Eurovision 2016 | FİNAL



Herkese merhaba! 

2016 Eurovision şarkı yarışmasını geride bıraktık. Dün gece gerçekten çok heyecanlı anlar yaşadım ve yarışmaya ev sahipliği yapan İsveç çok güzel bir organizasyona imza attı bence. Yarışmanın bu yılki teması, ne yalan söyleyeyim beklediğimden basitti, buna rağmen çok anlamlı ve hoştu. 


Her şarkıdan önce şarkıcının temsil ettiği ülkede geçirdiği bir günden kesitler gördük. Ben de ülkeleri tahmin etmeye çalışırken çok ama çok eğlendim. Dört ülkeyi bilebildim görüntülerden. Balkan ülkerini hep karıştırdım ama bölgeyi bildiğime sevindim en azından :D 

Yarışmadan önce favorimin Avusturya olduğunu söylemiştim çünkü önceden dinlediğim üç şarkıdan en güzeli o gibiydi. Ama dün yarışmayı izlerken favori şarkım değişir gibi oldu. Rusya'nın sahne performansını çok beğendim. Çek Cumhuriyeti'nin, İsveç'in, Fransa'nın şarkısını çok beğendim. Genel olarak hiç ama hiç beğenmediğim bir şarkı vardı, o da Belçika'nın şarkısıydı. Şarkıların özetini şuradan izleyebilirsiniz..



Ben yarı finalleri izlememiştim, hiç izlemem zaten çünkü finalin heyecanını kaçırıyorlar bence. Sadece sonuçlara, hangi ülkelerin finale çıkabildiğine bir bakarım. Bu sene de şarkıların neredeyse hepsini yarışma sırasında dinledim. 

Sıra puanlamaya geldiğinde yine yerimde duramadım. Sinirlendim hatta bağırdığım zaman bile oldu. Ülkelerin puanlamaları bu kadar uyuz olmak zorunda mı ya? Bu ülke puanlamalarını izlerken hep iyi ki katılmıyoruz diyorum içimden, insanı çok fena gıcık ediyorlar. Çok adaletsiz bir puanlama bence ülke puanlaması. 

Ama asıl puanlar halk oylamasında görüldü bence. Gerçekten de haklı bir puan dağılımı oldu. Çok heyecanlıydı ya o dakikalar. Avusturya başı çekiyordu son ana kadar. Ayrıca bu sene puanlama sistemi de değişmiş sanırım. Jüri oylaması var; sonra ülkeler oylarını açıklıyorlar, en sonda da "tele-oylama" denilen bir oylama yapılıyor. Galiba bu tele-oylama halk oylaması oluyor tamamen. Ben de tam olarak bilmiyorum ama böyle bir şey işte :D

Halk oylamasına geçilmeden birinci Avustralya'ydı. Ama herkes her an her şey değişebilir diyordu. Ben anlamamıştım ne demek istediklerini, taa ki tele-oylama sonuçları gelene kadar. Gerçekten puan tablosu alt üst oldu. Son ana kadar en son Avustralya, Ukrayna ve Rusya kaldı. Ben Rusya birinci olsun istiyordum son ana kadar.

Ama kazanan 1944 şarkısıyla Ukrayna oldu. 

Neden birinci olduğunu anlamadım ilk çünkü sanırım o şarkı söylenirken ben ya telefonumla oynuyordum ya da içecek almak için televizyonun başından kalkmıştım. Bir şey olmuştu yani ve ben şarkıyı doğru dürüst dinleyememiştim. Kazanan kız şarkısını bir kez daha söylemek için sahneye çıktı ve söylerken ağladı resmen. Ve ben bu kez sözleri gerçekten dinledim ve anladım. 

Dinlemeyenler için şarkı şöyleydi;



Yakalayanlar olmuştur mutlaka, şarkıda Türkçe cümleler var;

"Gençliğime doyamadım,
Ben bu yerde yaşayamadım.
..Vatanıma doyamadım."

Bu sözleri duyunca bir şok oldum. Hemen şarkıcıyı, şarkıyı bir arattım. Şarkıyı yazan ve ayrıca söyleyen Jamala bir Kırım Tatarı. Şarkının adından da bir şeyler çıkarılabilirdi aslında. 1944 yılında Sovyet Rusya yönetiminin Kırımlı Tatar Türklerine uyguladığı zorunlu sürgün, tehciri konu ediniyor şarkı. Sözleri gerçekten de bir ağıt niteliğinde. 

Klibini de sonradan izlemiş oldum, çok etkileyiciydi. O da şöyle:


Rusya kazansın istedim diye çok pişman oldum, neyse ki Ukrayna birinci oldu yoksa fena vicdan azabı çekerdim herhalde. Bir şarkının sözlerini anlamak ancak bu kadar değiştirebilir insandaki izlenimini. Şarkıda bir yaşanmışlık olması bence herkesi böylesine etkileyebilmesinin nedeni. 

