Film Yorumu : Fantastic Beasts and Where To Find Them // Spoilersız


Fantastic Beasts and Where To Find Them

Türü : Fantastik, Macera

Yapım Yılı : 2016

IMDB Puanı : 8.1




Herkese yeniden merhaba!

Sonunda ilk fragmandan beri, hatta ne fragmanı, ilk açıklamalardan beri dört gözle beklediğimiz Fantastik Canavarlar filmi vizyona girdi ve sabırsız bir muggle olarak hemen gidip izledim. Filmin vizelerimin bittiği gün vizyona girmesi de bana çok çok büyük bir hediye oldu resmen. Tüm o yoğunluk ve yorgunluğun ödülü gibiydi benim için filmi izlemek. 

Doğrusunu söylemek gerekirse çoğu kişi gibi benim de filmden çok yüksek beklentilerim vardı. Aynı zamanda bu beklentilerimin karşılanmayabileceğinin korkusunu da taşıyordum içimde. Çünkü Potter evreninde geçen bir hikaye söz konusu olunca insan ister istemez böyle devasa beklentiler içine giriyor, elimizde olan bir şey değil. Durum böyle olunca hayal kırıklığına uğrama riski de doğru oranda büyük oluyor tabii.

Bir de ben, öyle bir kitaptan nasıl bir film çıkacak çok çok merak ediyordum. Yani, olay örgüsü olmayan bir kitap sonuçta Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar... Adından da anlaşılacağı gibi, ki okuyanlar da bilir, ansiklopedi gibi bir kitap var ortada. Senaryonun tamamen bilinmez olması filmi daha da gizemli kılıyordu ve bu da benim için en büyük heyecan sebebiydi açıkçası. 


Film genel olarak beklentilerimi karşıladı. Ben izlerken çok eğlendim, üzerine düşünmeden yaptığım ilk yorumların hepsi olumluydu. Salondan yüzümde kocaman bir gülümsemeyle çıktım, uyuyana kadar devamlı filmi övdüm, fangirl damarım kabardı, uyuyana kadar film hakkında dırdır edip durdum.

Öncelikle büyü dünyasına, seyirci olarak da olsa, sadece birkaç saatliğine de olsa yeniden dahil olmak muazzam hissettirdi. Bu konuda başarılı olması zaten filmi beğenmemdeki en büyük neden. Olay örgüsü büyük bir muamma olduğundan, yani bu açıdan ne bekleyeceğimi bilmediğimden, canavarların yanında işlenen hikaye çok hoşuma gitti. 

Aslında filmdeki asıl olay yanında canavarlar arka planda kalmışlardı. Yani aslında filmin adı "Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?" olsa da mesele canavarlar değildi. Canavarlar işin baharatı gibiydi daha çok. Newt Scamander karakterini kullanarak bir kurgu oluşturulduğundan canavarları da olayı dahil etmez kaçınılmaz olmuş gibi yani. Bu hoşuma gitmediğinden değil, sadece eğer filmde canavarlar tanıtılacak ya da canavarların merkezde olduğu bir macera yaşanacak gibi bir düşünce ya da beklentiniz olmasın diye belirtiyorum. 


Yukarıda da söylediğim gibi senaryo için tercih edilen bu yol çok makul ve doğal geldi bana. Öyle bir kitabı filme uyarlamak için bir olay örgüsüne, canavarların içine dahil edilebileceği başka bir kurguya ihtiyaç vardı zaten. 

Benim için, sonradan üzerinde düşündüğümde fark ettiğim, tek sorun bu asıl olayın aslında biraz geri planda kalmış olmasıydı. Az önce anlattıklarımla çelişiyor gibi olabilirim ama anlatmak istediğim şu ki hikayede tamı tamına aydınlatılmamış yerler kaldı bana göre. Kurguya güzelce yedirilememiş gibi geldi, daha detaylı, açık bir şekilde aktarılabilirdi diye düşünüyorum. 

Oyuncuları çok beğendim, özellikle Ezra Miller'ın karakterini canlandırmasına ba-yıl-dım. Pek repliği yoktu, fakat duruşu, bakışı seyirciye karakteriyle ilgili her şeyi aktarmaya yetiyordu bence. Tek kelimeyle mükemmeldi. 


Diğer yandan Tina karakteri için beklentilerim çok daha başkaydı. Fragmanlar ve okuduklarım doğrultusunda onu daha sert, tuttuğunu koparan, asi bir cadı olarak canlandırmıştım kafamda ama filmde daha uysal, hatta sönük, pasif bir karakter olarak karşımıza çıktı. Bu beni biraz hayal kırıklığına uğratmadı değil. Fakat oyuncunun son sahnedeki bir hareketi ya da mimiği mi demeliyim, bu olumsuz düşünceleri zihnimden atmama yetti de arttı. 


Filmde çok hoşuma giden bir başka şey de, hem dönemin hem de farklı bir büyücü topluluğunun yeterince iyi gözler önüne serilmesiydi. 

