Mayıs 2019 | Aylık Rapor


Bu yılın en sevdiğim ayının raporuyla herkese merhaba!

Bir önceki yazımı okuyanlar bilir, bu ay benim için harika geçti. Birkaç ufak olumsuzluk yaşadım tabii ama güzel şeyler bunları unutturacak kadar güzeldi. 

Bu ay, uzun zamandır yaşadığım okuyamama durumunu atlattım ve okuyamadığım onca zamanın acısını çıkarırcasına okudum. Hep hayalim olan rakama ulaştım hatta, bu ay tam 10 tane kitap okudum. Umarım yılın geri kalanında bir daha okuyamama durumuna yakalanmam, yıllık hedefime ulaşır, hatta 5-10 kitap fazlasını okurum. 

Mayıs ayı içinde çok fazla belgesel izledim, bunların çoğunluğu da gerçek suç belgeselleriydi.  Netflix'in bu konuda iyi olduğunu düşünüyorum, bu türde izlemediğim belgeselleri de vakit buldukça izlemeyi düşünüyorum. Bu ay izleyip çok beğendiğim, sizlere de mutlaka izlemenizi önerdiğim belgeselleri şu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Gelelim bu ay neler okuduğuma, neler izlediğime...


Okunanlar

Bu ay toplamda 10 kitap, 1643 sayfa okumuşum. Dediğim gibi bu, bu yılın rekoru. Umarım yılın geri kalanında en azından aylık 1000 sayfa hedefimin altına inmemeyi başarırım. Bu ay okuduğum 10 kitaptan 4'ü klasik, 5'i kurgu dışı alan kitabı, 1'i de kurgu dışı,  günlük gibi gerçekten yaşanmış şeyleri anlatan bir kitap. 

*Bir Noel Şarkısı / Charles Dickens 
Uzun zamandır merak ettiğim bir kitaptı. Dickens'tan okuduğum ilk kitap bu oldu sanırım. Dili, üslubu filan beklediğimden daha çok hoşuma gitti. Kitabın vermek istediği mesaj da çok güzeldi ama yer yer sıkıldığımı hissetmedim değil. Genel olaraksa okuduğuma mutlu olduğum bir klasik oldu Bir Noel Şarkısı. Gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir kitap.

*Çeviri: Dillerin Dili / Akşit Göktürk

*Çeviri Kuramlarını Düşünürken... / Işın Bengi-Öner

*Sözde Kızlar / Peyami Safa

İşgal yıllarının İstanbulunda geçen, o dönemde yaşanan yozlaşmayı, yanlış anlaşılan batılılaşmayı konu alan bir romandı. Peyami Safa'nın eserlerinde başarıyla kaleme aldığı ruh çözümlemelerinin, karakter tahlillerinin eksikliği eserde ziyadesiyle hissediliyordu. Yine de kitabın dili akıcılık konusunda beni şaşırttı, 1923 yılında yazılmış bir eser olmasına rağmen anlamakta sıkıntı çekmeden okudum kitabı. Bilmediğim kelimeler benim açımdan okuma güçlüğü oluşturmadı. Hikaye de durgun değildi, olay örgüsü içinde tıkanıklıklar barındırmıyordu. Sadece sonunda şaşırmayı beklediğim bir olay vardı, daha doğrusu kafamda öyle kurmuştum ama yazar beklendik bir sonla hikayeyi noktalamış. Zaten kitabın yazılış amacı da ders vermek, bunu neredeyse her sayfada açık bir şekilde görmek mümkün. Benim kitabın didaktikliği ile hiçbir sorunum yok, aksine o dönemin sosyo-kültürel yapısına ışık tutacak realist eserler okumak hoşuma gidiyor. Bunu kurgu bir hikayenin içinde görmek de ayrıca güzel. 

*Çeviri Bir Süreçtir... Ya Çeviribilim? / Işın Bengi-Öner

*The Phantom Prince / Elizabeth Kendall 

Ne yazık ki beklediğimi alamadım kitaptan. Tabii ki bu bir kurgu değil, fakat elimizdeki ne de olsa anlatıma dayalı bir metin. Kendall'ın duyguları ve ruhsal durumları anlatmada oldukça başarısız olduğunu düşünüyorum ki bu kitabın bütün esprisi  bu olmalıydı. Benim bu kitaptan beklediğim şey onun Ted Bundy ile ilişki sürecinde içinde bulunduğu manevi durumu anlamak, kendimi onun yerine koyabilmekti. Bu süreçte yaşadığı şeyleri kelimelere dökememiş, güçlü ifadeler kullanma konusunda oldukça zayıf. Kitap hakkındaki yorumumu şuradan okuyabilirsiniz.

