Okumayı Deli Gibi İstediğim 7 Kitap Serisi


Öncelikle, Cumhuriyetimizin 92. yılı kutlu olsun !

Yaşamak, Cumhuriyet'le güzel! 



Böyle bir liste yapmamın nedeni aslında böyle saatlerce, gözlerim yerinden çıkana kadar kitap okumayı özlemiş olmam. Okullar açıldığından beri kitap okumaya ayırdığım zaman azaldı haliyle. Ekim ayında topu topu dört kitap okuyabildim ve  bu rakam yazın bir ayda okuduğum kitap sayısının yarısı neredeyse. 




Az zamanım olması bir yana, son zamanlarda okuduğum kitaplar etkisinden kolay çıkamadığım kitaplardı. Özellikle Kırmızı Pazartesi'den sonra ne olduğunu anlamadım, ne okumaya kalksam aklımı veremedim. Kısacası bir kitap beni etkilediyse bu benim garip bir şekilde kısa süreli 'Reading Slump' yaşamama sebep oluyor. 

Böyle bir zamanda da henüz okumadığım ama hep aklımdan olan kitapları düşünmek beni bir şekilde teşvik ediyor sanırım. İçimdeki ses böyle zamanlarda "Ne oturuyorsun, kalk bir kitap oku!" diye beni vicdan azabına sürükleyebiliyor.

 Neyse, işte o seriler...




1- Yüzüklerin Efendisi Serisi / J.R.R Tolkien

Bu seriyi okumamış olmak, insan içinde söylerken bile utanılacak bir şey benim için. Okumadım ama okumam gerektiğini biliyorum.Uyarlamaları sevmem genelde ama LOTR filmleri birer baş yapıt. Kitapları okuyanlar bile filmleri çok seviyor. Genelde kitapları okuyup o kitapların uyarlamalarını izleyen ve beğenmeyen kısım çok olur. Mesela ben, Uyumsuz Serisi'nin filmlerini sevmiyorum. Vampir Akademisi'nin filminden söz etmek bile beni fenalaştırıyor. Falan filan...

Kısacası filmler kitaplara yaraşır şekilde, okuyan insanlardan duyduğum kadarıyla. 

Buna rağmen neden hala okumadığımı bilmiyorum. Kıyamıyor muyum neyim anlamıyorum. 


Bir de şöyle bir mesele var ki, Orta Dünya bu seriden önceki kitaplarda oluşturulmuş, bu serideki kurgunun koca bir arka planı var yani. O yüzden temeli sağlam atmak da istiyorum bir taraftan. Şöyle bir sıralama gördüm; 

Sillmarillion > Hurin'in Çocukları > Akallabeth ve Güç Yüzüklerine Dair > Hobbit > Yüzüklerin Efendisi.

Ayrıca bunun sondan başa doğru olanı da var. Çok farklı görüşler var, hangi sıralamayla okunması gerektiği hakkında. 

Ben de ne yapacağımı henüz bilmiyorum. Kafamda deli sorular...Eğer bu kitapları okuduysanız, bana yardımcı olabilirsiniz mesela ^.^

Güncelleme : Nihayet üçlemeyi okudum! Yorumları için tıklayın;

>> Yüzük Kardeşliği

>> İki Kule

>> Kralın Dönüşü






2- Buz ve Ateşin Şarkısı / George R.R Martin

Ehh.. Bu seriyi bilmeyen yok. Kitapları bilmeyenler diziyi mutlaka biliyorlardır zaten. Diziyi izlemeyenler bile 'Game of Thrones' adını mutlaka duymuş oluyorlar. Hatta bu durumdan yakınan, her yerde bu dizinin konuşulduğunu, artık bıktıklarını söyleyenler bile var. Kısacası çok konuşulan, fazlasıyla ünlü bir seri bu.