Amerika'daki büyücüleri görmek, zihinlerimizdeki Potter evrenini bir tık daha genişletmiş oldu bence. Buradaki büyücü ahalisinin farklı kuralları olduğunu öğrendik. Geçmişteki olaylar yüzünden, cadı avı, Salem cadı mahkemeleri vb., büyü dışı dünyayla aralarında daha keskin çizgiler var; öyle ki bir büyücü, büyü gücü olmayan biriyle evlenmek şöyle dursun, flört bile edemiyor yasalar gereğince. 





Bu arada büyü gücü olmayanlara "muggle" değil de "no-maj" demeleri çok güzel bir ayrıntıydı, benim çok hoşuma gitti. 

Filmde kimilerine küçük gelebilecek, fakat benim için çok büyük ve anlamlı olan bir mesaj vardı ki söylemeden geçmek istemiyorum; insanlar doğadaki en korkunç, en tehlikeli yaratıktır.






Bir yandan da Grindelwald olayının işlenmesi diğer filmleri için seyirciyi daha da heyecanlandıran bir unsurdu bence. Devam filmlerini manyak bir merakla bekliyorum. 

Çok, çok güzeldi. Harika bir iş çıkartmışlar. Bir kez daha izlemeyi felaket istiyorum. Diğer filmleri de dört gözle bekliyorum.


Siz filmi izlediniz mi?

Hakkında yorumlarınız neler?

Benimle paylaşın!






*Görseller IMBD'den alıntıdır.


Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. Bende çıktığı gün gittim büyük bir sabırsızlıkla, filmi beğendim genel olarak. Çok büyük beklentilerim yoktu o yüzden hayal kırıklığına uğramadım sonuçta senaryosu nasıl olacak bilmiyorduk bile. Grindelwald kısmı çok hoş olmuş bundan sonraki filmlerinde belki Dumbledore ile düellosunu gösterebilirler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, devam filmleri için sabırsızlanıyorum o yüzden :D

      Sil
  2. izlemedim ama izlicem tabisiiii :)

    YanıtlaSil
  3. Senaryodaki boşlukların, havada kalan kısımların ilerleyen filmlerle kavranacağını düşündüm ben de, ama çok güzel değil miydi her şeye rağmen? Bana Amerikalıların Muggle dememesi ezik geldi, Londra'yı aradım. :D Valizi de çılgınca kıskandım :D Vizyondayken tekrar izlesem mi gibi bir düşünceye sahibim, bakalım :D
    Blogunla ilgili sıkıntıları da okudum, eğer yardımım dokunacak bir şey olursa söylemen yeterli :)) Ayrıca yeni banner'ın da çok güzel olmuş, kitabı ve okuyucuyu en iyi anlatan görsellerden, tam bir Okuyan Muggle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama hani Credence olayını hallettiler bu filmde sonuçta, ben o konuda biraz boşluk kaldığını düşünüyorum yoksa filmin ana temasında havada kalan şeyler yoktu, Grindelwald olayının da ileriki filmler de dolu dolu işleneceğini düşünüyorum zaten, yani inşallah :D Teşekkür ederim yaa beğenmene çok sevindimmm ^.^

      Sil
  4. Filmi izleyen birisi de bir yerde "Sonuna kadar her şey iyiydi, sonunda saçmaladı" demiş de. Ben de hayal kırıklığı olmayayım diye henüz izlemedim ama. Sonu çok mu kötü veya saçma? Ya da Harry Potter ve sinema sever birisi olarak o büyüyü veriyor mu, gitmeye değer mi arkadaşlar? Tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani sonunda neresinin saçma olabileceğini bayağı bir düşündüm ve kendime bir cevap bulamadım açıkçası. Zevkler ve renkler meselesi tabii ki ama Harry Potter evrenine aşina olanların genel olarak beğeneceği bir film. Hatta Harry Potter sevenlerin daha çok keyif alacağını/aldığını düşünüyorum ben zira Harry Potter serisinde okuduklarımıza birçok gönderme vardı. İlerleyen filmlerde bunlara daha çok rastlayacağımızı umuyorum. Çok uzatmadan şunu söyleyebilirim ki filmin sonu bence saçma değildi, ancak açık uçlu olarak tanımlanabilirdi. Bunu da devam filmleri olacağına veriyorum ben. Umarım keyifle izlersiniz filmi :')

      Sil
  5. Ben de severek izledim ama biraz beklentimin altında kaldı :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi yaa :/ Neyse, devam filmlerine inşallah :D

      Sil
  6. Ezra Miller çok beğendiğim bir film. Saksı Olmanın Faydaları'nda mükemmeldi. Bu filmde de iyi oynadığına şüphem yok ama o saç tıraşı nedir ya? Karakter öyle anlatılmış olabilir ama çok kötü görünüyor. Bir de izlemediysen diye şunu bırakıyorum: https://www.youtube.com/watch?v=wCU8qro89Hk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Miller benim de sevdiğim bir aktör ^.^ Saç traşı sanırım ezik, içine kapanık karakterin bir tamamlayıcısı olsun diye öyle, öyle sanıyorum yani :D Ahahah ya video süpermiş, bir de çok büyük hayranı değilim diyor :D Aslında "Harry Potter" okumamış bir de üstüne alakasız başka serileri kıyaslayıp övenlerle karşılaşınca vermek istediğim tepki tam olarak bu :D

      Sil