Aylık Rapor | Kasım 2017



Herkese Kasım ayının raporuyla merhaba.

Bir ay daha geçti ve artık yılın son ayındayız, 2017'yi özleyeceğim sanırım. Güzel şeyler de yaşadım, kötü, can sıkıcı şeyler de ama aklımda şimdilik yılın getirdiği güzellikler ön planda.

Kasım ayı okuma açısından kötü bir ay oldu benim için çünkü malum, vize döneminde kitap okuyamadım. Kitap okumaya resmen ayın 17'sinde yani yarısından sonra başlayabildim. Normalde ben sınav dönemlerinde de kitap okuyabilen, hatta ve hatta blogumu takip edenler bilir, sınav dönemlerinde normal zamanlardan daha çok kitap okuyan biriydim.

Fakat bu sefer öyle olmadı çünkü çok ama çok yoğun çalışmak zorunda kaldım. Neden böyle oldu bilmiyorum ama ciddi anlamda ben, hayatımda bu kadar çok çalıştığımı hatırlamıyorum; evet, lisede bile. Üçüncü sınıf zormuş, öyle olmasını beklemiyordum ama gerçekten bayağı yoğun geçiyor. Buna rağmen çabuk da geçti gibi, dönemin bitmesine üç hafta kaldı. Hep dolu dolu olduğundan olsa gerek.

Bir de bu ay ne çok yağmur yağdı İzmir'de. Gerçi ben seviyorum yağmurlu havaları da, bir kere öyle yoğun yağdı ki okula gidemedim, trafikte kaldım resmen :D Acıydı..

Neyse, rapora geçiyorum;

Okunanlar

- The Acts of King Arthur and His Noble Knights / John Steinbeck 4/5

Kral Arthur efsanesine olan merakım ilk izlediğim yabancı dizilerden biri olan Merlin dizisine dayanıyor. O zamanlar diziden ne öğrendiysem onunla yetinip derinlemesine araştırmalar yapmamıştım haliyle. Fakat bu sefer, yazdıklarımda kullanmak istediğim motifler olduğundan efsanenin aslını okumak istedim, bunu gerekli gördüm daha çok. Bu efsaneyle ilgili pek çok uyarlama, daha doğrusu yeniden anlatım var fakat pek azı Türkçe'ye çevrilmiş. İngilizce kitaplar arasında da en kolay John Steinbeck'in yazdığı bu kitaba ulaşabildiğim için bununla başladım okumaya.

Arthur efsanesini çeşitli kaynaklardan, şiirlerden, halk hikayelerinden yararlanıp derleyen Sir Thomas Malory'nin Arthur'un Ölümü adlı eserine dayanan bir yeniden anlatım "The Acts of King Arthur and His Noble Knights." Baskısı filan da çok hoştu. Anlatımı çok sade ve düz geldi bana, daha mistik, daha epik bir anlatım bekliyordum ben. Onun için okurken yer yer sıkıldım. 

- Gölge Oyunu 2/5

Kapaktaki "Neil Gaiman" yazısına aldanıp hemen satın aldığım bir öykü derlemesiydi Gölge Oyunu. Ayrıca henüz bir kitabını okumama rağmen saygı duyduğum bir yazar olan Ray Bradbury'nin anısına yazılmış öykülerdi bunlar. Fakat umduğumu bulamadım. Neil Gaiman'ın yazdığı öyküyü bile beğenmedim. Yirmi küsür hikayenin için yalnızca üç tanesini filan çok beğendim. Gerisi okumasam da olurdu hissi bıraktı üstümde. 

- Beş Sevim Apartmanı / Mine Söğüt 5/5

Yerli edebiyat okuma çabalarımın bir sonucu olarak bu ay Mine Söğüt'ün kalemiyle tanıştım. İyi ki de tanıştım! Kitap harikaydı. Konusu, işleyişi, yazarın üslubu, her şeyiyle mükemmeldi. Sonunu tahmin ettim biraz ama yine de şaşırdım, üzüldüm, bir burukluk oluştu içimde. Ayrıca benim için böyle cin peri hikayelerinden korkan tiplerdenseniz kitap sizi de ürkütebilir. 

- Görünmez Canavarlar / Chuck Palahniuk 5/5

Çok güzeldi, çok güzeldi, çokçokçokçok güzeldi! Bu ay okuduğum en güzel kitaptı, büyük ihtimalle yılın enlerine de girecek. Yorumu gelecek. 



İzlenenler

Filmler

- Lion (2016) 4/5

Çok güzeldi, gerçek bir hikayeye dayanıyor olması etkisini arttırdı. Dev Patel için izlemeye karar vermiştim ve konusunu filan hiç bilmiyordum ama hikayesi için kesinlikle izlemelisiniz. 

- Ayla (2017) 4/5

Güzeldi, başyapıttı filan ama - beni taşlamayın lütfen - filmin ikinci yarısı neydi öyle ya? Sanki birden başka bir film izlemeye başlamışım gibi hissettim kendimi. Duygusuz, samimiyetsiz bir havası vardı ikinci kısmın ve hiç hoşuma gitmedi. İlk yarı muhteşemdi gerçekten, oyuncular olsun, filmin atmosferi olsun harikaydı. Ne zaman gelecek kısımları anlatılmaya başlandı tadım kaçtı. Son sahne bile yeterince duygusal gelmedi bana. Gerçek görüntüler olmasaydı duygulandıramazdı yani. Herkes güzelledi filmi, ben de olumsuz düşüncelerimi yazayım dedim.