Son performansında şarkıyı ağlayarak söylerken tüylerim diken diken oldu. Basın konferansında Jamala şöyle söylemiş;

"Eğer gerçek hakkında şarkı söylerseniz, bu insanlara gerçekten dokunabilir."

Çok doğru değil mi? Diğer tüm şarkılardan farkı bir acıyı, yaşanan bir gerçeği içinde barındırmasıydı. Ayrıca böyle bir şarkıyı orada söylemesi, dahası kazanması ne kadar güzel bir mutluluk onun için. Bir röportajında diyor ki şarkıcı, bu şarkıyla her şeyi açığa çıkarmış gibi hissettiğini söylüyor. 

Çok mutlu oldum ben Ukrayna'nın kazanmasına. Anlamlı bir şarkının kazanmasına..

Yarışmayı izleyemeyen ve izlemek isteyenler için;




Kısacası sonuçtan çok ama çok mutluyum ben. Ayrıca Eurovision'da Türkçe duymak çok değişik ve güzel bir histi. Kendimi bildim bileli İngilizce şarkı söylüyoruz, Türkçe söylediğimiz zamanları hatırlamıyorum. Justin Timberlake'in, Mans Zelmerlöw'ün performansları da çok güzeldi. 

Bir de "Eurovision'da birinci olmak için tavsiyeler" tarzında kısa bir gösteri yaptılar ve geçmiş yıllardan birincileri sahnede topluca gördük. Alexander Rybak'ı görünce kalbim bir tekledi yine. O kısım çok güzeldi, çok hoşuma gitti. Ayrıca bir yerde de İsveç'in Eurovision delisi olmasıyla ilgili bir skeç vardı. İsveçliler Eurovision'u o kadar çok seviyorlar ki ürünlere şarkı isimleri veriyorlar. Birinci olan şarkımıza çok güzel bir gönderme yapılmıştı; Everyway That I Canned Soup. :D

Bu yarışmada dinlediklerim arasında sonrasında da dinleyeceğim birkaç şarkı var yine. Kısa günün karı :D

...

Siz 2016 Eurovision şarkı yarışmasını izlediniz mi?
Favori şarkınız hangisiydi?
Birinci hakkında neler düşünüyorsunuz?
Benimle paylaşın!





Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. ay bilmiyodum akşam hint filmi izliyodum bilsem izlerdim. izliycem bütün videoları. gerçekten de yaaa biri gerçeği anlatınca hepimiz etkileniyoz. yau bu yazıyı ne güzel yazmışsın amaaa sen gastecilik bölümüne geç benceeee veya basın medyaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy çok teşekkür ederim ya ne mutlu ettin beni ^.^

      Sil
  2. şarkının bir hikayesi var ve gerçek hikayeler insanlara dokunur. ki jamala da hissettirdi. :) iyi oldu kazanması. :) Hak etti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ya söylerken yaşadı sanki şarkıyı.. Bence de hak etti sonuna kadar :')

      Sil
  3. Çok güzel ve doğal bir anlatım olmuş bayıldım! :D Hepsini izleyemediğim için pek bir bilgim yoktu yarışma sırasında.. Hırvatistan'ın şarkısını çok sevmiştim bende. Ama Ukrayna'nın kazanmış olması söylediğin gibi çok iyi oldu. Sonradan tekrar dinledim ve evet doğru bir seçim olmuş^^
    Ellerine sağlık, cidden çok beğendim yazını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bu seneki şarkıların çoğu güzeldi bence, genel olarak beğendim hepsini.. Ama dediğim gibi en anlamlı şarkı kazandı ya o yüzden çok sevindim.. Çok teşekkür ederim yaa, beğenmen çook mutlu etti beni ^.^

      Sil
  4. Şarkının sadece 10 saniyesini dinlemiştim dedim ahan bu birinci :))) Diğerleri de dinlemek gerek ancak sahne showu da müthişti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vayy be, nasıl tahmin ettin öylee :D Fazlasıyla hak etti ya şarkı birinciliği.. :')

      Sil
  5. Yarışmayı izlemedim. Senin bu yazın sayesinde de birinciyi öğrenmiş oldum. Klibini izlerken ağladım :( Bence de birinci olmayı sonuna kadar hak etmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vesile olduğuma çok memnun oldum :') Kesinlikle katılıyorum, bence de hak etti :)

      Sil
  6. Eurovision benim için hep sonucunu ertesi gün öğrendiğim bir yarışma oldu. :D İzlerken uyuyakalırdım ve ertesi sabah annemlerden öğrenirdim :D Hala gelenek devam ediyor sanırım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı şarkılar gerçekten sıkıcı oluyor ama, benim de uyuyasım geliyor bazen :D

      Sil