Ne Var Ne Yok | Ocak 2019 // Buz Gibi İzmir, Son Yarıyıl Tatilim ve Gelecek Kaygıları

Herkese merhaba!

Başlığa bakınca umarım İzmir ne kadar soğuk olabilir ki diye düşünmemişsinizdir, çünkü İzmir cidden, cidden çok soğuk. Bu kış başka bir soğuk var sanki, insanın kemiklerine işliyor. Bir de belki haberlerden, belki de sosyal medyadan görüp duymuşsunuzdur, günlerdir dinmeyen bir yağmur vardı geçen hafta. Gök gürültüleri öyle gürültülü öyle korkunçtu ki kaç kez uykumdan uyandırdılar beni. 

Kar soğuğu var ama kar yok, olacak iş mi...

Neyse, kimseye inandıramadığımız soğuğuyla, yağmuruyla gök gürültüleriyle, çalışmayan, haftalarca insanları mağdur eden İzbanıyla filan çok seviyorum İzmir'imizi yine de.

Geçen çarşamba günü öğleden sonra itibariyle resmi olarak finallerim bitti, tatilime başladım. Hafta sonuda dahil olan şu dört buçuk günü kendime, tamamen boş takılmaya ayırdım. Şimdilik planım iyi durumda ama biraz hüzünlüyüm, zira bu benim son yarı yıl tatilim. Seneye bu zamanlar nerede olacağımı bilmiyorum ve bu belirsizlik bazen başımı ağrıtıyor. Bu bahar dönemi üniversite hayatımın son dönemi ve ben gerçekten mezun olmayı iple  çeken o insanlardan değilim. Şikayet etmeden rahat bir iki üç sene daha devam edebilirim bu bölümde okumaya.

Heh, işte tam da bu nedenden dolayı yüksek lisans hayallerim bu yıl somut bir plana dönüştü, adeta benim yol haritam oldu. Yazın kafamı çokça meşgul eden bu düşünce bir arkadaşımın da teşviki ve heveslendirmesiyle aklıma koyduğum bir hedef oldu çıktı. Akademisyen olmak liseden beri hayalimdi aslında - tabii çevirmenliğin yanı sıra. Öğretmenlerim de yakıştırıyordu, ben de kendimi kürsüde hayal etmekten hoşlanıyordum - hala da içim kıpır kıpır oluyor düşündükçe. 

Tabii salt istemekle olmuyor, bunun ALES'i, YDS'si var, bilim sınavı var, mülakatı var, var, var da var. Olsun varsın. Güzel şeyler için çabalaması gerekiyor insanın. Çabalamadan ulaşılan şeylerden hevesi bir zaman sonra geçiyor zaten. Ben, çalışmaktan, araştırmaktan, okuyup öğrenmekten hevesim hiç geçmesin istiyorum. 

İşte şimdilik kafamdaki plan bu yönde. Akademide kalmak, akademisyen olma yolunda ilerlemek. Bunun yanında çeviri pratiğinden uzak kalmamak. Öyle insanlarda var mesela, çeviribilimle uğraşıp kuram dersleri verip bu alanda makaleler filan yazıp çeviri yapmayan. Onlardan olmak da istemiyorum asla. 
Çeviri yapmadan mutlu olabileceğimi de zannetmiyorum zira. Benim için çeviri ise, edebiyat çevirisi demek.

İyi haber, bir yayınevinden iki deneme çevirisi aldım. Bu ilk deneyimim, benim için bu iki kısa deneme metni oldukça özeldi. Gönderip sonucuna bakacağız tabii ama ilk denemede başarısız olursam üzülmeyeceğim, kendime sık sık bunu söylüyorum. Endişeye kapıldığımda aklıma Rowling'i ve Harry Potter gibi bir şaheserle kaç kapıdan geri çevrildiğini getiriyorum. 

Kısacası yılmak yok, parolam bu. 

Aynı şey yüksek lisans için de geçerli.  Bu sene olmazsa seneye, o zaman olmazsa sonraki seneye. Olana kadar vazgeçmemeye şartlandırdım kendimi. Bakalım işe yarayacak mı?
Bu 5 haftalık tatil için planım şu şekilde:

🌠 En az 5 kitap okumak.
🌠 En az 1 Kore dizisi bitirmek (biraz da eğlenelim ama dimi :D)
🌠 ALES matematik konularına çalışmak
🌠 Dönem boyunca aklımda olan ama vakit bulup yazamadığım yazıları yazıp bloga eklemek
🌠 Rusça etkiliğinde söyleyeceğim şarkıyı ezberlemek
🌠 Rus Edebiyatı konulu bir konuşma hazırlamak

Ay evet, bahsetmeyi unuttum. Geçen seneden beri Rusça derslerimi aldığımı blogumu yakından takip edenler bilir. Bu sene Rusça III dersini alıyorum ve hocamız muhteşem bir etkinlik fikriyle  gelince ben de bu projede yer almak için can attım. Şarkılı, danslı, piyesli eğlenceli bir etkinlik olacak, ben de solo bir şarkı söyleyeceğim. Ayrıca girişte Rus Edebiyatıyla ilgili kısa bir konuşma yapacağım. 

