti. Uncontrollably Fond bende derin izler bırakan bir yapım olmuştu. Fakat romantik yönü ağır bastığından öneri yazısını yazmamıştım. O diziden sonra başladığım diziler beni hiç sarmadı ve hep yarım bıraktım, sonunu getiremedim, bknz W, The Legend of the Blue Sea ve Goblin. 

Annemlerle ani bir kararla başladığımız Remember ise en iyilerim listesine gireceğini hiç beklemediğim bir diziydi. Yaklaşık bir yıl önce kadar birinin öneri yazısını okumuş ve diziyi listeme eklemiştim. İzlemek için bir yıl beklemem gerçekten beni çok üzdü. Çünkü gerçekten, gerçekten herkesin izlemesi gereken bir yapım bence.

Dizinin konusu zaten benim çok ilgimi çekmişti ilk gördüğüm zamanlar. Masumiyetini kanıtlama çabalarını işleyen filmleri/dizileri izlemeyi çok seviyorum. Bu kadar adaletsizliğin olduğu dünyada en azından senaryolarda adaletin yerini bulması, suçluluların hak ettiği cezayı almasını izlemek hoşuma gidiyor. 


Aslında dizinin başından suçlanan karakterin suçsuzluğunu biliyorsunuz, şüpheye yer bırakmayacak şekilde eminsiniz onun suçsuz, masum olduğundan. Asıl suçluyu da size zaten gösteriyorlar. Bu insanda öyle büyük bir merak uyandırıyor ki dizi nasıl bitti anlayamadım ben izlerken. Doğrusunu söylemek gerekirse ilk bölümlerde kendi kendime, kurgu nasıl ilerleyecek, ne kadar uzatacaklar diye düşünüyor, sündürmemeleri için dua ediyordum. 

Fakat senarist gerçekten de iyi iş çıkarmış. Serim, düğüm ve çözüm bölümleri öyle güzel kurgulanmıştı ki bir kez bile "burada saçmaladılar" demedim. Bu tür dizilerin bu tip tepkilere neden olmaması benim gözümde en büyük artıdır zaten. Bizden örnek verecek olursam, aynı şekilde ortaya çıkamayan bir sırrın olduğu dizi olarak Vatanım Sensin resmen seyircinin aklıyla oyun oynuyor. Seyirci kitlesini affedersiniz ama salak yerine koyuyor. Belki denk bir karşılaştırma olmadı ama açığa çıkması gereken bir gizem söz konusuysa, bunun devamlı üstünün kapatılması dizinin en büyük dinamiğiyse bunun seyirciyi göz önüne alınarak yapılması gerekir. Onun da zeki bir varlık olmasının yadsınmaması gerekir. Ne demek istediğimi umarım anlatabilmişimdir.

İşte Remember bunu başaran bir diziydi bana göre. Aşırılıklardan arınmış, olay örgüsünü mantık zeminine oturtan, seyircisinin dikkatine saygı duyan bir yapımdı. 


Değindiği konu ise kurgusunun yanı sıra çok hoşuma gitti. Hukuğun, adalet sisteminin ne denli yozlaşabileceği, gücü elinde tutanların bu kurumları nasıl kendi amaçları için kullanabileceğini gözler önüne seriyordu. Eğer yeterince cesur değilseniz ve kaybedecek bir şeyiniz yoksa onların karşısında durmak imkansızdır. Çünkü herkes, her şey güçlünün, zenginin elindedir. Dizideki gibi birkaç dürüst insan kalmışsa dünyada ne mutlu. Fakat buna olan inanmamı böyle diziler/filmler/kitaplar dahi sağlayamıyor ne yazık ki.

Sadece bildiğimiz gerçeklerin bu şekilde ekranlara yansıtılması çok güzel. Dünya düzenindeki çarpıklıkların bilincinde olanlar olarak bir nebze olsun farkındalık yaratmak adına böyle yapımların olması da bir şeydir. 

Dizideki kötü karakter, Nam Gyu Man, sanırım Joffrey ve Ramsay'den sonra aklıma kazanan, adını duyduğumda irkilip nefretle dolduğum bir karakter oldu. Sırf bu yüzden de karaktere can veren Namgung Min büyük övgüler hak eden bir oyunculuk sergilemiş. Rolüne öylesine iyi bürünmüş ki izleyen çoğu insan yolda görse bir an ürperir, korkudan yolunu değiştirir bence. 

Kötü karakterlerin arka planlarını anlatan hikayeler hep ilgimi çekmiştir, Remember'da da aynısını yaşadım. Kötünün, kötülüğünü nedenselleştirmek ve bir noktada erek kitlenin karakterle empati yapmasını sağlamak, onun için bir anlığına da olsun sempati oluşmasına neden olmak kolay bir iş değil bence. Başarması oldukça zor bir mesele. Remember, bunu benim açımdan başardı. Herkes için bunu sağlayabildiğini söyleyemem fakat Nam Gyu Man karakteri beni üzerinde düşündüren, yeri geldiğinde kendisi için üzüldüğüm bir karakter oldu. 


