Temmuz 2018 | Aylık Rapor


Her ayın nasıl geçtiğini anlayamayan muggledan selamlar!

Bu ay gerçekten çok hızlı geçti ama. Hızlı geçmesini istemiyordum oysa, Temmuz yaz mevsiminde en sevdiğim aydır. O cumartesi günü gibidir bence. İlk günleri finallerle geçen haziranı, gündüzü yorucu akşamı rahat olan cumaya ve sonbahar telaşının içime yer ettiği ağustosu, pazartesi sendromunu erkenden yaşadığım pazara benzetirim. Temmuz ise ikisinin ortasında, yorgunluğumu attığım, telaşın daha uzakta olduğu o mükemmel aydır benim için.

Dolayısıyla temmuzu geride bıraktığımız için çok üzgünüm. 

Bu ayın ilk yarısı zaten bayram sonrası rehavetiyle geçti; diğer yarısı ise stajla.

Staja başlarken nasıl bitecek diye düşünüyordum ama yarın son günüm ve nasıl geçti anlamadım. Stajın bana kazandırdığı çok şey oldu; en önemlisi de son derece değerli insanlar tanıdım. Bu yüzden bu yaz yaptığım stajı yıllar sonra bile güzel anılarla hatırlayacağım. (Defter doldurduğum işkence dolu anları zihnimden silmek istiyorum ama.)

Staj yaparken kitap okuyacak zamanım olmuştu ama ben böyle yerlerde kitap okuyamadığımı fark ettim. Her an bir işim çıkacak endişesi kitaba odaklanmamı engelliyor çünkü. O yüzden bu ay az kitap okudum :D


Okunanlar

- Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali  (160 Sayfa)

Puanım: 4/5

Kitabın bu kadar sevilmesi ve herkes tarafından okunması benim beklentilerimi yükseltmemiş, aksine düşürmüştü. Popüler olan kitaplara ilgim de anında söndüğünden Kürk Mantolu Madonna'yı okumam bu kadar geç oldu. Popüleritesini hak eden nadir kitaplardan biri bence bu roman. Kitap hakkındaki düşüncelerimi okumak için; tıklayın.

- On Küçük Zenci / Agatha Christie (191 Sayfa)

Puanım: 3/5

İşte bu kitaptan beklentilerim vardı. Gerilmek, meraktan çatlamak istiyordum; sonuyla dumura uğramak, şok geçirmek istiyordum. Buna rağmen o kadar beklendik ilerledi ki hikaye. Katilin kim olduğunu da tahmin ettim ki ben polisiye romanlarda/filmlerde asla doğru çıkarımda bulunamam. Beklediğimi bulamadım kısacası bu kitaptan. 

- Denemeler / Monteigne (... Sayfa)
Puanım: -

Denemeler kısa kısa olduğu için stajda elimde dolaştırdım Denemeleri. Mola verdiğim zamanlarda hemen birkaç deneme okudum. Alıntıladığım çok fazla yer oldu. Okuyup kitaplığa kaldırılacak bir kitap asla değil Denemeler. Kıymetli bir baş ucu kitabı. 

- Silahşor / Stephen King (152 Sayfa)
Puanım: -

Stajda tanıştığım çok kıymetli bir abimin tavsiyesiyle sonunda Kara Kule serisine başladım! Uzun zamandır okumak istiyordum, hatta blogumu açtığım ilk zamanlarda yazdığım bir yazıda çok okumak istediğim serileri listelemiştim; o listede Kara Kule de vardı. İlk kitabı epey okudum, oldukça merak uyandırıcı. Giriş kitabı olduğu için çok fazla aksiyon, ters köşe filan beklemiyorum; şimdilik kitapta her şey olması gerektiği gibi. 

