Beyaz Geceler / Dostoyevski | Kitap Yorumu


Beyaz Geceler

Dostoyevski

Çeviren : Güray Çakmakçı

2017 Klasikleri / 1


Herkese merhaba!

Klasik maratonumun ilk kitabı olan Beyaz Geceler'i Almanya'dayken, bir günde okuyup bitirdim. Dostoyevski bu, ağır olur, oralarda okuyamam diyordum fakat son anda çantama atıvermiştim. İyi ki öyle yapmışım. 

Böyle ince fakat insanda etkisi büyük olan kitaplara ayrı bir hayranlık, yazarlarına da çok daha fazla saygı duyuyorum. 

Bu yorum yazısını hemen okuduktan sonra, kitabın bana yaşattığı hisler daha tazeyken yazmak isterdim, öylesi daha güzel olurdu fakat mümkün olmadı ne yazık ki.

Aslında kitabı okurken olacakları az çok tahmin ettim ben, yine de bunlar kabul etmek istemediğim, gerçekleşeceğini bildiğim halde inkar ettiğim durumlar gibiydi. Kısacası sonunda çok şaşırmasam da derinden sarsıldım ve gerçekten çok etkilendim. 

Bugün dersimizde de konusu geçti. Bir kitabın sizde bıraktığı iz sizin ruh halinizle doğrudan ilgilidir. Birisi bir kitaptan ya da filmden çok etkilenirken siz okursunuz/izlersiniz, sevilecek hiçbir şey göremezsiniz filan. 

Bence Beyaz Geceler de öyle kitaplardan. Ana karakterin maneviyatını, hayal dünyasını doğru anlamadan hatta onunla bu hissiyatı paylaşmadan bu kitabın üzerinizde bir etki bırakması imkansız. 

Ben de duygusal açıdan kitabın ana karakterine kendimi yakın bulduğum için kitabı okurken satır aralarındaki o melankoliyi kolayca içimde hissettim.

Kitabı okumamın üzerinden biraz zaman geçtiği için hayli yüzeysel bir yorum yazısı oldu. Zaten bence uzatmaya da gerek yok. Mutlaka okumanız gereken bir eser Beyaz Geceler. Benim kadar etkilenmeseniz de eminim keyifli birkaç saat geçirmenizi sağlayacaktır. 



Siz Beyaz Geceler'i okudunuz mu?

Hakkında neler düşünüyorsunuz?

Benimle paylaşın!

Yorum Gönder

17 Yorumlar

  1. Ben yıllar önce okuyup sevdiğimi hatırlıyorum, aslında bir tekrar elime alıp okusam iyi olur kısacık kitap hemen bitiverir zaten :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya, zaman geçsin ben de bir kez daha okumak isterim.. Çok güzeldi gerçekten :')

      Sil
  2. Malesef suç ve ceza dan sonra elime bir daha Dostoyevski almadım çok uzun zaman oldu gerçi ama belki tekrar şans veririm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de en son yılllaaaar önce Suç ve Ceza'yı okumuştum, o günden sonra da ilk kez cesaret edebildim Dostoyevski'ye :D Bence bir şansı hak ediyor, beğeneceğinize eminim :')

      Sil
  3. Merhaba.Beyaz Geceler en sevdiğim kitaplardan. Siz de sevmişsiniz :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, insanda etkisi büyük olan kitaplardan.. :')

      Sil
  4. Beyaz Geceler benim ilk Dostoyevski kitabımdı, çok sevince devamında Suç ve Ceza'yı okumuştum. Tekrar başlayasım geldi yorumunu okuyunca :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de tam tersi, önce Suç ve Ceza'yı okumuştum :D Sonra uzuuun bir ara vermiştim yazarın kitaplarına devam etmeyi. İyi ki Beyaz Geceler'le devam etmişim ama :')

      Sil
    2. Özetini bna yazabilir misin lutfen

      Sil
    3. Ne yazık ki yazamam. Bu blogu, yorumunu yazdığım kitaplar hakkında insanlar bir fikir edinsin, bu kitapları okuyup okumamaya karar versin diye yazıyorum; kitabı okumak istemeyip özetine ihtiyacı olanlara özet sağlamak amacıyla değil. Ayrıca Beyaz Geceler, size hitap etmiyorsa bile kısa sürede bitirebileceğiniz bir klasik. Okumanızı öneririm.

      Sil
  5. Okumayı aklına koyduysan sorun yok :)

    YanıtlaSil
  6. Beyaz Geceler, Dostoyevski' nin çok sevdiğim kitaplarından bir tanesi :) Söylendiği gibi İ-inceliğine rağmen etkisi büyük. Dilin akıcılığı, insanın kafasında yarattığı imgeler gibi nedenlerle insanda yer ediniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, biraz zaman geçince yeniden okumak istiyorum... Çok güzeldi :')

      Sil
  7. Bu kitabı okumadım ama Dostoyevski'nin bütün kitaplarının okunması gerektiğini düşündüğüm için ileride okurum. Geçen hafta Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar romanının tiyatro uyarlamasına gittim ve çok beğendim. Metin o kadar iyiydi ki kitap olarak okusaydım sürekli kitabın altını çizerdim diye düşündüm. Yazardan okumak istediğim ilk kitap o oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazardan bir sonraki kitap olarak Yeraltından Notlar'ı okumak istiyorum, umarım Beyaz Geceler kadar beğenirim.. Beyaz Geceler'i hemen anneme okuttum, o da beğendi. Bence sen de beğenirsin Şule ablaaa :')

      Sil
  8. Şu an elimde merakla okuyorum

    YanıtlaSil
  9. Uzun zamandır böylesine güzel ve dokunaklı bir aşk romanı okumamıştım. Öyle ki hiç bitmesin istedim. Kitapta; karşılıksız aşk ve koşulsuz sevgi başarılı bir şekilde okuyucuya hissettiriliyor. Aşkın ne kadar güçlü bir duygu olduğu ve insanın aşkı için nelerden vazgeçebileceği yalın bir dille anlatılmış. Aynı zamanda kitap oldukça sürükleyici.

    Beyaz Geceler romanından en sevdiğim alıntı:

    Zaten insanlar mutsuz olmadıkça, başkalarının mutsuzluğunu anlamıyor. Mutsuz bir insanın hassasiyeti çok daha güçlü oluyor.

    Devamını burada bulabilirsiniz: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/fyodor-dostoyevski-beyaz-geceler-kitap-yorumu/

    YanıtlaSil