Oyunculuğunu çok çok beğendiğim bir diğer isim ise Jin Woon'un babasını canlandıran Jeon Kwang Leol oldu. Yüz ifadelerini o kadar güzel kullandı ki onun sahnelerinin çoğunda ya tüylerin diken diken oldu, ya gözlerim doldu ya da hüngür hüngür ağladım. Bu adamın dizideki surat ifadesi ne zaman Remember'ı hatırlasam aklıma gelecek, beni yine üzecek. 

Park Sung Woong'un oynadığı karakter Park Dong Ho ise benim için çok kendine özgü, çok şahsına münhasır bir kişilikti. Takım elbisenin felaket bir şekilde yakıştığı adamlardandı. Giydiği renk renk takımlarla, konuşma tarzıyla, yaptığı yanlışlara rağmen benim sonuna kadar sevdiğim bir karakter oldu. Bence oldukça gerçekçi bir şekilde kurgulanmış bir karakterdi. Mükemmel olmayanlardan hani..

Yalnız, bilmiyorum izleyenler siz de fark ettiniz mi ama çevirisi bence çok kötüydü. Ben diziyi Koreantürk sitesinden izledim ve çeviriyi hiç beğenmedim. Sadece ben değil hatta annemle babam da bir bozukluk olduğunu fark ettiler. Yayınlanmış başka çevirileri de varsa dizinin, bana da söyleyebilirseniz sevinirim. 

Kısacası dizi, kurgusu, işleyişi ve oyunculuklarıyla enfes bir yapımdı. Benim enlerime girdi bile. İzleyecek Kore dizisi arıyorsanız hiç durmayın, tereddüt etmeyin Remember'ı izleyin. Bir solukta, keyifle, hayranlıkla izleyeceğinizden eminim. Demedi demeyin..


Benzer Yapımlar : City Hunter, Phantom, Secret Love, Defendant, Gap Dong, Signal


Siz Remember'ı izlediniz mi?

Hakkında ne düşünüyorsunuz?

Benimle paylaşın!

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Muggle dizi önerisiyle gelmiş hem de Kore dizisiyle! Yayınlandığı dönemi hatırlıyorum ama instagramda olsun burada olsun pek izleyene ve önerene denk gelmediğimden hiç elim gitmemişti diziye. Sen önermesen böyle bir diziden mahrum kalacaktım demek o.o

    Dizinin başından itibaren suçlunun kim olduğunu göstermek de ilginçmiş. Genelde o suçlu kim merakıyla izlenir dizi. Artık kurgu ne kadar sağlamsa suçlu bilinse bile izlettiriyor. Bir dram yönü korkutuyor beni. Romantik komedi de bile ağlayacak yer buluyorum dramda artık ciğerlerim falan sökülür ağlamaktan diye düşünüyorum :D

    Ellerine sağlık Gözde, oldukça detaylı ve izleme isteğiyle dolduran bir yazı olmuş. Vizelerim bir bitsin bakacağım umarım diziye :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suçu öyle güzel gizliyorlar ki nasıl olacak da ortaya çıkaraklar merakı var. Suçluyu bilmekte seyircide yerinde duramamaya neden oluyor :D Sanırım türünden dolayı pek abartılan öyle çok övülen bir dizi olmadı. Benim de gördüğüm çok çok sevilen diziler genelde romantik komediler ya da fantastik diziler oluyor. Bu suç/dram olduğu için arada kaynamış olabilir belki :D Ama çok güzel, beğenirsin bence sen de. Yazıyı beğenmene çok sevindimm! Teşekkür ederim ^.^

      Sil
  2. İlgini çekmesine çok sevindim. Umarım izleyip benim kadar beğenirsin İlkay! ^.^

    YanıtlaSil
  3. Evde internet olmadığı için ne dizi ne de film izleyebiliyorum :-( Elimde olanları izleyebiliyorum ancak. bu yüzden son zamanlarda çıkanları takip edemiyorum. İzlemedim ama bu aralar herkes Big Little Lies'ı konuşuyor. Çok iyi övgüler okudum hakkında. bir bak istersen. Zaten 7 veya 8 bölümmüş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa hiç duymamıştım bak onu. Oyuncuları filan da güzelmiş, listeme ekledim. Teşekkürler ablacım ^.^

      Sil
  4. Başka bir dizi öneriniz var mı buna benzer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tunnel ve Duel dizilerini önerebilirim, ikisini de keyifle izlemiştim :')

      Sil