Bu arada harika kitap önerileri veren, sadece kitap değil din, felsefe, dil gibi çeşitli konularda yazılar yazan Batur abinin bloguna bir göz atın derim, gerçekten düşündürücü ve öğretici yazılar yazıyor >>> Akıl ve İman

İzlenenler

Diziler

- Şahsiyet (12 Bölüm) 5/5

Aynı anda düşündürmeyi, sorgulatmayı, meraklandırmayı ve duygulandırmayı başaran nadir yapımlardan birisi. Şimdiye kadar izlediğim en iyi yerli dizilerden biri. Belki de en iyisi. Kurgusundan oyunculuklarına muazzam bir diziydi. Herkes izlesin, herkes Şahsiyet'i hatırlasın.

- Hemlock Grove (5 Bölüm)4/5

Kitaptan uyarlandığını biliyorum ama neden lise ya? Oralarda liseliler böyle şeyler yaşıyor mu gerçekten merak ediyorum. Bu benim açımdan gerçeklik duygusunu çok zedeliyor. Neyse, onun dışında güzel dizi, meraklandırıyor. Geriyor da. Karanlık atmosferini de çok sevdim. Devam edeceğim.

Filmler

- Captain America - The First Avenger (2011) 3/5

Süper kahraman filmleriyle pek aram yoktur; çok tahmin edilebilir gelirler bana. Yine de kafa dağıtmak için bu tür filmler izlemeye karar verdim. İlk Yenilmez'i yıllar önce izlemiştim ama yeni bir maratona başlamak için yeniden izledim. Keyifli vakit geçirtiyor, hikaye de hoş. Öyle işte..

- That Sugar Film (2014) 5/5

Şekerin vücudumuza, bize ne yaptığını açıkça ortaya seren bir belgesel film. Çok ama çok etkileyici. Şekerin hayatımdaki en büyük bağımlılık olduğunu bir kez daha gördüm. Farkında olmadan bile şekere nasıl maruz kaldığımızı da gördüm. Bu belgeseli izledikten sonra hayatımda bir şeyleri, bazı alışkanlıkları kesinlikle değiştirme kararı aldım. Siz de izleyin, etkisini göreceksiniz.

Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. Günlerle ilgili benzetmen çok hoşuma gitti, çok doğru tesbitler olmuş. Ben de stajyer konusunda yoğun bir dönem geçirdim. Bir ara 5 stajyerim birden oldu. Halen de 2 stajyerim var, gelecekteki meslektaşlarımla çalışmak mutlu ediyor beni. Kitap ve film yorumların için de emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Staj dönemi hem stajyer hem de danışman için çok keyifli bir dönem olabiliyor, bunun sizi de mutlu etmesi ne güzel! Ne demek, ben teşekkür ederim. Sevgiler :)

      Sil
  2. Şahsiyet'in ilk bölümünde bıraktım ya... Bi ara geri dönmek istiyorum ona. Diğer önerilere de göz gezdireceğim mutlaka :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahsiyet'i ben de annemin tavsiyesiyle izledim, başlarda biraz gönülsüzdüm itiraf etmek gerekirse. Ama sonra gün içinde bile kendisini düşündüğüm bir dizi oldu. Devam etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Şimdiden keyifli seyirler :')

      Sil
  3. Bu sıralar sabahları havada belli belirsiz bir sonbahar kokusu var. Nedendir bilmem sonbaharla birlikte kitap okuma hevesim de artar. Eh, böyle güzel kitap önerileri varken ne okuyayım sıkıntısı da çekmeyeceğim artık...


    Denemeler herkesin mutlaka okuması gereken harika bir eser. Ama farklı baskıları var maalesef, bazı baskılarda bazı denemeler yok; çok ilginç bir şekilde orijinal eserde yer alan bazı başlıkları çeviriye hiç almamışlar. Kitabı almadan önce küçük bir araştırma yapıp orijinaliyle birebir aynı başlıkları içerip içermediği kontrol edilmeli bence...


    Bu arada Semerkant'a başlamışsın gördüğüm kadarıyla. Bence insanlar iki kategoriye ayrılmalı; Semerkant okumuş olanlar ve okumamış olanlar... :) O derece seviyorum bu kitabı. Kitap hakkındaki yorum yazını dört gözle bekliyoruz.