Söyleyeceğim şarkı şu;



Program bu şekilde yani, umarım bir aksilik çıkmaz.

Geçen sene başlayıp yalnızca bir ay devam edebildiğim, yine de bu kısa süre içinde olumlu etkilerini bariz bir şekilde hissettiğim şeker diyetine yeniden başlıyorum. Bu sefer cidden kararlıyım, Ramazan ayı filan da yıldıramayacak beni. Mesele yalnızca kilo vermek değil, şeker hayatımda olmadığında kendimi daha iyi hissediyorum. Kilo veremesem de şeker diyetine devam etmeyi çok istiyorum. 

Kısacası amacım yalnızca kilo vermek değil. 

Kendime bir aylık 28 Ocak-Şubat dönemini kapsayan bir plan yaptım. Bu sürede bedenimi şekersizliğe ve erken uyanmaya alıştırmaya çalışacağım. Yukarı amaçlar doğrultusunda da epey çalışmam gerek. 

Takdir edersiniz ki tatil zamanı insanın ders çalışması, uzun süredir yapmıyorsa spora zaman ayırması epey zor. Bu yüzden kendi kendime motive olmak için bir puan tablosu hazırladım. Bir gün öncesinden kendime koyduğum hedefler için puanlar verdim. Her 
gün her görevi tamamlarsam bu, ayda 750 puan ediyor. 

Otuz günde bu puana ulaşabilirsem kendime küçük bir hediye vereceğim ama öyle çok abartılacak bir şey değil. 

Arada böyle, bazen motivasyon için kulağa saçma gelecek şeyler yapıyorum. 

Umarım hedeflerime ulaşabilirim. Umarım hepimiz hedeflerimize ulaşabiliriz.

Sağlıcakla kalın..


Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. İnşallhh hedeflere ulaşırsın

    YanıtlaSil
  2. ayyyy yaparsın yaaa alesi de yds yi deee. hadi hayırlısıı seneye bu zamanlar her şey daha güzel olsun kii, istediğin gibiii :)

    YanıtlaSil
  3. Bu sene Adana da hiç olmadığı kadar soğuk oldu. Yağmur desen bir hafta yağdığını bilirim. Sanırım iklim değişiklikliğinin sonucu bunlar.

    Tatiliniz 5 hafta mı? Baya çokmuş. Ben doğum iznine ayrıldığım için çocuk olana kadar tatildeyim, mutluyum :-)

    Yüksek lisansı üniversite biter bitmez yapmanı mantıklı buldum. İş hayatına atılınca o koşturmada çok zor oluyor. Hazır bilgilerin taze, yaşın gençken daha rahat yaparsın diye düşünüyorum.

    Çok güzel hedeflerin var Gözde. Umarım hepsini gerçekleştirirsin :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ablacım, arayı açmadan yüksek lisansa girmeyi çok istiyorum. İnşallah hepimiz dileklerimizi gerçekleştirebiliriz, çok teşekkür ederim ^.^

      Sil
  4. kolaylıklar dilerim umarım akademisyenlik hayaliniz gerçek olur zira bazı akademisyenler özel söktüre yönelip hayal kırıklığı yaşayınca amaaan olsun akamdemisyen olayım bari diyerek hoca olmuş ve öğrencileri bölümü bırak mesleği bırak hayattan soğutacak kadar enerjisiz insnalar olmasınlar severek işini yapan kişiler olsunlar yüksek lisansn için imkanın olursa yurt dışını dene muhakkak çık bloğuna yeni rastaladım takibindeyim ve de kan değerlerine de baktır biraz vitamin takviyesi ısınmana yardımcı olabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle akademisyenlerle ben de tanıştım ve bu kararı vermemde büyük etkileri oldu. Yurt dışını düşünüyorum tabii ama biraz daha ilerisi için.. Önerini dikkate alacağım, üşümekten uykum bile kaçıyor bazen :D Çok teşekkür ederim :')

      Sil
  5. sayfanızı yeni keşfettim ve yazılarınızı çok beğendimm.. 😊 benim de sayfam var profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz 😊 şarkı güzelmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz, beğenmenize çok sevindim :') Mutlaka bakacağım sayfanıza :)

      Sil