2019 Klasik Kitap Okuma Maratonu #kom2019


Herkese merhaba ve mutlu yıllar!

Bekleyen var mı bilmiyorum ama benim çok heyecanlandığım bir yazıydı bu. Benim için bir gelenek haline gelen Klasik Kitap Okuma Maratonu bu yıl da devam edecek. 

Geçen sene bana katılan arkadaşlara bir kez daha teşekkür ediyorum. Aramızdan Şule abla maraton kapsamında tam 40 tane klasik okudu! Onu da ayrıca tebrik ediyorum. Onu ve onun gibi klasiksever arkadaşlarımı gördükçe benim de okuma hevesim artıyor. Bu maraton benim açımdan çok etkili oldu, umarım katılan diğer arkadaşlarım için de öyle olmuştur ve olumlu sonuç almışlardır.

Kendi adıma da mutluyum, geçen yıl 23 klasik okudum. Bir önceki yıla oranla 10 kitap daha fazla. 2019'da da en az 20 klasik kitap okumak istiyorum. Umarım yine bana katılırsınız!

Gelelim bu yılın sürprizine. 2019 maratonu için farklı bir şey denemeye, maratona bir heyecan katmaya, bir şeyler eklemeye karar verdim. 

Bu yılın maratonuna kategoriler ekledim! Böylece klasik okuma hevesimiz ikiye katlanabilir diye düşündüm. İsteyen bu kategorilere göre bir klasik kitap okuma listesi hazırlayabilir. 

Kategorilerimiz şöyle;

1- Yargı temalı bir klasik. (Yaptığı bir şey ya da sahip olduğu bir özellik yüzünden yargılanan bir karakterin hikayesini anlatan bir kitap)

► Bülbülü Öldürmek 
► Kızıl Harf: Damgalı Kadın
► Notre Dame'ın Kamburu

2- Hayatta kalma temalı bir klasik.

► Sineklerin Tanrısı
► Robinson Crusoe
► Vahşetin Çağrısı

3- Savaş temalı bir klasik.

► Çanlar Kimin İçin Çalıyor
► Savaş ve Barış
► Rüzgar Gibi Geçti

4- Kahramanlık temalı bir klasik.

► Üç Silahşor
► Don Kişot
► Odessa 

5- Aşk/Sevgi temalı bir klasik.

► Uğultulu Tepeler
► Romeo ve Juliet
► Gurur ve Önyargı

6- Doğu/Batı çatışması temalı bir klasik.

► Saatleri Ayarlama Enstitüsü
► Biz İnsanlar 
► Kiralık Konak

7- Kurtuluş Savaşı temalı bir klasik.

Ateşten Gömlek 
Küçük Ağa
Sodom ve Gomore

8- Aydın/Köylü çatışmasını işleyen bir klasik.

Yaban
Ankara
Vurun Kahpeye

9- Toplumsal problemleri konu alan bir klasik.

İnce Memed
Yaprak Dökümü
Ölmeye Yatmak

10- Kurgu dışı bir klasik.

Nutuk
► Devlet
► Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Kategoriler böyle. Belki ileriki yıllarda daha orijinal, daha renkli kategoriler bulabiliriz hep birlikte. 

Tabii ki bu kategorilere bağlı kalmak zorunda değiliz. Ben belki bir fikir verir, maratonu daha eğlenceli hale getirirler diye düşünüp hazırladım bu kategorileri. Olur da bu sınıflandırmaya göre bir liste hazırlarsanız mutlaka link bırakın! 

Umarım bu yıl maratona daha çok kişi katılır ve bu maraton vesilesi ile bir sürü klasik kitap okunur. 

Listenizi ya da hedefinizi belirlediğiniz bir yazı yazıp katıldığınızı bana bildirebilirsiniz. Okuduğunuz klasik kitapların yorumlarını paylaşırken yazınızın başlığına ya da herhangi bir köşesine #kom2019 etiketini iliştirirseniz fark edip yorumlarınızı yazılarıma dahil etmem daha kolay olur. 

Hadi bakalım, kimler benimle?


Yorum Gönder

15 Yorumlar

  1. güzel seçkiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. bayılıyorum senin bu klasik kitap okuma maratonuna, kategorilerin de hepsi birbirinden güzel olmuş ayrıca, böyle kategorilere bir şeyler uydurmak çok keyifli oluyor :) bu yıl ben de daha çok klasik okumak istiyorum başarabilirsem bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim ^.^ Başarırsın başarırsın, bu yıl hepimiz çok güzel klasikler okuyacağız, inanıyorum :')

      Sil
  3. Merhaba, ben de oğlumla (9) klasikleri okumaya başlamıştık ki bu etkinliğe rastladım. Ben de katılmak isterim yalnız kitapları kütüphaneye gittiğimizde oğlum seçtiği için şimdiden bir liste yapamayacağım. Ben de sonucuna katılırım etkinliğe. Kabul müdür?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabul tabii ki, çok mutlu oldum! Oğlunuzla birlikte okuduğunuz kitapları görmek için can atıyorum, aramıza hoş geldiniz' :')

      Sil
  4. Aşırı heyecan yaptım! Geçen sene de denemiştim ama bu sene hırslanıp daha güzel kitaplar,ufkumu genişletecek kitaplar konusunda aşırı heyecanlıyım Gözde.Ve umarım bu senin sayende de olur ayrıca geçenlerde habersiz bir şekilde Sineklerin Tanrısı'nı okudum ve belki hemen gidip senin listenle ortak bir liste oluşturabilirim.Elimdekilerle ve de UÜ Kütüphanesine dayanarak,heyecandan kalbim pır pır oldu ^^
    İyi okumalar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sineklerin Tanrısı ilk kitap olmuş bile, hepimizden öndesin Ecrin! Katılmana çok sevindim, bol okumalaar ^.^

      Sil
  5. Bu arada yazımı da az önce paylaştım,geçen sene katılamadığım için şimdi katılmak çok mantıklı geldi.Biraz maddeler kopyala yapıştır gibi oldu.Fakat zamanla değişeceğini düşünüyorum.Şimdilik böyle kalsın demek istedim ^^
    https://ruyakitaplik.blogspot.com/2019/01/2019-klasik-kitap-okuma-maratonu.html

    YanıtlaSil
  6. Bende katılmak istiyorum :(

    YanıtlaSil
  7. Aynen, listelere, kategorilere bağlı kalmak gibi bir mecburiyetimiz yok. Çok güzel kitaplar okuyacağız, inanıyorum :')

    YanıtlaSil
  8. Cok güzel bir aktivite :)denemeye değer ♡

    YanıtlaSil
  9. Güzel yorumun için teşekkürler Gözde. Üniversiteden sonra uzun yıllar doğru dürüst klasik okumadım. Bu etkinlik sayesinde son yıllarda eski tempoma kavuştum diyebilirim. Kesinlikle birbirimizi motive ediyoruz. Devam edelim :-)

    YanıtlaSil