    Blog'umu beğenip önerdiğin çok teşekkürler. :)

    En kısa sürede tekrar görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabahları o sonbahar havasını ben de alıyorum, demek sadece bana öyle gelmiyormuş. Benim de sonbaharda okuma hevesim artar, yazın sıcaklarının verdiği rehavet geçtiğinden olsa gerek. Eveet, Semerkant'a başladım ve kelimenin tam anlamıyla içim içime sığmıyor! Hemen bitiverecek diye kendimi durduruyorum okurken, kendimi kaptırmaktan ve hemen bitmesinden çok korkuyorum. Böyle kitapların insana verdiği keyif gerçekten bir başka. Okumama vesile olduğun için bir kez daha teşekkür etmiş olayım. :')

      Sil
  4. Temmuz ayı bana da çok çabuk geçti, bari Ağustos için zaman dursun diyorum ama o bile yarılandı :/
    Kara Kule'nin ilk kitabını bitirip filmini izlemiştim. Devam etmem için evde çok baskı var :) Ama açıkçası pek düşünmüyorum.
    That Sugar benim için dönüm noktası gibi bir şey. Sonrasında sağlığımla ilgili aldığım kararları hala sürdürüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Ağustos da aynı hızla geçiyor, yetişemiyorum :D Kara Kule, okuduğum yorumlara göre ilk kitaptan sonra açılan bir seriymiş galiba, o yüzden devam etmeyi istiyorum. İlk kitap kafa karıştırıcıydı ama devamından beklentim büyük. That Sugar Film gerçekten etkileyiciydi, umarım aldığım kararları ben de sürdürebilirim sizin gibi. Ve tabii ki tebrikler :')

      Sil
  5. Hello Muggle, sondan başlayım. Şəkər aman Tanrım şirniyyat, şokolad, keks çoox yaza bilərəm. Bunları nə etsəm ki? 🤔 10 zənci balası-kitabı haqqında aramızda müzakirə etmişdik və düşüncələrimiz eynidir.😉😊 Şəxsiyyət serialı diqqətimi çox çəkdi hansı ölkənin serialıdır? Steğhan K. Oxusammı? Hrç bilmirəm vğ bu yazarın kirablarını oxumamış neçə adamdan biriyəm?)) Kürk mantolu Madonna- oxumadan sevdiyim kitab😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. That Sugar Film'i izle :D Şahsiyet'i şiddetle tavsiye ediyorum, Türkiye yapımı bir dizi. Stephen King'i normalde pek okumam ben ama Kara Kule serisi yazdığı en iyi şey olarak anılıyor çoğu okuru tarafından. Öyle olunca ben de çok merak ediyordum, son bir tavsiye daha alınca dayanamayıp başladım. İlk kitap biraz karışıktı ama yorumlarından sonradan çok güzel şeyler olacağını okudum ve o yüzden de devam edeceğim. Seriyi okuduktan sonra daha sağlıklı bir yorum yapabilirim tabii ki.. Ve, Kürk Mantolu Madonna'yı okuyunca daha çok seveceksin, inan :')

      Sil
  6. Şahsiyet'i izlemeyi çok istiyorum. That Sugar Film'i birkaç yıl önce izlemiştim. O zamanlar kendimi hazır hissetmediğim için hayatımda büyük değişiklikler yapamadım ama bu ayla beraber şekeri minimuma indirdim. Bir hafta geçmesine rağmen şimdiden kendimi daha iyi hissediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de biraz azaltınca şekeri, etkilerini hızlıca görüyorsun. Vücudunun da isteğinin bu olduğunu anlıyorsun. Ben de bırakınca hayatımdaki en büyük bağımlılığın şeker olduğunu anladım. Keşke daha fazla insan bunu fark edebilse... Kararına çok sevindim ve seni tebrik ediyorum ablacım ^^ Daha da iyi hissetmemiz dileğiyle :')

      Sil