- Sometimes the Good Kill (2017) 2/5

- Don't Hang Up (2016) 3/5

- Gehenna : Where Death Lives (2016) 3/5

- Co Hau Gai (2016)4/5

- Dead Awake (2016) 2/5


Diziler

- While You Were Sleeping (2017) 4/5

Öneri yazısı yazmadım ama bence K-drama sevenlerin izlemesi gereken bir dizi. Çok güzeldi. Çeşitli olaylar işlendiği için asla sıkmadı ve keyifle izlettirdi kendisini. 

- One Punch Man 4/5

Arkadaş tavsiyesi olmasa asla izlemeyeceğim bir animeydi. - Teşekkürler Mesut, teşekkürleeer! - Cidden çok iyiydi ve ikinci sezonu gelirse kesin izlerim. Daha önce bu kadar güldüğüm başka bir anime daha izlememiştim, müthişti. Tavsiye ederim. 

- Supernatural (10. Sezon) 2014  4/5

Dönüp dolaşıp yine Spn izlemeye başladım :D Üç sene önce mi ne, yani dizinin onuncu sezonu yayınlanırken izlemeyi bırakmıştım. Hem de yıllardır takip ediyordum, çok zor bir karardı bırakmak :D Sonra geçenlerde meleklerle ilgili araştırmalar yaparken Spn'ın wiki sayfasına denk geldim ve biraz spoiler yedikten sonra hemen kaldığım yerden devam etme hevesine kapıldım. Evet, kaldığım bölümü dahi hatırlıyordum. 

Çok özlemişim ya.

Şimdi on birinci sezondayım ve mutluyum.



Siz bu ay neler yaptınız?

Benimle paylaşın!

Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Uuu, bayağı dolu dolu bir ay olmuş ve bilgin olsun diye söylüyorum Muggle, kitap açısından da gayet iyi bir ay geçirmişsin. ^_^
    Ayla'nın ilk yarısı benim için de daha iyiydi ama ben filmi genel olarak çok sevdim ya. *_*
    Chuck Palahniuk çok merak ettiğim bir yazar, düşüncelerini okuyunca daha da merak ettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayla evet, genel olarak güzeldi ama ben beklentilerimi çok yüksekte tuttuğum için böyle olumsuzluklar görünce tadım kaçıyor :D Chuck Palahniuk çok kendine has, çok sıradışı bir yazar. Yer altı edebiyatından hoşlanıyorsan onu da seversin bence :')

      Sil
  2. Ayla konusunda aynı fikirdeyiz. One Punch Man izlemişsin ne güzel :) Görünmez canavarları not ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirde olmamıza sevindim, çünkü arkadaş çevremde pek yandaş bulamadım :D

      Sil
  3. Beş Sevim Apartmanı benim de çok sevdiğim bir kitap olmuştu ve ondan sonra yazarın diğer kitaplarını da alıp okumaya başladım. Özellikle Deli Kadın Hikayeleri de okumanı tavsiye ederim. :) While You Were Sleeping birkaç bölüm izleyip sonraya bıraktığım bir diziydi ama sonra sanırım ilgimi kaybedip dönmedim 😕 Neyse tekrar başlayayım en iyisi 😋

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deli Kadın Hikayeleri'ni merak ediyorum aslında ama birkaç yerde Beş Sevim Apartmanı'nın gölgesinde bir kitap filan denmişti. Sen tavsiye ettiğine göre okumayı düşünebilirim :')

      Sil
  4. Vizelerden ben de senin kadar mağdurum ve kesinlikle üç daha zor :D Umarım dörtte zorluk seviyesi zirve yapmaz :D Ayla'nın ikinci yarısı konusunda seninle aynı fikirdeyim. While You Were Sleeping izlemek istediğim dizilerden biri, sen de görmek beni mutlu etti :)) One Punch Man'in de yarısını yaz tatilinde kuzenimle izlemiştim. Hala yarım ama güzel animeydi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dört biraz daha kolay olur diye düşünürken aklıma tez geliyor ve düşünmemeyi tercih ediyorum :D Yine de az kaldı, her şeye rağmen öğrenciliği seviyorum ben, bitmesin istiyorum ama...

      Sil
  5. Beş Sevim benim de ilk okuduğum Mine Söğüt kitabı, sonrası gelmişti 😊.

    Bence gayet verimli bir ay olmuş vizelerin olmasına rağmen, süper 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mine Söğüt okumaya devam etmek istiyorum, hatta içim içime sığmıyor :D Teşekkür ederim, umarım yılın son ayı da verimli geçer. Hepimize bol okumalar :')

      Sil
  6. Bence beklentilerini yine de düşük tut İlkay, benimkiler kaf dağındaydı o yüzden olumsuz eleştirilerim çok oldu :D Çok teşekkür ederim, az kaldıı :')

    YanıtlaSil
  7. Sayende o kadar çok dizi ekledim ki listeme,şimdi sıra izlemekte ve okumakta.Ve her zaman senin bu aylık raporlarını okuduğumda benim de yazasım geliyor Gözde,böyle yazmaya devam edersin inşallah ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek düzenli,istikrarlı giden yazı dizim bu zaten, aman nazar değmesin :D Listeler her geçen gün kabarıyor da vakit sıkıntı :/ Yine de bol okumalı,izlemeli, gezmeli, eğlenmeli bir ay olsun, 2017 güzel bitsin inşallahh ^.^

      Sil
  8. Neyse sömestra az kaldı. O zaman kitap okuyacak çok zamanın olur :-)

    YanıtlaSil