Dizisini zaten beğenerek izliyorum, ailecek delisiyiz hatta. Babam bile durup dururken ' Game of Thrones ne zaman başlayacak be!' diye çıkışlarda bulunuyor. Yılın neredeyse 10 ayını Game of Thrones'suz geçirmek insanı olur olmaz üzüyor. Hafta hafta izlemek bile bizi sarmıyor, bölümleri biriktirip sezon bitince art arda izliyoruz. Bu yüzden dizi devam ederken  sosyal medyadan olabildiğince uzak durmaya çalışıyoruz. Malum, Game of Thrones'la ilgili Spoiler yemek, evlat acısı gibi koyuyor insana...

Neyse, konumuz kitaplar. Aslında dizisini ya da filmini önceden izlediğim kitapları okumaktan hiç haz etmem. Bu yüzden dizi/film izlemeden önce kitaptan uyarlama olup olmadığını araştırırım. Olur da farkında olmadan uyarlama bir dizi ya da film izlersem de kitabı asla okuyamam. Kitapların dizi/film uyarlamalarından kat kat iyi olduğunu biliyorum ama hayal gücünüzü bir kere sınırlıyorsunuz filmi - ya da diziyi- izleyerek. 

Buz ve Ateşin Şarkısı serisiyse benim için çok büyük bir istisna. Dizi harika zaten ona diyecek bir şey yok. Kurgu o kadar güzel ki dizi bana yetmiyor. Olay da bu zaten. Game of Thrones dünyasına daha fazla dahil olabilmek istiyorum. Yani kitapları okumak istememin sebebi kesinlikle dizinin kötü olması filan değil. Dizi muhteşem, kitaplar nasıldır hayal edemiyorum. 

Açıkçası kendimi biraz geç kalmış hissediyorum bu konuda. Dizinin ilk sezonu bittiğinde, sanırım 2012 filandı, kitaba saldırdım ve ilk kitabı okudum. Olayları bildiğim halde okurken fena halde zevk almıştım. Ayrıca diziyle arasında hiç fark yoktu ve bu da beni hiç rahatsız etmedi. 

İlk kitabı okudum, ikinciye fırsatım olmadı. Bu arada diziye devam ettim. Bu vakit oldu, hala kitapları okumak istiyorum. Ama bu sefer azimliyim. Önümüzdeki sezona kadar kitapları okuyacağım!








3- Otostopçunun Galaksi Rehberi / Douglas Adams


Bu seri hakkında en ufak bir şey bilmiyorum. Buna rağmen o kadar merak ediyorum ki. Kapaklardan tutun, serinin, kitapların ismine kadar çok fazla ilgimi çekiyor. Bilim Kurgu çok yoğun okuduğum bir tür değil. Buna rağmen beğenmeyeceğimi düşünmüyorum. 

2005 yapım bir uyarlaması var ve filmde Martin Freeman oynuyor! MARTİN. FREEMAN.

Kitapları okuyup filmi de hemen izlemek istiyorum ama... nasip işleri bunlar hep...







4- Yabancı Serisi / Diana Gabaldon


Bu seri kalbimde bir yara... Dizisi çıktığında doğrusunu söylemek gerekirse kitaplardan bir haberdim. Sonra ne olur ne olmaz diye bir bakayım dedim ve dankk! Uyarlama olduğunu anladığımda ve kitapları gördüğümde yıkıldım. Diziyi deli gibi izlemek istememe rağmen izleyemedim. Annemlere izletmedim, bir de onlardan azar işittim. 

Bu kitapları okumak istememin nedenleri basit.

  • Kurgu zamanda yolculuk üzerine.
  • Henüz tanımadığım, yine de adı yüzünden aşık olmaya dünden razı olduğum karakter; Jamie.
  • İskoçya ve İskoçlar.



Bir de kitapları tuğla gibi mübarek. Ama söyledikleri kadar harikaysa, ki öyle diye doğuyor içime, bu kitaplar bile yeterli gelmeyebilir. 


Bu serinin fazlasıyla kaliteli olduğunu düşünüyorum ve beklentilerim tavan. En kısa zamanda okuyabilmeyi umuyorum. Amin.












