Pazar 6'lısı : 2017'de Tanıştığım 6 Yazar


Bu temayı yazmayı çok istediğimden ödevlere kısa bir ara vereyim kafamı boşaltayım dedim. İyi bir vesile oldu. Finallere bir hafta kala belki de bloga gireceğim son yazı da bu olur. Raporlarımı bu sefer yeni yıldan önce değil sonra yazabileceğim ne yazık ki.

Neyse listeme geçiyorum;



1- Yaşar Kemal

Yaşar Kemal zaten tanıdığım bir yazardı tabii ama kitaplarını okumaya ancak bu yıl başladım. Geç kalmış hissediyorum kendimi aslında ama daha önce okusaydım da yanlış değerlendirebilirdim diye düşünüyorum. Bu yıl Yaşar Kemal'den iki kitap okudum : Ağrıdağı Efsanesi ve Yılanı Öldürseler. İkisi de harika kitaplardı. 2018'de daha çok Yaşar Kemal okumak istiyorum, aslında aklımda İnce Memed serisi var. 

2- İhsan Oktay Anar

Bu yıl kalemiyle tanıştığım Anar, en sevdiğim yazarlar arasında yerini aldı; hatta Marquez'le birinci sırayı paylaşıyor diyebilirim. Puslu Kıtalar Atlası ( Yorumu için tıklayın. )  ile tanıştım onunla, çok sevdiğim bir hocamın tavsiyesiyle hem de. Daha sonra Kitab-ül Hiyel ( Yorumu için tıklayın ), Amat ( Yorumu için tıklayın.) , Suskunlar, Efrasiyab'ın Hikayeleri kitaplarını okudum. Hepsi kelimenin tam anlamıyla mükemmeldi. Yazarın okumadığım iki kitabı kaldı, onları da bu yıl okumak istiyorum fakat bu konuda biraz hüzünlüyüm. O hep yazsın, ben hep okuyayım istiyorum zira.

Yazarla ilgili yazdığım şu keşif yazısını da okuyabilir, tarzı ve kitapları hakkında genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz.

3- Mine Söğüt

Yazarla anlık bir merak duyarak, Beş Sevim Apartmanı kitabıyla tanıştım. Bu kitabı gerçekten çok hoşuma gitmişti. Yazarın üslubunu beğenmiştim ve kitabın kurgusu çok ilginç gelmişti. Ardından hemen Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey kitabını okudum ve hayal kırıklığına uğradım. Oysa her kitabıyla daha da beğenerek okuyacağım bir yazar olacağını sanmıştım Mine Söğüt'ün. Bir daha okur muyum bilemiyorum.

4- Haruki Murakami

Kitaplarını çok merak ettiğim bir yazardır Haruki Murakami. Bu yıl onun bir öykü kitabını okuyup kalemiyle tanıştım : Kadınsız Erkekler. Belki hikayelerden oluşuyor olmasındandır ama beklediğimi bulamadım. Genel olarak kısa hikayeler okumaktan pek keyif almıyorum zaten. Bu yüzden yazarın romanlarını okumaktan vazgeçmedim ve beklentilerim hala yüksek.

5- Heinrich Böll

Bu sene kendime koyduğum hedeflerden biri Almanca edebiyat eserlerine ağırlık vermekti fakat bunu pek başarmış hissetmiyorum. Yine de en azından Heinrich Böll'ün bir eserini okuduğum için de şanslıyım kendi adıma. Yazarın Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru ( Yorumu için tıklayın ) adlı kitabı beni gerçekten etkiledi ve beklentilerimi de büyük oranda karşıladı. Aslında şaşırttı da çünkü yazarın esprili bir dili olmasını beklemiyordum. Bu açıdan güzel bir sürpriz oldu benim için. Diğer kitaplarını da kesinlikle okuyacağım.

6- Hasan Ali Toptaş

Kitaplarını merak etmemin tek nedeni tarzının İhsan Oktay Anar'a benzetilmesi, büyülü gerçekçilik akımında yazıyor olmasıydı. Gölgesizler kitabıyla yazarla tanıştım, fakat umduğumu bulamadım. Bir kitabını daha okumak istiyor gibiyim ama çok da hevesli olduğum söylenemez; Gölgesizler'i okurken çok sıkılmıştım çünkü. Ancak birinin bir kitabını çok çok övmesi gerek okumam için. 


2018'de daha çok yeni yazarla tanışmak istiyorum. 

Siz bu yıl hangi yazarları keşfettiniz?

Önerdiğiniz, mutlaka okumalısın dediğiniz yazarlar var mı?

Lütfen benimle paylaşın!

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Ağrıdağı Efsanesini okumaya niyetlenip kütüphaneden almıştım ama tam o sıra Korkunç Bir Maraton olunca okuyamadan iade etmiştim. Önümüzdeki yıl tanışmayı umuyorum ben de artık Yaşar Kemal ile. İnce Memed de hep övgüyle duyduğum ama yakın bir zamanda okuyabileceğime hiç ihtimal vermediğim bir kitap (bknz. tuğla gibi olmaları) :D Ama umarım sen keyifle okursun ve yorumunu da paylaşırsın ki bana da heves gelir belki :D

    Bu ara yerli edebiyata olan ilgim artmış durumda. Gerçi henüz eyleme pek dökebilmiş değilim ama 2018'de daha çok yerli yazarlarımızdan okumak istiyorum. Hatta yerli kadın yazarlarımızdan. Seray Şahiner'in Antabus'unu ve Mine Söğüt'ün Beş Sevim Apartmanını özellikle çok merak ediyorum. Yorumlarına güvendiğim insanlardan övgüleri toplamış kitaplar hep. Sonra da sayende İhsan Oktay Anar var listede :D

    Umarım 2018'de de çok seveceğin yazarlarla tanışırsın Gözde<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yıl yeni yazar keşfetme konusunda iyi yol kat ettim gibi geliyor ama yeni yılda ben de sen gibi daha çok yerli yazar okumak istiyorum. Yaşar Kemal'e ince kitaplarından başlayıp yazarın diline ve üslubuna kendini alıştırırsan daha iyi olur kanımca. Ben öyle yaptım çünkü :D İnce Memed'i çok ama çok merak ediyorum, bu yıl ki hedeflerim arasına koydum hatta. Umarım hedeflerimizi ve hayallerimizi gerçekleştirdiğimiz bir yıl olur 2018 :')

      Sil
  2. Böll dışında tüm yazarları okumuşum 😊. Madem esprili bir dili var, ben ona bir bakayım 😊 Eline sağlık 😘

    YanıtlaSil
  3. Murakami herkesin listesinde var :-) Ben yazarla on yıl önce tanışmıştım. Üniversitedeki hocamız İmkansızın Şarkısı'nı okutmuş ve sınavda sormuştu. O zamanlar bu kadar popüler değildi.

    Yaşar Kemal'i sevmene sevindim. Benim en sevdiğim yazarlardandır. Bu sene daha çok kitabını okumak istiyorum.

    Eğer kardeşim Puslu Kıtalar Atlası'nı getirirse İhsan Oktay Anar'la tanışacağım. Çok merak ediyorum yazarı da kitabı da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım çoğu kişi Murakami ile üniversite yıllarında tanışıyor :D Puslu Kıtalar Atlası ile yazarın kalemine aşık olabilirsin Şule abla, kendini hazırla :D

      Sil
  4. güzel bir paylaşım... -yaşar kemal ve ihsan oktay anar benim her zaman favorilerim...

    YanıtlaSil