*Çeviride Skopos Kuramı /  Hans J. Vermeer


*Bir İdam Mahkumunun Son Günü / Victor Hugo 

Daha çok etkilenmeyi ve kitabı daha yoğun duygularla okumayı bekliyordum fakat beklediğim gibi olmadı. Zaten bu konuyla ilgili aynı görüşü, daha doğrusu benzer görüşü paylaştığım için ufkumu açan bir eser de olmadı pek. Sadece aynı doğrultudaki fikirlerimi bir kez daha canlandırmış, üzerine biraz daha düşünmüş oldum. Bununla birlikte yazıldığı dönem içinde değerlendirildiğinde çok büyük bir eser olduğu da tartışılmaz. Okurun sorgulamasını istediği konu itibariyle de herkesin okuması gereken bir klasik.

*Kapılar / Şehnaz Tahir Gürçağlar

*Cadı / Hüseyin Rahmi Gürpınar

Bu kitap beni büyük şaşkınlığa uğrattı, çok çok beğendim. Ayrı bir yorum yazısı gelecek.


İzlenenler


Filmler


*Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019) 5/5

Uzun süre etkisinden çıkamadığım bir film oldu. İki kere izledim hatta. Film hakkında yorumumu şuradan okuyabilirsiniz.

*Jo Pil-Ho : The Dawning Rage (2019) 3/5

*13 Going on 30 (2004) 5/5
Zilyonuncu izleyişim filandır herhalde. Bu filmi cidden çok seviyorum. 

*Gölgesizler (2009) 2/5
Geçen yıllarda kitabı okumuştum ama uyarlamayı izlememiştim ve isteyerek yapılmış bir tercihti. Bu sefer bir ders için izlemek zorunda kaldım. Kitapuyarlamasındandahagüzeldi.

Diziler


*Santa Clarita Diet | 2 Sezon 5/5
Bu ay beni mutlu eden şeylerden biri de bu diziydi. O kadar hoşuma gitti ki yine etrafımdaki herkese önerdim, size de öneriyorum. 3. sezonun gelmeyeceğini öğrendiğimde çok yıkıldım ama, o konuda önceden uyarayım sizi.

*Fuller House | 1 Sezon 2/5
Full House bitince içine düştüğüm boşluk dolsun diye Fuller House'a başladım ama beklediğimi zerre bulamadım. Full House'un o sıcaklığı, samimiyeti, doğallığı hiç yok bu dizide. Devam etmeyeceğim.

*Prison Break | 1. Sezon 3/5
Bu üçüncü izleyişimiz olacak. Bu konuda konuşmak istemiyorum.

Belgeseller

*Gezegenimiz 5/5 *

*Küba'nın Özgürlük Hikayesi 4/5 *

*Kötülük Dehası 5/5 *

*Masum Adam 4/5 *

*İtiraf Kasetleri 3/5

*Making A Murderer | 2 Sezon 5/5 *

*The Jinx: The Life  and Deaths of Robert Durst 4/5

*Amanda Knox 3/5

*Long Shot 5/5 *

Yanında yıldız olanları özellikle izlemenizi öneririm, neden önerdiğimi de şu yazıda söylüyorum.


Yazdıklarım

Bu ay bloguma da biraz vakit ayırmaya çalıştım. Çoktandır ne kitap yorumu ne de başka bir şey yazabiliyordum ama son zamanlarda burayı çok özlediğimi fark edip vakit bulduğum her anda yazmaya başladım. İşte bu ay yazdıklarım;









En Çok Dinlediklerim

Muggle Top5 Mayıs









Siz bu ay neler yaptınız?

Neler okuyup neler izlediniz?

Benimle paylaşın!

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Gerçekten çok verimli bir ay olmuş <3 Gürpınar'ın Cadı kitabını çok merak ettim, hemen listeme alıyorum. bir süredir okuyamama sorunum vardı, istediğim kadar okuyamıyordum. Onu aşmak için elimdeki ağır kitapla birlikte ince kitaplar okuyup ayı 10 kitaba tamamladım. Son gün 2 ince kitap bitirdim falan, biraz hileli oldu sanki ama neyse :D
    İzlediklerin de çok ilgimi çekti. Gölgesizler'in filmi ne zamandır listemdeydi, belki bu ay izlerim .:)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Mayısın güzel geçtiği belli oluyor :-) Diğer ayların da böyle güzel geçer umarım.

    YanıtlaSil