5- Zaman Çarkı Serisi / Robert Jordan


Bu seriyi okumaktan biraz çekiniyorum ne yalan söyleyeyim. LOTR'dan sonra en iyisi olduğunu söyleyenleri çok gördüm ve henüz harcım olmadığını düşünüyorum. Yine de bu merak etmeme engel değil. Denemeden de bilemem aslında ama okumaya başlayıp anlayamamaktan çok korkuyorum. 

Seriyi bildiğim kadarıyla Brandon Sanderson tamamladı. ( Bu arada Brandon Sanderson'ın hiçbir kitabını okumadım ama en kısa zamanda okumayı planlıyorum onları da.) Gördüğüm kadarıyla memnun olmayan pek yok. Seride 14 kitap var ve fiyatları da bir hayli pahalı. İlk kitabın kitapyurdu'ndaki fiyatı 40 Lira'ydı. 

Kısacası bu seriyi yakın bir zamanda değil de ölmez de yaşarsam birkaç yıl sonra okumayı çok istiyorum. 

Ya da dayanamayıp başlarım filan, kim bilir? Şu tanıtım yazısına bakınca insanın içi gidiyor:



"Zaman Çarkı döner ve çağlar gelip geçer; ardında efsaneye dönüşen anılar bırakır. Efsaneler solup söylenceye döner; söylencelerse, ortaya çıkmalarını sağlayan çağ geri geldiğinde çoktan unutulmuş olurlar. Üçüncü Çağ'da, kehanetler çağında, Dünya ve Zaman dengede durduğunda, puslu dağlarda bir rüzgar eser...

Kehanetlerin gerçekleşeceği zamandır bu. Zaman Çarkı, Çağların Deseni'nde bir ağ örmektedir; Dünya dolanan bir ağ, Dünyanın Gözü kör edildiğinde, zamanın kendisinin bile ölebileceği bir zaman..."


Zaman çarkı döner

Ve çağlar gelir gider

Olmuş olan. Olacak olan

Ve olmakta olan

Her an gölgenin altında ezilebilir.


Bırakın ejder bir kez daha zamanın rüzgarlarına binsin.




6- Wardstone Günlükleri /Joseph Delaney

Bu seriyi ben tamamen tesadüf eseri tanıdım. Kitap kapakları filan çok hoşuma gitti. Kapaklar sade ama acayip bir karizmaları bence. Bknz: 






Ayrıca bu seriyi araştırırken şöyle hayran yapımı çalışmalarla karşılaştım:





Seride 13 kitap var ve kitapların fiyatları da çok uygun. Yavaştan biriktirmeye başladım. Seri kitapları tamamlamadan okumama gibi bir huyum var, bakalım hayırlısı...

Şu da ilk kitabın insanı cezbeden tanıtım yazısı :

Thomas Ward, yedinci oğulun yedinci oğlu ve Hayalete çırak olarak verildi. İş ürkütücü ve zor. Hayalet mesafeli ve birçok çırak, onun gözünde başarısızlığa uğradı. Thomas’ın bir şekilde ruh çıkarmayı, cadıları denetim altında tutmayı ve hortlakları yakalamayı öğrenmesi gerekiyor. Ama oyuna getirilip civadaki en şeytani cadının serbest kalmasına neden olduğunda, dehşet başlıyor…Hayaletler, cadılar, hortlaklar ve karanlık. Bir solukta okuyacağınız, Hampshire Book Award ödülünü alan Wardstone Günlükleri serisinin ilk kitabı Hayaletin Çırağı, sinemalarda izleyicilerin tüylerini diken diken etmeye hazırlanıyor. Bu kitabı okurken sayfaları ne kadar hızlı çevirdiğinize siz de şaşıracaksınız.







7- Kara Kule Serisi / Stephen King



Hayatımda sadece bir tane Stephen King romanı okumuş olarak yazar ya da kitapları hakkında pek bir şey söyleyecek konumda değilim. 

Kubbenin Altında'yı bu yazın başında okumuştum. O kitabı okumayı birkaç yıldır düşünüyordum ama kalınlığı beni korkutuyordu açıkçası. Ama kitap o kadar akıcıydı ki tahmin ettiğimden daha kısa sürede bitirdim. 

