VILLETTE : GEÇMİŞİN GÖLGESİNDE / CHARLOTTE BRONTE | KİTAP YORUMU


2016 Klasik Kitap Okuma Maratonu (Yabancı) >> 3/15

Villette : Geçmişin Gölgesinde
Yazarı : Charlotte Bronte
Türü: Klasik
Çevirmeni: Nevriz Aksunkur
Puanım: 5/5


Mart ayında son okuduğum kitap "Geçmişin Gölgesinde" oldu. Mart ayı için aslında yabancı klasik olarak "Gurur ve Önyargı"yı okumayı tasarlamıştım ama yine ani bir karar değişikliği yaptım. 

Geçmişin Gölgesinde, Charlotte Bronte'nin yazdığı son roman. Ayrıca tıpkı Jane Eyre'de de olduğu gibi otobiyografik özellikler barındırıyor. 

Kimi yorumlarda insanların Villette'i daha çok sevdiğini gördüm, daha çok derken, Jane Eyre'den daha çok sevmişler.

Bana sorarsanız, ikisi de çok çok güzeldi ama Jane Eyre bir tık daha daha iyiydi benim için.

Sebebiyse kitabın sonu. Hakkında bir şey söylemek istemiyorum ama ben hoşnut olmadım açıkçası. 

Kitabın konusuna değinecek olursam;


Lucy Snow, genç yaşta ailesini yitirince vatanı İngilere'yi terk eder ve Villette adlı bir kentte, bir kız okulunda işe başlar. Lucy burada yalnızca geçmişin hayaletleriyle değil, geride bırakmayı arzu ettiği, kaçındığı duygularla da yüzleşecektir. (Alıntı)



Lucy karakteri bana kimi yerlerde Jane'i anımsattı. Aslında yazarın kendi deneyimlerini, yaşanmışlıklarını kitaplarında hissettirmesi çok hoşuma gidiyor.

Olayların seyri biraz ağır ilerliyor gibiydi, hatta ne olacağını sabırsızlıkla bekledim, çünkü bir şeyler olacağından emindim.

Neyse ki kitap istediğimi bana fazlasıyla verdi, beklentilerimi karşıladı.  Bir kere Charlotte Bronte'nin yaratmayı başardığı o gizemi çok çok sevdim. Hep karşılaştırıyor gibi oluyorum ama bu durum Jane Eyre'de de vardı ve kurguya gerçekten farklı bir boyut kazandırıyordu.

Olayların beklenmedik yönlere gitmesi ve sonrasında çözümlemenin çok yerinde ve mantıksal açıdan oldukça yeterli olması okuyucuyu kesinlikle hoşnut bırakıyor.


* Kimi yerlerde Lucy ile birlikte korktuğumu da itiraf etmeliyim. Rahibeli sayfalarda gerçekten ürktüm yani. *



Karakterlerin birbiriyle olan ilişkisi, diyalogu da çok hoşuma gitti bu arada.

Diğer yandan, mezhep farklılığı ve bunun doğurduğu zorluklar göz önündeydi kitapta. Ana karakterimiz Lucy bir Protestan ve yerleştiği şehirdeki insanlar Katolik. Çalıştığı okuldaki tek Protestan kendisi ve öğrencileri bile onun cehenneme gideceğini düşünüyor.

Lucy'nin Katolik mezhebi ve kilisesi hakkındaki düşünceleri çok radikaldi. Düşünmeden edemedim, acaba Katolik bir insan bu kitabı okuduğunda rahatsız olmuş mudur o düşüncelerden diye..

Gizem ve korku unsurlarını da içinde barındıran ve çok güzel işlenmiş, bir kadının kendi ayakları üzerinde durma öyküsü aslında Geçmişin Gölgesinde. Kısacası eğer Jane Eyre'i beğendiyseniz, yazarın bu kitabını da severek okuyacağınızı düşünüyorum.


Siz Villette'i okudunuz mu?
Hakkında neler düşünüyorsunuz?
Benimle paylaşın!





Yorum Gönder

11 Yorumlar

  1. Gerçekten çok hoş bir kitapmış teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, beğendiğinize çok sevindim :')

      Sil
  2. Gizem ve korku dendiğinde çekiyor ama yine de yorumundan genel algım listede başlara koymamak oldu ;)
    Fikir sahibi olmak iyi oldu tabi, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya aslında benim tavsiye edebileceğim kitaplar arasına girdi Geçmişin Gölgesinde. Ama açık uçlu sonlardan hoşlanmayanlar için sonu pek tatmin edici olmayabilir o kadar.. Rica ederim tabi kii ^.^

      Sil
    2. Hehe Gözde nasıl listeden çıkarayım diye zorladım demek ;P
      Malum, biliyorsun, kitabı zor okuyup zor bitirdiğimden ufacık bir eleştiride 'yok yok okunmaz' diyerek listeden silmek daha kolay geliyor :) Artık hiç vakit yok, eskiden her şeyi okurdum! Yine gelecek o günler elbet.
      Şu an listede ilk 5'e giren kitaplara yerim var :) acınası haldeyim :D
      Ben severim aslında açık uçlu sonları... Tekrar teşekkürler ikinci açıklama için de ;) Jane Eyre'yi de merak ettim açıkçası.

      Sil
  3. Okumadım ama bu yazıdan sonra okuyacaklarım arasındaki yerini aldı. Umarım anlatımınız kadar hoşuma gider:)
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz de benim kadar beğenirsiniz.. Teşekkürler :')

      Sil
  4. Jane Eyre'i sevmiştim ama Villette'i henüz okumadım, merak ediyorum. Bir de Kırmızı Kedi'nin bu kapakları çok tatlı değil mi? Bayılıyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, benim de çok hoşuma gidiyor ^.^ Okuyunca beğenirsin bence, Jane Eyre'i sevdiysen :')

      Sil
  5. Jane eyre'yi severek okumuştum. eğer ona benziyorsa bu kitabı da severek okurum diye düşünüyorum ama sen bundan sonra mutlaka aşk ve Gurur'u okumalısın. En sevdiğim kitaplardan biridir. Umarım sen de seversin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet, bence de beğenirsin Şule ablaa ^.^ Bu ay onu okumak istiyorum ben de, sıradaki klasiğim o ama çok ani kararlar verdiğimden belli de olmuyor tabii. Bir de çok güzel olduğumdan emin olduğum için sürekli erteliyormuşum gibi geliyor :D

      Sil