Daha sonra Stephen King kitaplarını araştırdım azıcık. Bu seriyi de öyle tanıdım. Bir yerde duymuştum, yazarın diğer tüm kitaplarının bu serideki dünyayla bir alakası var gibisinden bir şeydi. Bu yüzden ilgimi çekmişti seri de zaten. Gerçekten öyleyse çok beğeneceğimi düşünüyorum.


Sadece kapakları pek ilgimi çekmiyor ama olsun. Kitapların kapaklarına göre yargılanmaması gerektiğini yaşayarak öğrendim.

Okumak için beklememin sebebiyse, yazarın bir seriye ait olmayan diğer kitaplarından okumak istemem. Şimdilik sadece Kubbe'nin Altında'yı okudum. Yazarın üslübuna biraz daha alışayım, seriyi öyle okuyacağım. Sabırsızım.





...



Daha bir sürü seri var okumak istediğim. Yukarıda listelediklerim içimde ukde olarak kalan seriler. Neyse umarım 2016 yılı bol okumalı geçer ve listeden en azından bir seriyi eksiltirim. 








Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Aralarından bir tek 2yi okudum.1,3,5,7 okuma listemdeler.Outlander için pek emin değilim çok aşk odaklıymış.Zaman çarkının ilk kitabını edindim ve sonra bir kaç kitabının baskısının tükendiğini görüp yıkıldım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur ya, gerçekten korkunç bir şey olmalı. Zaman Çarkı serisi bizim okulun kütüphanesinde mevcut ama öyle bir seriyi edinmek lazım mutlaka.. Her gittiğimde bir bakmadan çıkmıyorum ama kütüphaneden, uzaktan, platonik bir aşk yaşıyorum kitaplarla :D

      Sil
  2. Yüzüklerin Efendisi'ni ben 2011 yılında almıştım, daha okuyacağım :-) Bir de gittim güzel görünüyor diye tek ciltli olan versiyonunu aldım. ansiklopedi gibi kalın ve küçük yazılı bir kitap. Nasıl rahat okuyacağım bilemiyorum.

    Ben de aynı senin gibi Taht Oyunları'nın ilk sezonunu izledikten sonra ilk kitabı okudum. İlk kitap ilk sezona birebir uyarlandığı için yabancılık çekmedim ama kitaplar ilerledikçe kitap ve dizi farklılaşıyor. Şu anda dizi tamamen kendi yoluna gitti zaten. Serinin dört kitabını okudum, Ejderhaların Dansı'nı bekletiyorum. Yazarın yeni kitabı ne zaman yazacağı belli değil. Yeni kitabı çok beklemek istemiyorum.

    Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi hiç ilgimi çekmiyor ama o kadar hayranı var ki merak etmeye başladım.

    Diğer serileri, Stephen King hariç, duymadım bile. O kadar kitap okuyorum ama okumadığım, bilmediğim ne çok kitap var. Bütün kitapları okuyamadan öleceğim maalesef :-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim en büyük üzüntüm odur zaten, istediğim kitapları okuyamadan ölmek.. Taht Oyunları konusundaysa sevindim, birebir aynı olmaması daha iyi bence, çünkü aynıdır diye sıkılmaktan çekiniyordum.. Yüzüklerin Efendisi'nin tek cildi fenaa... Ayrı ayrı okuduktan sonra arşiv için satın almayı düşünüyorum tek cildi. :D

      Sil
    2. Benim en büyük üzüntüm odur zaten, istediğim kitapları okuyamadan ölmek.. Taht Oyunları konusundaysa sevindim, birebir aynı olmaması daha iyi bence, çünkü aynıdır diye sıkılmaktan çekiniyordum.. Yüzüklerin Efendisi'nin tek cildi fenaa... Ayrı ayrı okuduktan sonra arşiv için satın almayı düşünüyorum tek cildi. :D

      Sil
  3. Ben Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni geçen sene okudum fakat okul zamanına geldiği için okumam çok uzun sürdü. Ağabeyim 5 kitabın hepsi tek ciltte toplanmış şeklinde almıştı.

    YanıtlaSil